Kitkemisestä tullut ylivoimainen urakka – lupiini valtaa Matin, 83, pihapiiriä: ”Aina se vain nousee”

Julkaistu:

Vieraslajit
Nenoset muuttivat Hirvasjärvelle 53 vuotta sitten. Silloin puutarhassa oli muutama lupiini.
Ärhäkkäästi leviävä lupiini on vallannut entisen perunapellon ja puutarhan nurkkauksen Matti Nenosen, 83, pihapiirissä Savonlinnan Hirvasjärvellä Etelä-Savossa.

Niin kaunis kuin lupiini kukkiessaan onkin, Nenonen tietää että se on vieraslaji, joka ei luonnostaan kuulu suomalaiseen maisemaan, ei pihalle eikä puutarhaan.

– Olen minä sitä yrittänyt muutaman kerran raivata, mutta aina se vain nousee. Lupiini pitäisi kuulemma hävittää ennen kuin se ehtii siementää, ja silloinkin juurineen päivineen. Ja se ei ole enää tällaisen ikämiehen hommaa.

Haitallisten vieraslajien, kuten villilupiinin ja kurtturuusun, torjunta kuuluu maanomistajalle, mutta mitä jos vieraslajeja ei poisteta toivotusti?

Lain mukaan ELY-keskuksella on mahdollisuus määrätä maanomistajalle viime kädessä uhkasakko, minkä summa koostuu siitä, kun määrätty taho tulee poistamaan vieraslajit tontilta.

– Lainsäädäntö on laadittu siltä varalta, että tulee tiukempia tilanteita. Voi olla vieraslajeja, jotka oikeasti vaarantavat ihmisen terveyden. Tai sitten joku voi tuoda vieraslajeja luvatta maahan. Siksi lainsäädäntö antaa mahdollisuuden, millä voidaan tarvittaessa puuttua asiaan, Pohjois-Savon ELY-keskuksen kehittämispäällikkö Kimmo Haapanen sanoo.

Käytännössä uhkasakkoja ei tällä hetkellä kuitenkaan määrätä.

– Uhkasakkoihin ei ole nähty mitään syytä. Nykyiset uhat eivät ole missään päin Suomea sellaisia, että olisi lähdetty pohtimaan näitä tiukempia linjauksia.


Nenoset muuttivat Hirvasjärvelle 53 vuotta sitten. Silloin puutarhassa oli muutama lupiini.

– Pohdimme perheen kanssa, että istutetaanko pelto koivulle, mutta halusimme säilyttää näkymän järvelle. Ja sitten kun perunankasvatus loppui, lupiini levisi tien yli pellolle.

Ikämies kun on ja yksineläjä, Nenonen tuskin enää omin voimin lupiinien ylivallalle mahtaa mitään.

– Jos siihen (pellolle) koivikon istuttaisi, niin ehkä se lupiinin ajan oloon tukahduttaisi. Mutta ensin lupiini pitäisi saada raivatuksi pois taimikon tieltä. Koivun kasvulle on tärkeää nimenomaan sen alkuvaiheet, metsänhoitajana elämäntyönsä tehnyt Nenonen tietää.

Lue myös: Nämä 9 haitallista kasvia pitää kitkeä pois, jos löydät niitä kotipihaltasi – eivät kuulu Suomen luontoon