Huvila & Huussi -timpuri Mikko antaa pari arvokasta neuvoa kesämökin tee se itse -remonttiin – muista sudenkuopat

rac

Julkaistu:

Timpuri Mikko Merelä neuvoo, miten mökin ilmeen voi muuttaa pienellä vaivalla ja missä ei kannattaa heittäytyä saituriksi.
Onko mökkisi kuin suoraan menneiden vuosikymmenten katalogista? Huvila & huussi -sarjan kulisseissa työskennellyt timpuri ja yrittäjä Mikko Merelä kertoo, miten mökin ilmeen voi uusia pintaremontilla, miten budjetti pysyy ruodussa ja mitä remontoidessa on syytä pitää mielessä.

Rakennusmateriaalien laadun suhteen ei kannata pihistellä.

– Kaupan halvin laminaatti on harvemmin nopein asentaa ja kovin kestävää.
  • Mikko Merelä oli tekemässä remonttia mökkiin, joka on esitelty Huvila & Huussi -ohjelmassa. Videoklipin kyseisestä mökistä näet yllä.
Työkaluissakin kannattaa satsata laatuun ja sellaisia valita välineitä, joihin saa takuun ammattikäyttöön, Merelä kertoo. Ei ole mikään ihme, jos kättä särkee, kun on lyönyt kehnolla vasaralla tuhat iskua, Merelä muistuttaa.

Välineiden jälleenmyyntiarvo säilyy, ja yhden valmistajan osia kuten akkuja voi yhdistellä eri koneisiin. Koneita ja esimerkiksi rakennustelineitä voi myös vuokrata.


Vapaa-ajan remontin kanssa ei pidä kiirehtiä. Lattiaan painuneita kengänjälkiä ei joudu harmittelemaan, jos petsin antaa kuivua pidempään kuin purkin etiketti neuvoo. Kiirehtiminen voi olla vaarallistakin.

– Yksi suurin syy siihen, miksi rakennusvirheitä ja työtapaturmia tapahtuu, on kiire.

Pintaremontissa Merelä suosittelee maalaamaan katon tai käsittelemään tai lattian ja säästämään hirret maalilta, sillä hirret ovat arvokkaita, eikä maalia ole helppoa poistaa.

– Hirsipinnat ovat nykyään niin arvokkaita. Kun kuivan hirsiseinän – jotkut sanoo pilaa, jotkut sanoo, että laittaa nätimmäksi – kerran maalilla, se on sitten maalattu. Hirsiseinää on vaikea palauttaa takaisin vanhaan loistoonsa.
Huolitellun ilmeen saa myös uusimalla lattian tai käsittelemällä sen pinnan uudelleen. Lattian kannattaa hioa laudan suuntaisesti. Moni hiomakone sopii kokemattomankin käsiin, neuvoja oikeanlaisen valintaan voi kysyä vaikkapa vuokraamosta.

Käsittelemätöntä, hiottua lattiaa, pitää muistaa varoa sotkemasta, ja sisällä kannattaa liikkua sukkasillaan tai paljain jaloin.

– Jos kengissä on hiukan nurmikkoa tai multaa, lattia imaisee kaiken. Jalanjäljet näkyvät, kun lähtee lakkaamaan ja petsaamaan.

Pinnalle on hyvä varata laadukas lakka, jolloin lattia kestää pitkään.

– Mökeillä kävellään usein sisälläkin kengät jalassa. Kun lakkapinta kuluu, se vaurioituu helpommin, kun kenkien mukana tuleva vesi pääsee lankkulattiaan asti.

Merelä sanoo, että jos paikalle on tulossa ammattilaisia tekemään osan remontista, heiltä kannattaa kysyä ohjeita sen sijaan, että vain suorittaisi väkisin omin neuvoin.

– Sanon asiakkaille, että kysyvät vain suoraan minulta, vaikka useamman kerran. Ajallisesti minua ei harmita käyttää paria minuuttia neuvomiseen. Se, jos tulen takaisin viikon päästä ja joudun purkamaan toisen tekemän työn ja rakentamaan sen uudestaan ja yleensä nopealla aikataululla, ei ole kenellekään mukavaa.

Lue lisää: Kuka maksaa Huvila & Huussi -ohjelman remontit? Tuottaja paljastaa 9 yllättävää seikkaa suosikkiohjelmasta

Ilta-Sanomat kuuluu samaan Sanoma-konserniin Huvila & Huussi -ohjelmaa esittävän Nelosen kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt