Sini remppasi pienen 1970-luvun kesämökin uuteen uskoon ja lopputulos on upea: kuvat ennen ja jälkeen

Julkaistu:

Mökki
Sini Liikala loihti 70-luvulla rakennetusta pikkumökistä unelmiensa kesäpaikan.
Kun Sini Liikala, 33, astui ensi kertaa Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevaan pikkumökkiin, hän ei nähnyt tummentunutta pyöröhirttä tai aikansa elänyttä keittiötä. Hän näki ihanan kesäpaikan, joka olisi vain muutaman maalipurkin ja parin uuden kalusteen päässä.

– Mökki oli sisältä ihan alkuperäisessä kunnossa, mutta ajattelin, että pienellä fiksauksella siitä tulee varmasti tosi nätti, Sini Liikala, 33, kertoo.

Liikalan viime kesänä ostama 24 neliön pyöröhirsimökki on melko vanha, 1970-luvulla rakennettu, mutta se ei mökinostajaa säikäyttänyt. Hän on intohimoinen sisustaja, joka kertoo erilaisista projekteistaan Sliik-blogissa.


Mökin sisäkatto, lattiat ja takka saivat hetkessä uuden raikkaamman värin. Vanha keittiö purettiin ja uusi nousi tilalle, keittiökalusteet vaihtuivat käytännöllisempiin.

Myös makuuhuoneen kerrossänky tuli uuteen uskoon maalilla ja tekstiileillä. Ylijäänyt kalustemaali kului ovenkarmeihin.


Kaikkein työläimmäksi hommaksi Liikala nimeää mökin sisäkaton maalauksen, joka kuitenkin kannatti. Sen avulla mökkiin saatiin lisää valoa ja avaruutta.

Perhe remontoi mökkiä pääosin iltaisin töiden jälkeen. Remontti valmistui noin kuukaudessa ja siihen kului yhteensä muutama tuhat euroa.

– Kalusteet hankimme Ikeasta ja osaksi myös kunnostimme jo mökillä olevia kalusteita, kuten kerrossängyn.


Liikalan mökki sijaitsee luonnontilassa olevalla rinnetontilla, johon paistaa aurinko lähes koko päivän. Edessä siintää kaunis matalarantainen järvi. Vaikka mökki on lähellä kotia, se ei näy tielle ollenkaan.

Oma kesämökki oli ollut Liikalan haaveissa jo pitkään. Mökkielämä on ollut osa häntä jo lapsuudesta saakka, jolloin kesät kuluivat isovanhempien mökillä.

Haave kävi toteen elokuussa 2018, kun Liikala löysi äitinsä kanssa pienen pyöröhirsimökin. Ja mikä parasta, se sijaitsi vain 15 kilometrin päässä hänen kotoaan Etelä-Pohjanmaan Alavudella.

– Hyvä sijainti oli tärkein kriteerimme kesämökin hankinnassa. Koska mökki sijaitsee lähellä kotia, sinne on helppo ajella kesällä töidenkin jälkeen saunomaan ja uimaan, Liikala kertoo.


Liikalan ja hänen äitinsä lisäksi mökillä viettää aikaa Liikalan mies ja heidän kaksi lastaan. Mökki on koko perheen piilopaikka, jossa nautitaan uimisesta, onkimisesta ja yhdessäolosta.

Mökille tulee sähkö, mutta juomavesi on kannettava sinne itse. Päämökin alapuolella sijaitsee rantasauna, jonne vesi kulkee pumpun kautta järvestä. Mökin kanssa samalla tasanteella on erillinen grillikota.

Rinteessä oli edellisten omistajien tekemiä istutuksia, joista Liikalan äiti otti luontevasti vetovastuun.

– Äitini on kova puutarhaihminen, joten hän nauttii mökillä etenkin kaikista puutarhatöistä. Se sopii minulle, sillä itse en ole kummoinenkaan viherpeukalo.


Parasta mökissä on juurikin sen kotikutoisuus, mikä vie Liikalan lapsuuden mökkimuistoihin.

– Emme halunneet modernia huvilaa vaan sympaattisen perinteisen kesämökin. Pidän siitä, että mökillä ei ole kaikkia nykypäivän hienouksia.

Mökki on Liikalalle rentoutumispaikka, jossa on mukava puuhastella sellaisiakin asioita, jotka tavallisesti saattavat tuntua jopa pakkopullalta.

– Mökillä käsintiskaamisessakin on erityinen fiilis ja puusaunan lämmittämisen tekee mielellään, hän kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt