Ethän unohda näitä? 5 pihatyötä, jotka tulee tehdä kesäkuussa

Julkaistu:

Puutarha
Kesäkuussa monet pihatyöt ovat ajankohtaisia.
Vaikka kesäkuussa pihasta kuuluu nauttia, riittää kuukaudelle myös pihatöitä. Suomi on iso maa, joten kesäkuun pihatyöt voivat vaihdella asuinpaikan ja säiden mukaan. Tiettyjä ohjenuoria voi kuitenkin antaa.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori kertoo, mitkä viisi pihatyötä kannattaa tehdä tässä kuussa.

1. Lannoita piha kukoistavaksi

Nurmikot, puut, pensaat ja kasvimaat ovat kesäkuun puolella saaneet kasvupyrähdyksen. Nyt onkin juuri oikea aika starttilannoitukselle.

Mikäli haluat nauttia kesän aikana runsaasta kukinnasta ja hyvästä sadosta, lannoitus kannattaa aloittaa alkukesästä.

Osa viherpeukaloista suosii lannoitteissa niin sanottuja kivennäislannoitteita, osa taas luonnonlannoitetta. Omaan pihaan sopivan lannoitteen voikin hankkia kaupasta tai omasta kompostista.

2. Kartoita vieraslajit

Yksi pihatyö on tällä hetkellä erityisen ajankohtainen.

Uudet vieraslajit on julkistettu, ja pihassa kannattaa tehdä inventaario siitä, mitä kasveja tulisi hävittää tai vähentää.

Löytyykö pihaltasi esimerkiksi kurtturuusua tai jättipalsamia? Kartoita pihasi, sillä mikäli torjunnan aloittaa alkukesästä, haitallisista kasveista pääsee eroon ajoissa.


3. Leikkaa pensasaita

Monien kasvien kasvu on kesäkuussa jo pitkällä. Juhannuksen jälkeen onkin aika tarttua pensassaksiin ja leikata pensasaidat. Myös kirsikkapuun ja vaahteran voi leikata kesäkuussa.

4. Rikkakasvi-jooga

Suurin osa suomalaisista istuu arkena jopa liian paljon. Kesällä monet joogat ja jumpat jäävät myös kesätauolle.

Vaikka rikkakasvien kitkeminen ei ole kaikista mieluisin pihatyö, se on liikunnallisesti hyödyllinen. Kun kitket rikkaruohoja puolen tunnin ajan päivässä, suoritat samalla myös mainion takareisijumpan ihanassa miljöössä, omassa puutarhassasi!

Rikkakasvien kitkeminen kannattaakin kääntää positiiviseksi asiaksi.

5. Vielä ehtii istuttamaan

Monen kasvin osalta kylvö on juhannuksen aikaan jo myöhäistä. Kuitenkin valmiiksi esikasvatettuja taimia voi istuttaa juhannuksen jälkeenkin.

Myös astiataimia ja nopeasti kasvavia kasveja, kuten salaatteja, tillejä ja retiisejä ehtii vielä kesäkuussa istuttamaan hyvin.

Pihasta kuuluu myös nauttia!

Muista nauttia jokaisesta hetkestä, sillä Suomen kesä on ainutlaatuinen. Nyt onkin se aika, kun puutarhasta, parvekkeesta ja terassista kuuluu nauttia. Tee siitä kotoisa ja siirrä kodin toimia sinne.

Sisätiloissa oleskellaan talvella aivan riittävästi, joten nauti siis kahvi ulkona hyvän kirjan kanssa. Aamuisista puutarhahetkistä kannattaa tehdä traditio.

Viimeistään tässä vaiheessa on aika myös nostaa kesäkukat parvekkeella ja sisustaa terassi tai parveke juhlakuntoon.

Parvekkeesta ja terassista voi saada aikaan varsinaisen paratiisin sisustamalla sen monipuolisesti. Kattoon voi ripustaa esimerkiksi amppeleita, seinille versovia köynnöksiä, lattialle maassa ja erilaisilla telineillä kasvavia ruukkukasveja. Kerroksellisuus tuo elävyyttä, Puutarhaliitto vinkkaa tiedotteessaan.

Kasvit kannattaa valita aurinkoisuuden ja muiden olosuhteiden kuten tuulisuuden mukaan. Kuumalla lasitetulla parvekkeella menestyvät aavikkokasvit ja varjoisalla ja suojaisalla parvekkeella monet rehevät köynnökset.

Lähde: Puutarhaliitto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt