Onko puutalo herkkä kosteusongelmille? Asiantuntijat vastaavat

Onko puutalo herkkä kosteusongelmille?

Onko puutalo herkkä kosteusongelmille? Miten paloturvallisuus on huomioitu puukerrostaloissa? Asiantuntijat vastaavat.

Puurakentamisella on Suomessa pitkät perinteet. Kaupungistumisen myötä 1960-luvulla puutalojen rakentaminen kuitenkin romahti.

Nykyään puurakentaminen on elpynyt yksityiskotien osalta, mutta julkiset rakennukset ja puukerrostalot ovat edelleen harvinaisia.

Uuteen hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu, että puurakentamista on tarkoitus lisätä tulevina vuosina. Ympäristöministeriön selvityksen mukaan puukerrostaloasuntoja on tulossa lähivuosina lisää yli 6 000 kappaletta, Lakea oy kertoo tiedotteessa.

Onko puutalo herkkä kosteusongelmille?

Puurakentaminen herättää joissakin ihmisissä myös huolia. Mikä on puurakennuksen kosteudensietokyky, kysyvät monet.

Ilta-Sanomien tavoittama asiamies Jani Kemppainen Rakennusteollisuus RT:stä kertoo, että puurakennusten osalta on kiinnitettävä enemmän huomiota rakentamisen aikaisiin sääsuojauksiin.

– Puu ei saa päästä kastumaan. Pieni pintakosteus ei vielä haittaa, mutta syvemmälle rakenteeseen päässyt kosteus voi aiheuttaa homehtumista, Kemppainen kommentoi.

Kuivaketjun ylläpitämisen tärkeyttä painottaa Lakean tiedotteessa myös puukerrostalorakentamisen asiantuntija Timo Mantila. Esimerkiksi puukerrostalojen elementit voidaan rakentaa tehdasolosuhteissa, minkä vuoksi säärasitukset pystytään välttämään ja materiaalit säilyvät kuivina.

Puukerrostalon rakenteet on lisäksi suunniteltu siten, että vesivahingon sattuessa niiden kuivaaminen on mahdollista.

Entäpä paloturvallisuus?

Asiantuntijan mukaan puukerrostalot ovat yhtä paloturvallisia kuin muistakin materiaaleista rakennetut kerrostalot.

Puutalossa asuminen voi herättää huolen myös paloturvallisuudesta.

Puukerrostalojen asiantuntija Timo Mantilan mukaan puukerrostalot ovat yhtä paloturvallisia kuin muistakin materiaaleista rakennetut kerrostalot.

Kerrostaloasunnoissa yleisimmät tulipalojen syyt ovat tupakointi ja viat sähkölaitteissa, kuten pyykinpesukoneessa. Tulipalotilanteessa rakennuksen runkomateriaali ei vaikuta asukkaan turvallisuuteen. Jos puu syttyy palamaan, sen hiiltyminen suojaa puun sisempiä kerroksia, jotta rakennus ei pääse romahtamaan, Mantila kommentoi.

Kemppaisen mukaan paloturvallisuusvaatimukset ovat samat riippumatta siitä, mistä materiaalista rakennus on rakennettu.

– Puukerrostalon tapauksessa puu on usein pinnoitettu esimerkiksi kipsilevyillä vaatimusten täyttämiseksi. Lisäksi puukerrostaloihin asennetaan lähes aina sprinklerijärjestelmä sammuttamaan mahdollisen palon, Kemppainen kommentoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?