On yksi pyörämerkki, jota varkaat himoitsevat – näin teet varastamisesta ja varastetun pyörän myymisestä vaikeampaa

Julkaistu:

Varkaudet
Säilytätkö pihallasi Jopo-pyörää? Se kiinnostaa nyt varkaita, vakuutusyhtiö kertoo.
Kesä on pyörävarkauksien kulta-aikaa.

Siinä missä pyörien ostajat ovat nykyään merkkitietoisia, samoin ovat varkaat, kertoo tiedotteessa vakuutusyhtiö LähiTapiola.

Yksi pyörämerkki on ylitse muiden.

– Jopo on edelleen suosituin pyörävarkaiden keskuudessa, kertoo tiedotteessa asiantuntija Polina Mustakartano LähiTapiolan irtaimistokorvauspalveluista.

Jopon suosio varkaiden keskuudessa huomattiin jo vuonna 2016.

Silloin LähiTapiola selvitti, mistä Jopo varastetaan todennäköisimmin. Selvityksessä keskityttiin Jopoihin, koska niiden varkaudet ovat lisääntyneet viime vuosina samaan tahtiin Jopojen kasvavan suosion kanssa.

Pyörän säilytykseen kannattaa tietenkin kiinnittää huomiota merkistä riippumatta.

Pitkäkyntisten matkaan lähtee pyörä kuin pyörä, jos tarkoitus on itse liikkua sillä paikasta toiseen. Varkaat ovat valikoivampia, jos ovat tihutöissä rahan takia.

– Myyntiin varastetaan näitä hyvin eteenpäin kelpaavia pyöriä, kuten Jopoja ja maastopyöriä, Mustakartano kertoo.

Näin vältät varkauden

Mikään suojauskeino ei täysin estä varkautta, mutta mitä hankalammaksi pyörän varastamisen tekee, sitä varmemmin varkaan kohteeksi valikoituu joku toinen kulkupeli.

Poliisi ohjeistaa käyttämään sekä polkupyörän kiinteää lukkoa että vahvaa irtolukkoa, jolla polkupyörä lukitaan telineeseen tai pylvääseen. Pyörä on syytä lukita aina, vaikka jättäisi sen vain hetkeksi parkkiin.

Poliisi kehottaa myös merkitsemään muistiin varkauden varalta pyörän tunnistetiedot, kuten merkin, mallin, värin, rungon numeron ja mahdolliset muut tuntomerkit.

Pyörästä kannattaa myös ottaa varalta kuva arkistoon. Jos anastettu pyörä näkyy myynti-ilmoituksessa, varkauden todistaminen on näin helpompaa.

Muista nämä suojausvinkit:

LähiTapiola listasi Jopo-selvityksensä yhteydessä poliisin neuvoja täydentäviä vinkkejä pyörän suojaamiseen ja säilytykseen.
  1. Lukitsemisen lisäksi polkupyörät kannattaa pitää asuinalueillakin poissa näkyvistä ja laittaa mahdollisuuksien mukaan yöksi autotalliin, varastoon tai muuhun lukittavaan tilaan.
  2. Lukittuun tilaan vieminen kannattaa tehdä varsinkin, jos lähtee pidemmäksi aikaa pois kotoa.
  3. Talveksi pyörät kannattaa laittaa varastoon. Tämä suojaa myös pyörien kuntoa. Talvisin hankeen jätettyjä pyöriä rikkoutuu, kun lumiauraajat käyvät puhdistamassa pihoja.
Abloy Oy ja Kiinteistöliitto listasivat kesän alussa, minkälaiset suojatoimet ovat tarpeen kodin suojaamiseksi varkaiden kynsiltä kesäaikaan. Lue juttu täältä!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt