Lado saunan kivet uudelleen ja 3 muuta asiaa, jotka kannattaa muistaa mökillä kesän aikana

Julkaistu:

Mökki
Pidä nämä arkiset asiat mielessä mökkikesän aikana.
Mökkeily tekee kesän.

Olemme aiemmin kertoneet, millä tavalla mökki tulee valmistella kesää varten ja minkälaiset työt kuuluvat vastaavasti kesäpaikan syystöihin.
Sähköyhtiö Vattenfall kertoo tiedotteessa yleisiä mökkeilyyn liittyviä väittämiä ja sen, ovatko ne tarua vai totta.

Väite: Saunan kivet kannattaa latoa uudelleen kiukaaseen muutaman kerran vuodessa.

Saunan kivet kannattaa todella latoa kiukaaseen uudelleen. Kun tämän tekee muutaman kerran vuodessa, saa samalla siivottua kivenmurut kivien välistä, jossa ne tukkivat helposti ilmarakoja.


Toimenpide säästää puukiukaan arinaa ja sähkökiukaassa vastuksia. Varo kuitenkin, ettet vahingossa väännä vastuksia.

Väite: Vanhat laitteet ovat sähkösyöppöjä. Mökille viedään usein vanhaa elektroniikkaa, kuten radioita ja televisioita.


Vanhat laitteet ovat usein sähkösyöppöjä uusiin verrattuna. Mökillä laitteiden käyttö jää kuitenkin usein vähäiseksi, jolloin niiden elinkaaren voi hyödyntää siellä loppuun. Vattenfall huomauttaa tiedotteessa, että laite kannattaa vaihtaa uudempaan versioon, jos sitä käyttää mökillä paljon.

Väite: Kosteita ulkokalusteita pitäisi kuivatella sisätiloissa

Jotkut nostavat mökillä kosteat ulkokalusteet sisätiloihin kuivumaan kesän jälkeen.

Vattenfallin mukaan tämä on virhe. Märkien tavaroiden varastointi voi aiheuttaa helposti ongelmia kosteuden kanssa, kun mökki jää tyhjäksi eikä sitä pidetä lämpimänä.

Tällöin kalusteiden kosteus haihtuu sisäilmaan, ja se voi tiivistyä takaisin mökin pinnoille, kun ilma jäähtyy. Kesän jälkeen ei siis kannata nostaa esimerkiksi puutarhakalusteita sisään märkinä, vaan kuivatella ne ensin ulkona.


Mökki kannattaa muutenkin muistaa tuulettaa kauden päätteeksi. Näin sisään virtaa kuivempaa ulkoilmaa, eikä kosteutta pääse tiivistymään pinnoille.

Tuulettamisen tärkeyden nosti esille myös Finsilvan maankäyttöasiantuntija Jukka Suhonen. Keväällä antamassaan haastattelussa Suhonen kertoi, että mökki kannattaa tuulettaa ennen mökin lämmitystä ja myös lämmittämisen aikana, sillä tuulettaminen poistaa ylimääräistä kosteutta mökin sisältä tehokkaasti.

Väite: Kun lähdet mökiltä, sähköt on hyvä napsauttaa pois pääkytkimestä.

Entäpä sitten, kun mökkeilykausi on ohi? Tuleeko sähköt napsauttaa pois pääkytkimestä?

Vattenfall kertoo tiedotteessa, että pääkytkimen katkaisu ei säästä sähköä, jos sähkölaitteet on jo sammutettu sitä ennen. Pelkkä pääkytkimen asennon muutos ei myöskään riitä suojaamaan laitteita esimerkiksi salamaniskun ylijännitteeltä.

Laitteiden pistotulpat kannattaa kuitenkin irrottaa kokonaan seinästä, jos mökiltä ollaan pois pidempään.

Toki kaikkien sähköjen katkaisu yhdestä paikasta voi olla helppo tapa varmistaa, että kaikki laitteet ovat varmasti pois päältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt