Kesämökkiläiset kuulivat yllätysvieraiden ehkä olevan tulossa – karkasivat ja piiloutuivat

Julkaistu:

Yllätysvieraat
Yllätysvieraat voivat olla mukava – tai sitten vähemmän mukava yllätys. Lukijat kertovat kokemuksistaan.
Rentouttava mökkiloma on alkanut, makkara tirisee grillissä ja sauna lämpiää hiljalleen.

Sitten pihaan pamahtaa auto. Tuttavat ovat päättäneet tulla yllätysvisiitille.

Yllätysvieraat ovat edelleen suomalaisille tuttu ilmiö. Ilta-Sanomien mökkiaiheisen kyselyn perusteella yllätysvieraisiin ei kuitenkaan suhtauduta kritiikittä.


Ilta-Sanomien mökkiaiheiseen kyselyyn vastasi maanantaihin mennessä yli 15 000 ihmistä. Heistä 76 prosenttia kertoi ärsyyntyvänsä yllätysvieraista.
Jutun kommenttiosioon kertyi pian kokemuksia tilanteista, joissa yllätysvieraat olivat saaneet hikikarpalot nousemaan pintaan.

Ollaan kuin kotona aamuun asti

– Naapurit ovat pahimpia. Kylään tullaan ja ollaan kuin kotona aamuun asti. Ehdotimme kerran, että eikö teillekin voisi tulla. Vastaus oli, että kotini menee sekaisin. Seuraavan kerran kun menimme mökille, niin menin jo ulkoverannalle vastaan, enkä pyytänyt sisään. Sanoin kylmästi, että käymme nukkumaan, Rakel kirjoittaa.

Karkasimme mökiltä

– Meidän mökki oli sen verran ovelassa paikassa, että kaikkien tulijoiden piti könytä paikalle 500 metriä leveän suon yli pitkospuita pitkin. Kun kuulimme, että vieraita saattaa olla tulossa, karkasimme mökiltä niemekkeen toisesta päästä ja jätimme vieraat selviämään yksin.

Siellä sitten köllöteltiin mustikkavarvikossa, keräiltiin marjoja ja odoteltiin vieraiden poistumista, isäukon johdolla, nimimerkki Rullaluistelija kirjoittaa.

Nuoret suivaantuivat vastauksesta

– Kun sukulaiset kutsuivat itse itsensä mökilleni, niin kysyin nätisti: milloin olisitte tulossa ja lähdössä, niin osaan sovitella lomaani myös vanhan äitini vierailun. Tähän nuoret sukulaiset suivaantuneina: tulemme kun tulemme ja lähdemme kun lähdemme. Helppo arvata, etten avannut mökkini ovia heille, enkä avaa, nimimerkki Pettynyt kirjoittaa.

”Ei meinannut petipaikat riittää”

– Tyttäreni piti viime kesänä 30-vuotisbileet miehelleen. Asuvat omakotitalossa. Yli kymmenen vierasta ilmoitti jäävänsä yöksi. Ei ollut kenelläkään telttaa, eikä edes lakanoita mukanaan, vaan vinkuivat ne isäntäväeltä. Ei meinanneet petipaikat riittää, lakanoista puhumattakaan. Tytär oli "todella iloinen" vieraiden ajattelemattomuudesta seuraavalla viikolla pestessään lakanapyykkiä.

Yllätysvieraat eivät lähteneet ennen ruokaa


– Meidän mummolassa oli välillä tuommoista. Välillä kesällä tupsahti siihen eräs viisilapsinen perhe kylään, mummon serkun kaiman naapureita, mitä lie. Lapset särkivät ja sotkivat paikkoja. Mielellään istuivat ja höpöttivät, vaikkei ketään kiinnostanut, kahvipöydässä viipyivät pitkään ja kun oli vielä syömisen aika myöhemmin, niin eivät lähteneet, kunnes oli syötetty. Tätiä ja mummoa suututti, kun leivotuista pullista ja kakuista hävisi puolet, Kamalia vieraita -nimimerkki kertoo.

Yllätysvieraista myös nautitaan

Kommentoijien joukossa oli niitäkin, joiden mielestä yllätysvieraissa ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Osa ihmetteli nuivaa suhtautumista yllätysvieraisiin.

Mitä enemmän väkeä, sen mukavampaa

– Taas tätä, on se suomalaiselle kamalaa jos pitäisi olla yhteisöllinen. Yksin saatava mököttää mökillä puhumattomana. Toisaalta taas ihaillaan muuta Eurooppaa, missä suvut ja ystävät kokoontuvat yhteisille ruokahetkille ja kyläilevät. Onneksi minulla on sellaisia ystäviä ja sukulaisia, joita tavatessaan tuntee iloa. Mitä enemmän pöytään istuu väkeä, sen mukavampaa on ajan kulu, Yksin ei ole hyvä olla –nimimerkki kertoo.

Ennen ei purnattu

– Onko se sen kummempaa kuin ennen. E ollut kesämökkejä, suku kokoontui aina jonkun määrätyn sukulaisen luo, kylässä saattoi olla 10‑20 henkeä, ei kukaan tuonut mitään tuliaisia. Eikä kukaan purnannut, Suomitar kirjoittaa.

Suomi, yksinäisten ihmisten maa

– Suomi, syrjäytyneiden, yksinäisten ihmisten maa. Mikään ei ole kamalampaa kuin se, että joku tulee tervehtimään. Joutuu kohtaamaan ihmisiä ja jopa puhumaan! On se hirveetä! Sivistysmaissa ollaan vieraanvaraisia, eikä tarvitse potea yksinäisyyttä vanhoilla päivilläänkään, Pelottavat ihmiset –nimimerkki kertoo.

Emäntä haukkui maantiekiertäjiksi

– Kävimme hyvin harvoin mieheni vanhinta sisarta tervehtimässä. Jälkikäteen sain ikävän palautteen talon miniältä. Talon emäntä oli haukkunut meidät veljensä perheen (kaksi aikuista ja pieni lapsi) maantienkiertäjiksi. Käyntimme loppuivat siihen. Suku oli taas pahin, siis me, Kyllikki kertoo.

Yllätysvieraat on asia erikseen, mutta yleisesti kyläily on vähentynyt suomalaisten keskuudessa. Siitä kertoi esimerkiksi Tilastokeskus jo vuonna 2015 ja Helsingin Sanomat viime vuonna.

Kyläilläänkö nykyään liian vähän? Kaipaisitko enemmän kutsuja kylään tai vieraita nykyistä useammin? Keskustele aiheesta alla!

Ota kantaa

Kyläilläänkö lähipiirissäsi liian vähän?

Kyllä 65% Ei 35%
Ääniä yhteensä 15423

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt