Hämähäkki ja 4 muuta hyönteistä, joita ei koskaan pidä tappaa – asiantuntija kertoo syyn

Julkaistu:

Hyönteiset
Asiantuntija muistuttaa hyönteisten hyödyistä. Ötököitä ei koskaan pidä tappaa ilman hyvää syytä.
Hyönteisten pörinä kuuluu kesään. Joitakin pörräävät ötökät kuitenkin ärsyttävät ja pelottavat.

Kerroimme hiljattain, ettei mehiläistä kannata koskaan tappaa. Syy on siinä, ettei otuksen tappamiseen ole yhtään hyvää syytä.
Sama syy pätee myös moneen muuhun hyönteiseen. Monista hyönteisistä on huomattavasti enemmän hyötyä kuin haittaa, vaikka ne saattavatkin aiheuttaa pelonsekaisia kiljahduksia.

Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Pasi Sihvonen listasi joukon ötököitä, jotka kannattaa jättää rauhaan.

1. Sarvikuonokas

Sarvikuonokas on suurikokoinen, sarvestaan helposti tunnistettava kovakuoriainen. Sen kookkaat, valkeahkot toukat viihtyvät komposteissa.

– Kehitys munasta aikuiseksi kestää kolmesta viiteen vuotta. Sinä aikana toukka ehtii käyttää ravintonaan paljon eloperäistä ainesta ja se palauttaa kasveissa olevat ravinteet muille eliöille sopivaan muotoon, Sihvonen kertoo.


2. Vainopistiäiset

Vainopistiäiset ovat muiden hyönteisten loisia ja niillä on tärkeä merkitys esimerkiksi kirvojen, perhosten ja kovakuoriaisten kannansäätelijöinä.

– Naarailla on usein pitkä munanasetin, millä ne asettavat munan joko toukan pinnalla tai kudokseen. Kehittyvä vainopistiäisen toukka hidastaa isännän kasvua, voi tehdä sen steriiliksi tai voi tappaa sen, Sihvonen sanoo.

3. Muurahaiset

Muurahaisista on puutarhassa ja kasvihuoneissa paljon hyötyä. Ne torjuvat tuhohyönteisiä, käyttävät ravintona kuolleita eliöitä ja tarjoavat siten puhtaanapitopalveluita. Lisäksi ne muokkaavat maaperää ja sen rakennetta ja kierrättävät ravinteita.

– Muurahaisten seuraaminen voi olla myös mielenkiintoista ja terapeuttista. Ne kykenevät liikuttamaan valtavia asioita kokoonsa nähden ja yksittäisistä palasista muodostuu ajan kuluessa monimutkainen pesä yhdyskunnalle, Sihvonen pohtii.


4. Monista toukista on hyötyä

Leppäkerttujen, harsokorentojen ja kukkakärpästen toukat käyttävät ravinnoksi kirvoja.

– Ne ovat tehokkaita biologisessa torjunnassa ja auttavat siten vähentämään torjunta-aineiden käyttöä. Yksi leppäkertun toukka voi syödä kymmeniä kirvoja päivässä. Monimuotoinen hyönteislajisto kykenee pitämään paremmin tuhohyönteisten kannat kurissa. Lisäksi aikuiset kukkakärpäset ovat tärkeitä kasvien pölyttäjiä, Sihvonen kertoo.


5. Hämähäkit

Myöskään hämähäkin tappamiseen ei ole yhtään hyvää syytä. Suomessa asustelevat hämähäkit eivät ole vaarallisia – parhaimmillaan niistä on hyötyä. Sisätiloihin tiensä löytäneet hämähäkit syövät nimittäin muita ötököitä, kuten sokeritoukkia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt