Jos pihallasi käy siili, olet onnekas: Näin ruokit sitä oikein – ei koskaan maitoa

Eläinten hyvinvointiyhdistys kertoo vinkit siilin oikeaoppiseen ruokintaan.

5.7.2019 12:26
  • Yllä polvijärveläisen Päivi Ronkaisen video siilien myöhäisillan kosiomenoista

Lyllertääkö sinunkin pihallasi söpö piikikäs siili? Olet onnekas, sillä siilien määrä on vähentynyt vuosi vuodelta.

Siilien lukumäärää ovat vähentäneet liikenne ja ympäristömyrkyt. Siilien mahdollisuutta talvehtia ovat puolestaan heikentäneet leudot ja vähälumiset talvet, Eläinten hyvinvointiyhdistys Lemmikki ry muistuttaa Facebook-sivuillaan.

Tietyissä paikoissa siilejä tavataan enemmän. Esimerkiksi Turun rauhalliset laitakaupunkialueet ovat siilien mieleen.

Ne onnekkaat, jotka saavat pihapiiriinsä vieraaksi siilejä, voivat ruokkia niitä sopivilla raaka-aineilla.

Eläinten hyvinvointiyhdistys Lemmikki ry muistuttaa, että siili on luonnostaan hyönteissyöjä. Sille maistuu kuitenkin hyvin myös kissanruoka. Puhdasta vettä on hyvä olla aina tarjolla.

Ainakin takavuosina monilla oli tapana ruokkia siiliä maidolla. Maitotuotteita tulisi kuitenkin välttää, sillä siileillä on laktoosi-intoleranssi.

Tällainen poikanen kaipaa apua

Suomen eläinsuojeluliitto kertoo sivuillaan, että pitkä talvi koettelee siiliä. Aikuisista puolet ja kesän poikasista enemmänkin saattaa menehtyä talvella.

Jos siili siis viihtyy tontillasi, sille voi rakentaa talvipesän. Laatikko asetellaan paikoilleen loppukesällä tai viimeistään alkusyksystä.

Siiliä voi auttaa myös ylläpitämällä pihallaan siilille sopivia piilopaikkoja. Siilin piilopaikoiksi sopivat lehtikomposti, risukasat, halkopinot ja lautakasat.

Eläinten hyvinvointiyhdistys Lemmikki ry kertoo, että siilinpoikanen vierottuu emostaan noin 250 grammaisena. Yhdistys muistuttaa, että jos luonnossa tapaa heikkokuntoisen tai 250 grammaa pienemmän poikasen, se tulee toimittaa hoitoon asiantuntijalle.

”Kärpäset saattavat munia huonokuntoisten poikasten iholle. Kärpäsenmunat näkyvät pieninä riisinjyvinä useimmiten siilin korvien ja silmien alueella. Tällainen poikanen on välittömän avun tarpeessa”, yhdistyksen Facebook-sivuilla kerrotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?