Tässä minikodissa on neliöhinta kohdillaan – Helsingissä on myynnissä 13,5 neliön ”tehoyksiö” alle 100 000 eurolla - Asuminen - Ilta-Sanomat

Tässä minikodissa on neliöhinta kohdillaan – Helsingissä on myynnissä 13,5 neliön ”tehoyksiö” alle 100 000 eurolla

Asuntokauppa pienistä kodeista käy kuumana, mutta oulunkyläläisen miniasunnon kokoista myyntikohdetta ei kiinteistövälittäjälläkään ole tullut aiemmin vastaan.

18.6.2019 5:55

Pienistä asunnoista on pääkaupunkiseudulla tunnetusti jatkuva pula – vaikka pienikokoisia koteja on alueella jopa kansainvälisellä mittakaavalla poikkeuksellisen paljon. Ja kysyntä sen kuin vain kasvaa.

Mutta kuinka pieneen tilaan ovat pääkaupunkiseudun nousevia hintoja pakenevat asukkaat valmiita muuttamaan?

Näitä rajoja koettelee Oikotie-sivuston mukaan Oulunkylässä 99 000 euron hintaan myytävä 13,5 neliön ”tehoyksiö”. Minikodista kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Koti sijaitsee Kyläsepänkujalla, vuonna 1906 rakennetun puuhuvilan toisessa kerroksessa.

Asunto sijaitsee vanhan puuhuvilan toisessa kerroksessa.

Minikodista löytyy lähes kaikki tarpeellinen: keittiö, wc, trendikäs vanha puulautalattia. Suihkua asunnosta sen sijaan ei löydy – pihasauna kylläkin, mutta sielläkin on ainoastaan vesipiste eikä suihkumahdollisuutta.

Asunnon ihmettelijälle nousee kielen päälle herkästi kenkälaatikkovitsi jos toinenkin. Mutta todella: kuka tiivistämisen taituri tällaisen asunnon ostaa?

Miniasunto sisältä.

Asuntoa myyvä kiinteistövälittäjä Pauli Paunonen muistuttaa, että oulunkyläläisyksiön tapaisille asunnoille on kysyntää esimerkiksi vapaa-ajan kodeiksi, virka-asunnoiksi ja työtiloiksi.

Asunnon koko ei hänen mukaansa ole haaste sen myymiselle, mutta kylpyhuoneen puute sen sijaan on.

– Jos asunnossa olisi pieni kylppäri, niin se olisi varmasti jo myyty, Paunonen sanoo.

Kodilla on hänen mukaansa kaksi hyvin potentiaalista ostajaa – toinen heistä harkitsee kuitenkin vessan laajentamista kylpyhuoneeksi.

Vessassa ei ole suihkumahdollisuutta.

Paunonen kertoo, että pienten asuntojen kasvava suosio näkyy myös kiinteistövälittäjän työssä. Etenkin nuoret ovat valmiita asumaan ahtaammin.

– Aika monesti nuoremmat ostajat arvostavat sijaintia enemmän kuin neliömäärää. Ja sitten myös ne, jotka käyttävät asuntoa Helsingissä vain välillä.

Säilytystilaa ei ole asunnossa paljoa.

Vaikka Paunonen on kaupitellut minikoteja aiemminkin, on Oulunkylän asunto pienin tähän mennessä.

– Onhan tämä aika poikkeuksellista. Esimerkiksi Kampissa ja Sörnäisissä huoneistokanta on pienempää, mutta asunnot ovat silti yleensä 15–20 neliön paikkeilla. Näin pientä ei aikaisemmin ole tullut vastaan.

Ennätyksiä rikkovia minikoteja on hämmästelty pääkaupunkiseudulla aiemminkin. Vantaan Martinlaaksoon valmistui kaksi vuotta sitten kerrostalo, joka vastasi asuntomarkkinoiden nykyistä tarvetta: rakennus on täynnä 15,5 neliön asuntoja.

Markkinoille tulevat miniasunnot herättävät hämmästystä myös siksi, että lain mukaan vuokra-asunnon koon tulisi olla vähintään 20 neliötä. Opiskelija-asunto voi olla kooltaan 16 neliötä, mikäli saman rakennuksen yhteisissä tiloissa on riittävät oleskelu- tai muiden toimintojen tilat.

Pienten asuntojen tuotantoa perustellaan juuri kysynnällä ja asumistoiveiden muutoksella.

Asumistutkija Mari Vaattovaara kommentoi viime vuonna Ilta-Sanomille, että pienempien asuntojen trendi on hänestä huolestuttava.

Pääkaupunkiseudulla on Vaattovaaran mukaan jo erityisen paljon yksiöitä ja kaksioita suhteessa asuntokantaan ja moniin Euroopan muihin kaupunkeihin.

– Eikö yksinasuvilla muka ole edes sitä perintöpiironkia? Onpa erikoinen ryhmä, ei ole tavaroita eikä ilmeisesti kavereitakaan, koska asuntoihin ei mahdu vieraitakaan, Vaattovaara sanoi tuolloin.

Suosiotaan kasvattavat minikodit ovat tuttu ilmiö myös maailmalla. IS on kertonut aiemminkin esimerkiksi japanilaisista alle metrin leveistä asunnoista.

Ilta-Sanomat ja ja Oikotie kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?