Testaa, tiedätkö tarpeeksi rahasta: Jos saat kaikki 11 oikein, olet todellinen taloustalentti!

Julkaistu:

Me Naiset
Yhdessä taloustieteen professorin kanssa laaditulla testillä voi selvittää, oletko riittävästi perillä raha-asioista.
Hallitsetko ruokien kilohinnat, osaatko kilpailuttaa asuntolainat? Me Naiset koosti taloustieteen professori Panu Kalmin avulla testin, joka selvittää, miten kova taloustalentti oikeasti oletkaan.

Kas tässä, olkaa hyvät:Vaasan yliopistossa taloustieteen professorina toimiva Panu Kalmi kertoo, että oma talous pysyy parhaiten hanskassa suunnitelmallisuudella.

– Sen lisäksi, että miettii, mitä haluaa, tulee myös miettiä, mihin on varaa. Kaikki laskut tulee väistämättä maksettavaksi ennemmin tai myöhemmin.

Omien tulojen ja menojen kartoittamisen jälkeen Kalmi kannustaa säästämisen sijaan sijoittamaan, sillä sijoitettu raha lisääntyy, kun taas säästetty raha viruu tilillä.

– Sijoittaminen nähdään usein suurena riskinä, mutta esimerkiksi indeksirahastot ovat todella turvallinen tapa sijoittaa, sillä riski on hajaantunut, kun rahasto koostuu monista eri osakkeista. Lisäksi indeksirahaston hallintokulut ovat minimaaliset, eli pienemmänkin summan sijoitus on kannattavaa, Kalmi kertoo.

Yleisenä ohjenuorana Kalmi neuvoo säästämään mieluummin ennakkoon kuin jälkikäteen. Hänen mukaan asuntolaina, joissain tapauksissa autolainakin, on perusteltu, mutta rahan lainaaminen esimerkiksi ulkomaanreissua varten ei ole viisasta. Kalmi kehottaa myös kiertämään pikavipit kaukaa.

– On vaikea keksiä tilannetta, jossa pikavipin kaltaisen lainan ottaminen olisi taloudellisesti fiksua. Tilanteen voi välttää sillä, että pitää sukanvarressa rahaa kuukauden palkan verran. Siihen kannattaa jokaisen pyrkiä!

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Löydät alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Kotiäiti Kirsikka, 44, hankki yksin viisi lasta ja 700 000 euroa – ”En sanoisi, että olen rikas, olen normaalin varakas”

Tiedätkö, mitä 2000, 3000 tai 5000 euron palkasta jää käteen? Taulukko näyttää, mitä eri tuloista oikeasti tipahtaa tilille

Palkka tuli, 1763 € meni – mihin Sannan rahat kuluvat? Katso sairaanhoitajan kauppakuitit yhdeltä viikolta

Yli 10 000 suomalaista kertoi, paljonko heillä on tilillä rahaa – katso, onko oma saldosi suurempi vai pienempi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt