Uimarannan nimi piti muuttaa ilkivallan vuoksi: ”Pelastusrengas järvessä, tikkaat rikottu, kyhätty omia hyppytorni-viritelmiä...”

Julkaistu:

Kesä
Varkaudessa sijaitseva Harjurannan uimaranta on joutunut vaihtamaan nimensä ilkivallan takia.
Varkaudessa sijaitseva Harjurannan uimaranta, jota kutsutaan myös Jokilahden uimarannaksi, on joutunut vaihtamaan nimensä. Uusi nimi on Harjurannan uimapaikka.

Nimenvaihdokseen päädyttiin, sillä suosittua uimapaikka on kärsinyt ilkivallasta.

Harjurannan kyläyhdistys vastaa rannan ylläpidosta.

Ilkivallan tekijät ovat sotkeneet muun muassa puuceen ja pukukoppeja, levittäneet roskia sekä sotkeneet paikkoja spraymaalilla.

– Lisäksi laiturilla oleva pelastusrengas on heitetty järveen, laiturin rakenteita ja tikkaat on rikottu, laiturille on kyhätty omia hyppytorni-viritelmiä, grillikatosta on rikottu ja sinne on jätetty avotuli roihuamaan, Harjurannan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Mikkonen kertoo Ilta-Sanomille.Uimarannan pitää täyttää henkilöturvallisuuden ja terveyden kannalta välttämättömät vaatimukset. Uimapaikaksi sen sijaan katsotaan ranta, jossa on vain pieni määrä paikallisia käyttäjiä, Uimapaikalta ei lisäksi tarvitse ottaa vesinäytteitä eikä sitä tarvitse valvoa terveydensuojelulain näkökulmasta.

– Uimarannalta poistettiin huonokuntoinen laituri, jolloin sen varustelutaso laski. Kyläyhdistys ei myöskään halunnut joutua vastuuseen tilanteessa, jossa jollekin käyttäjälle aiheutuisi vahinkoa laiturin huonon kunnon vuoksi.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Warkauden lehti. Lehden mukaan kyläyhdistyksen resurssit eivät riitä tällä hetkellä uuteen laituriin. Mikkonen kertoo lehdelle, että uudet laiturit eivät ole halpoja ja laiturin myötä tulevat myös rannan laajamittaiset huoltotyöt.

Lasinsiruja ja vaarallista jätettä

Harjurannan kyläyhdistyksen hallituksen jäsenet kiertävät vuorotellen läpi uimapaikan lisäksi luontokirkon, venesataman ja kylätuvan. Vuoroon kuuluu siivousta ja huoltotöitä.

– Yksi ihminen vaan ei pysty tekemään itsekseen isompia korjauksia, Mikkonen sanoo.

Harjurannan uimapaikalla huolehditaan edelleen muun muassa vessapaperin riittävyydestä puuceessä, tilan siisteydestä, uimakoppien ja grillikatoksen sekä alueen yleisestä siisteydestä.

Mikkonen valittelee, että alueella on ollut valitettavan paljon roskien, myös lasinsirpaleiden ja muiden vaarallisten jätteiden, keräämistä.


Vesinäytteiden ottamisesta on vastannut Keski-Savon ympäristötoimen terveystarkastaja, mutta hänen käyntejään ei nimenmuutoksen jälkeen enää vaadita.

– Toivomme, että uimapaikalle saataisiin vielä uusi laituri, mutta tarvitsemme mukaan talkootöihin ja ideoimaan myös rannan käyttäjiä, Mikkonen sanoo.

Uimapaikkaa käyttävät pääsääntöisesti alueen vakituiset ja kesäasukkaat, joilla ei ole käytössään omaa rantaa. Satunnaisesti on kävijöitä myös Varkauden eri kaupunginosista.
Onko lähialueesi uimarannoilla roskattu tai tehty ilkivaltaa? Keskustele aiheesta alla!

Ota kantaa

Onko lähialueesi uimarannoilla tehty ilkivaltaa?

Kyllä 72% Ei 28%
Ääniä yhteensä 3000

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt