Risse keksi ratkaisun sisäilmaongelmien havaitsemiseen – 12 karvaista kollegaa löytävät ongelman lähteen

rac

Julkaistu:

Sisäilmaongelmat
Sisäilmaongelmiin erikoistunut asiantuntija Risse Koponen haaveili kollegasta, jolla olisi hyvä hajuaisti. 15 vuotta myöhemmin apuna nuuhkii tusinan kokoinen K9-ryhmä.
Helsingin Merihaassa tyhjässä toimistokiinteistössä on K9-ryhmän harjoitukset käynnissä. Tässä salaperäiseltä ja viralliseltakin kuulostavassa tapaamisessa viritetään hajuaisti äärimmilleen ja nuuhkitaan sisäilmaongelmat esiin.

Kyseessä on Senaatti Kiinteistöjen uusi karvaisempi vahvistus työhön, jossa riittää sarkaa: sisäilmaongelmien tunnistamiseen.

Tällä kertaa harjoittelemassa ovat espanjanvesikoirat Simo ja Rysä sekä belgianpaimenkoira Ness. Ryhmään on selvästi palkattu hyvät kandidaatit, koska motivaatiota näiltä ammattilaishaistelijoilta ei näytä puuttuvan.

– Koirat kyllä arvaavat kun ollaan menossa töihin ja innostuneisuus näkyy heti, kertoo koiraohjaaja Emilia Rainetoja.

Harjoitus väsyttää 20 minuutissa

Koirat on opetettu tunnistamaan mikrobien aineenvaihduntatuotteiden hajuja. Nämä hajut voivat kertoa orastavasta mikrobivauriosta kohteessa. Harjoitellessa yritetään vahvistaa taitoja, joita koira on jo oppinut: löydettävää hajua vaihdellaan, jotta mikrobien tuottama hajukirjo tulee tutuksi.

4-vuotiaan Simon häntä heiluu vimmatusti kun päästään harjoituskiinteistöön. Listojen ja kaapelikanavien alle piilotetut mikrobinäytteet löytyvät nopeasti.

Sisäilmakoirien palkkasysteemi ei ole suoraan ihmisiltä lainattu, vaan se vaihtelee koirien luonteen mukaan ja mihin ne on totutettu: pieni makupala, “saalispallo” tai lelu. Simo, Rysä ja Ness saivat palkinnon löydöstä, mutta myös hyvästä etsinnästä ja työskentelystä, koska aina sisäilmaongelmaan viittaavaa hajua ei löydy.

Työ ei ole ihan ”pennunleikkiä” vaan intensiivinen haistelu väsyttää koiran noin 20 minuutissa, jolloin on on vuoron vaihdon paikka.

Mutta tuleeko koirille virheitä?

– Tämä ei ole sellaista työtä, jossa se sallittaisiin. Opetus pitää tehdä niin hyvin, että voimme luottaa koiriin, vastaa Rainetoja.

Koiratoiminnan aloitus Senaatti Kiinteistössä sai kimmokkeen erityisasiantuntija Risse Koposen ajatuksesta koirasta apuna sisäilmaongelmien tutkimisessa.

Vuonna 2003 hän päätti kouluttaa koiran avukseen työtehtäviin. Parin vuoden koulutusjakson jälkeen huomattiin, että koirille on talossa enemmänkin käyttöä.

Ensimmäisen koiran kouluttamisen jälkeen koulutettiin toinen, ja pian jo toinen – tällä hetkellä K9-ryhmän vahvuus on 12 koulutettua koiraa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt