Petterin kesämökin huussi aiheuttaa haasteita turisteille – nämä asiat ihmetyttävät ulkomaalaisia Suomen mökeillä

Julkaistu:

Mökkeily
Kesämökkiään ulkomaalaisille vuokraavan Petterin mukaan turistit oppivat suomalaisen mökkeilyn saloihin kantapään kautta.
Moni suomalainen suuntaa ensi viikonloppuna mökille viettämään keskikesänjuhlaa. Suomalaisten lisäksi myös ulkomaalaiset turistit ovat löytäneet Suomen kesämökit ja mökkeilyn kulttuurin.

Airbnb:n kautta Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevaa mökkiään vuokraava Petteri kertoo, että ulkomaalaisia mökkivuokralaisia saapuu eniten Saksasta ja Ranskasta. Petterillä on paljon kokemuksia ulkomaalaisista mökkivuokralaisista, sillä noin yhdeksän kymmenestä vuokralaisesta saapuu Suomen rajojen ulkopuolelta.

– Olettaisin, että mökki ”myy” perinteistä autenttista kokemusta. Suomalaiset mökkeilijät ovat tottuneet selkeästi parempaan varustetasoon.

Petterin mökki on varsin perinteinen suomalaismökki. Saunallinen mökki sijaitsee järven rannalla. Mökillä ei ole juoksevaa vettä, joten pesuvesi on lämmitettävä kiukaan padassa ja tarpeet tehtävä ulkohuussissa.


Ulkohuussi aiheuttanut kesto-ongelman

Alkeellisista olosuhteista huolimatta ulkomaalaiset vieraat ovat viihtyneet mökillä mainiosti. Tosin uutta opittavaa on riittänyt.

– Kyllähän he oppivat kantapään kautta.

Millaisia ongelmia ulkomaalaisilla turisteilla sitten on ollut?

– Joillain on ollut ongelmia kamiinan sytyttämisestä lähtien.

– Tulen teko on ollut yksi keskeinen, uunin pellit ovat aika vieraita, sitten halon hakkuu, huussin käyttö...

Kesto-ongelma on erityisesti ollut juurikin ulkohuussin käytössä.

– Varsinkin talven aikana jäätyy semmoinen kasa paskaa pyramidiksi pönttöön. He eivät osaa hämmentää sitä.Turistit eivät aina ymmärrä mihin ovat menossa

Petterin mökki sijaitsee kaukana kaupungin mukavuuksista ja lähellä luontoa.

Vaikka mökin kuvauksessa kerrotaan mökin varustuksessa, on osa ulkomaalaisista turisteista yllättynyt perille päästyään.

– On ihmisiä, jotka eivät ole ymmärtäneet mihin ovat menossa. He eivät ole lukeneet paikan kuvausta tarpeeksi hyvin. He eivät ymmärrä sitä, että mökille on hankala päästä, autolla ei pääse pihalle asti ja juokseva vesi puuttuu.

Osa turisteista ei myöskään ole osannut varautua siihen, ettei linja-auto kulje maaseudulla yhtä hyvin kuin kaupungissa.

– Monet menee nolla taulussa. Tuossa nyt tuommoinen vuokramökki, napataan siitä, ja sitten pettyvät.

Miten päin puut takkaan?

Lapissa mökkien siivouksista ja tarkastuksista vastaavan Levin kurun Markku Syväniemi kertoo, että saunan lämmittäminen on yksi suurimmista ulkomaalaisille ongelmia aiheuttavista asioista.

– Astianpesukoneen käyttö on ollut myös ongelma. Vesihana on käännettävä ensin auki, jotta pesukoneen saa päälle. Näitä vesihanoja ei ilmeisesti ole monessakaan Euroopan maassa.

– Takan käyttö ja se miten päin puut pannaan, Syväniemi jatkaa listausta.


Nigerialainen mökkivuokralainen joutui pulaan parvekkeella

Vuokatticottage-yrityksen kesämökkejä vuokraava Pentti kertoo, että ulkomaalaisia mökkivuokralaisia riittää hyvin. Turisteja saapuu enimmäkseen Saksasta, Ruotsista ja Venäjältä.

Pentin mukaan Suomen puhdas luonto jaksaa hämmästyttää ulkomaalaisia mökkeilijöitä.

– Meillä on ulkomaalaisista turisteista hyvin kokemuksia. Vastikään ihmeteltiin sitä, kuinka rantaan on niin lyhyt matka. Hollantilaiset vieraat pitivät siitä, että koko ranta on heidän käytössään.

Kommelluksilta ei kuitenkaan ole vältytty.

– Yksi nigerialainen kaveri jäi yläkerran parvekkeelle jumiin keskellä talvea. Hän oli uimahoususillaan yläkerran parvekkeella ja laittoi vahingossa parvekkeen oven lukkoon. Onneksi hän oli urheilullinen kaveri. Hän hyppäsi parvekkeelta lumihankeen ja sitä kautta takaisin sisällä. Se olisi kuitenkin voinut olla hengenvaarallinen paikka.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt