”Säännöt ja vieraat sanelee äitipuoli ja niitä on vaikea selittää lapsille” – lukijat kertovat, miten heillä kyläillään

Julkaistu:

Kyläily
Yllätysvieraat voivat ärsyttää, mutta ikävämpää on, jos ovi ei koskaan kolahda. Ilta-Sanomien kyselyyn vastanneista enemmistö oli sitä mieltä, että heidän lähipiirissään vieraillaan liian vähän.
Yllätysvieraat saavat mökillä aikaan vipinää. Mistä tarjoiltavat ja lakanat vieraille?

Vieraat aiheuttavat tunnetusti välillä harmaita hiuksia, mutta monet Ilta-Sanomien lukijoista olivat sitä mieltä, että ihmisten pitäisi olla myös kiitollisia kyläilijöistä.

Yksinäisyys on Suomessa suuri ongelma, ja monella vieraita ei käy toivotunlaisesti.
Kysyimme Ilta-Sanomien lukijoita, kyläilläänkö heidän lähipiirissään liian vähän? Ääniä kyselyyn tuli 15 210. Suurin osa, 65 prosenttia, oli sitä mieltä, että näin todellakin on.

Näin vierailuasiaa kommentoitiin:

Näin lukijat kommentoivat: vieraita saisi käydä useamminkin

– Vaikka erakkoluonne olenkin, harmittaa kun vierailuperinne on katkennut niin mökkeillessä kuin kotonakin. Nykyisellä kännyköiden ja pakastepullien aikakaudella olisi niin helppo vieraiden vaan soittaa tulostaan, puhelun aikana ehtisi lämmittää pakkasesta pullat ja voisi sopia, tuovatko vieraat jotain tullessaan, vai riittääkö että saapuvat vaan paikalle. En itsekään soittele ja kyläile, olen niin toivottoman ujo. Mielessä pyörii vaan kuinka naapureilla/sukulaisilla on varmaan muutakin tekemistä, Aranormer-nimimerkki kirjoittaa.


”Joskus olisi seura paikallaan”

– Viimeksi toissajuhannuksena on käynyt. Tietysti kun olen muutenkin yksin elävä mies. Joskus olisi seura mökillä kyllä paikallaan, vaikka toisaalta yksinäisyydestä on oppinut nauttimaankin. Suvun kanssa ei olla yhteydessä edes, niin sukulaisia viimeksi odotan. Onhan se ihmeellinen asia, mutta jotenkin se on niin vaan mennyt, nimimerkki Haappo kertoo.

Vieraita ei käy, äitipuolen tahdosta

– Vähän toisenlainen tarina: isäni ja hänen vaimonsa mökille ei ole meillä isäni lapsilla ja lapsenlapsilla asiaa. Viettävät mökillä kaikki viikonloput, ja viisi viikkoa kesällä. Mökki on heidän yhdessä ostamansa ja omistamansa, mutta säännöt sanelee ”paha äitipuoli”.

Äitipuoli on ilmoittanut että mökki on hänen rentoutumispaikkansa, eikä tahdo nähdä siellä vieraita. Hänen omat biologiset lapsensa saavat kyllä käydä. On ollut vaikea paikka selittää meidän lapsille, miksi ”serkuille” on eri säännöt. Ikävää etteivät saa edes paria päivää nauttia mustikkametsästä tai vaarin kanssa kalastamisesta, kertoo nimimerkki Sekopään sijaiskärsijä.


Viimeksi kolme vuotta sitten

– Minulla kävi vieraita viimeksi kolme vuotta sitten, nimimerkki Yksinelosteleva nainen kirjoittaa.

”Silloin on helppo inhota”

– Sukulaiset ovat Suomessa niin vähän tekemisissä toistensa kanssa, ettemme edes tunne toisiamme. Silloin on helppo inhota sukulaisia. Suvaitsemattomuutta, sydämen lämmön vajausta, Miksi-nimimerkki kertoo.


”Olkaa kiitollisia, jos joku käy”

– Olisiko sitten parempi kuten täällä, eli puhelin ei koskaan soi. Lähisuku kuollut ja ystävät ovat jääneet muuttojen yhteydessä elämään omia elämiään. Kukaan ei käy, ketään ei kiinnosta. Voin sanoa, että syntymäpäivinä tuntuu yksinäiseltä. Ihmiset keskittyvät nykyään löytämään toisistaan pelkkiä vikoja ja valittamaan toistensa ärsyttävyyksiä selkien takana. Olkaa kiitollisia, jos teillä on edes joku joka joskus käy ja kyselee, mitä kuuluu, nimimerkki Kiittämätön nykyihminen kirjoittaa.

Tätäkin mieltä lukijat olivat: kyläilijöitä käy

– Meillä oli aikoinaan sukumökki, jossa vietimme monia hauskoja saunailtoja suvun kesken. Sitten yksi nuoremmista miespuoleisista sukulaisista hankki avovaimon. Ei siinä olisi ollut mitään ongelmaa, jos vain tuo pari olisi tullut, mutta kun tuo meille aika tuntematon nainen alkoi kyörätä mökille omaa sukuaan lupaa kysymättä. Usein kävi niin, että kun menimme mökille aikeissa saunoa ja grillailla, niin siellä oli täysi hulina päällä näitä meille täysin outoja ihmisiä, Kokemusta on –nimimerkki kertoo.

”Kotona avoimet ovet”

– Meillä on kotona avoimet ovet. Ystävät ja lasten kaverit tulevat ja yöpyvät tarpeen mukaan. Yhteisiin illanviettoihin varaudutaan nyyttäri-periaatteella, jokainen tuo jotain tullessaan. Jos rahaa ei ole, niin muilta riittää jaettavaa. Samalla se tarkoittaa sitä, että tiskikonetta täyttää ja tyhjentää kaikki, saunojat löytävät pyyhkeet saunan eteisestä tai narulta kuivumasta. Mökillä taas puita pilkkovat omat ja vieraat, ruohonleikkuria käyttää ekana paikalle tullut ja talkoisiin riittää väkeä, nimimerkki Avoimet ovet kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt