6 syytä onnitella sinua, joka et ole liiemmin mökkeillyt – lista paljastaa, miltä kaikelta olet säästynyt

Julkaistu:

Me Naiset
Onko todellinen voittaja sittenkin se, jolla ei ole kesämökkiä?
– Mökkimme oli kuin pala paratiisia. Juuri sellainen kesäpaikka, jolla voitaisiin kuvittaa suomalaisesta mökkikulttuurista kertovaa artikkelia koreassa ulkomaisessa aikakauslehdessä.

Näin kesämökkiään muistelee 44-vuotias Anna. Hän kertoi Me Naisten jutussa, että kesäunelmasta oli kuitenkin lopulta luovuttava – ruuhkavuosiarjessa se vei liikaa aikaa, voimia, rahaa ja kiristi hermoja.

Mökkeily ei tosiaan ole pelkkää auvoa, vaan todellisia voittajia saattavat sittenkin olla ne harvat suomalaiset, jotka eivät ole koskaan erityisemmin mökkeilleet. Kokosimme syyt, miksi heitä pitäisi oikeastaan jopa onnitella.

1. Loma on oikeasti lomaa

Loma ilman kesämökkiä on oikeasti lomaa. Mitään ei tarvitse tehdä: ei hakata polttopuita, ei kantaa vettä, ei haravoida pihaa tai ajaa nurmea.

Lapsena ystäväni lähtivät kesälomalla mökeilleen perunan nostoon, kun itse makoilin terassilla aurinkotuolissa. Haluan edelleen viettää kesäni samoissa merkeissä.

2. Rahaa säästyy

Kesämökki kustantaa suomalaisille keskimäärin 1300 euroa vuodessa. Tähän summaan eivät sisälly edes autokulut tai bensat, joita keskelle metsää pääseminen vääjäämättä vaatii.

Kesämökitön ihminen säästää siis vuosittain sievoisen summan rahaa. Samalla summalla voi vaikka vuokrata viikonlopuksi luksusmökin muutaman kerran vuodessa – sama hupi ilman velvollisuuksia.

3. Ei tarvitse stressata

Velvollisuuksista puheenollen.... Kesämökki aiheuttaa myös eittämättä stressiä. On raskasta jatkuvasti pelätä murtautumisia, ukonilmojen kaatamia puita tai pistokkeisiin jääneitä sähkölaitteita. Eikä neljäksi kuukaudeksi oman onnensa nojaan jäänyt pihamaakaan varsinaisesti hellitä stressiä.

4. Mikä työleiri?

On ihanaa, kun loma alkaa siitä hetkestä, kun lysähtää kotisohvalle, eikä sitten, kun on koko perheen voimin kärvistellyt ahtaassa autossa kuusi tuntia ja vihdoin pääsee rojahtamaan mökin vuodesohvalle (kunnes muistaa, että se nurmi pitäisi leikata). Ilman kesämökkiä säästyy siis aikaa – ja lomapäiviä!

5. Luontoelämyksensä saa valita

Vaikka mökkimaisemat ovat kieltämättä upeat, vie korvan juuressa inisevä hyttynen ja aamulla kutisevat koivet kokemukselta pohjan. Mökin rannan kivikoissakaan ei voi kävellä ilman pelkoa kyyn puremasta. Siispä itse ihailen mieluummin Kaivarin rantaa ja tarvon Lauttasaaren kivikoissa.

6. Mökitön elämä on ekoteko

Se, ettei omista asuntoa, joka on yli puolet vuodesta tyhjillään, on jo itsessään ekoteko. Kesämökitön lomailija voi siis taputtaa itseään olalle, sillä hän on tehnyt ainakin yhden ekoteon.

Miksi mökkeily silti houkuttaa? Asiantuntija kertoo, mihin mökkeilyn taianomaisen rauhoittava vaikutus perustuu.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Anna, 44, luopui kesämökistä: ”Liian kallista, työlästä ja psykologisesti uuvuttavaa”Miksi isäntä grillaa ja emäntä pilkkoo salaatin? Mökillä kulahtaneet sukupuoliroolit heräävät joka kesä eloon

Hanna, 46, puolisoineen luopui veneilystä: ”Veneen omistaminen on kuin seisoisi suihkussa repimässä sadan euron seteleitä”25 neliön mummonmökkiin muuttanut Janna, 47: ”Voin parhaiten, kun saan olla ihan yksin”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt