Kuvat: monen suomalaisen kesämökiltä löytyy näitä vanhoja tavaroita – ne voi myydä nyt hyvään hintaan

Julkaistu:

Joskus kesämökin vanhoilla tavaroilla voi tehdä hyvän tilin.
Kesämökki on usein kodin tavaroiden viimeinen sijoituspaikka. Sinne viedään vanhan astiaston jäänteet ja huonekalut, jotka eivät enää kelpaa jokapäiväiseen käyttöön.

Tyypillisten suomalaisten kesämökkitavaroiden seasta voi kuitenkin tehdä yllättäviä ja arvokkaitakin löytöjä.

Kaikki vanha ei silti kelpaa, sillä sisustustrendit vaihtelevat.

– Muutama vuosi sitten suomalaiset kaivoivat kilvan vanhoja Arabian kannuja paremmille paikoille. Miehen kesämökiltä löytyi juuri sellainen lehmäkannu, joka oli toiminut lasten värikynien säilytyspaikkana. Se nostettiin trendin myötä paremmalle paikalle, Tiina Niemelä oululaisesta Wanhan talon tavarat -yrityksestä kertoo esimerkkinä.


Nyt Arabian sijaan nuoria sisustajia kiinnostavat esimerkiksi Festivo-kynttilänjalat ja lasit, joita vielä 80–90-luvuilla piiloteltiin kaappien ylähyllyille.

– Vanhoista laseista suositaan niitä, jotka ovat jämäkämpää tekoa ja joita voi vielä käyttää, Niemelä kuvailee.

Mikäli näitä löytyy mökin kaapeista,ne kannattaa joko nostaa paremmalle paikalle tai viedä arvioitavaksi.

Arabian vanhojen astioiden osalta kannattaa odottaa parempaa myyntiaikaa. Ainakin pirkkalalaisen Putiikki Harmaa Sydän -yrityksen Else Marjanen on huomannut, että Arabian tuotteet eivät juuri nyt liiku, eivät edes isolla alennuksella.

– Mökeillä olevat Arabian kahvikupit, kermakot ja lautaset ovat usein myös niin kuluneita, ettei niillä ole kauheasti kysyntää. Jotta Arabian saa nyt kaupaksi, sen täytyy olla hyväkuntoista ja mieluusti värikästä, Marjanen kuvailee.


Jos mökin nurkista löytyy vanhoja lasipulloja, mieluusti yli sata vuotta vanhoja, niillä saattaa tehdä yllättävänkin tilin.

– Keräilijät ovat kiinnostuneita ikivanhoista, esimerkiksi 1800-luvulta peräisin olevista pulloista. Niistä näkee päällepäin, että ne ovat kömpelön näköisiä ja niissä saattaa olla ilmakuplia, jollaisia puhdaspiirteisissä tehdasvalmisteisissa pulloissa ei näe, kalantilainen Osto- ja myynti Nellyn yrittäjä Saila Loukkonen kertoo.


Loukkonen tyhjentää työkseen myös esimerkiksi perikuntien kesämökkejä ja tietää, että todelliset helmet ovat suomalaisilla mökeillä harvassa – tai ainakin helmen löytääkseen täytyy käydä läpi paljon turhaa.

– Usein niiltä löytyy sellaista jonninjoutavaa mössöä, patjanraatoja ja kamalia mattoja, joita saa raahata kaatopaikalle pää sinisenä, Loukkonen nauraa.

Silloin tällöin seasta kuitenkin löytyy jotain yllättävää, joka pelastaa päivän.

– Nykyisin sellaisen tavaran, joka menee kaupaksi, ei tarvitse olla ihmeellistä antiikkia. Usein riittää, että se on rosoinen, mielenkiintoinen ja erikoinen, Loukkonen kuvailee.


Tiina Niemelän mukaan vanhoista huonekaluista kysytyimpiä ovat kaikkein vaatimattomimman näköiset ja täyspuiset esineet, joita saattaa hyvinkin löytyä mökeiltä. Nykysisustajat tykkäävät laittaa steriiliin uuteen asuntoon pisteeksi iin päälle vanhan kulahtaneen jakkaran vaikkapa yöpöydäksi tai nurkkakaunistukseksi. Ja patina saa näkyä.

– Itsellänikin on sellainen kukkapylväs käytössä, jossa joku on verstaalla lepuuttanut tupakkaansa ja siitä on jäänyt jälkiä, Niemelä nauraa.


Else Marjanen muistuttaa, että yllättävätkin vanhat arjen käyttöesineet saattavat herättää ostajissa kiinnostusta, vaikka myyjä ei niillä rikastumaan pääsisikään.

– Siivousten yhteydessä heitetään usein pois vanhoja puulaatikoita, perunakappoja, kaukaloita ja tikkaita, joille voisi saada ostajan. Ne ovat sellaisia tämän päivän sisustustavaroita, joista moni vanhempi ihminen ei osaisi arvata, että kukaan niitä voisi haluta, Marjanen kertoo.

Myös nämä kannattaa viedä arvioitavaksi:


Täyspuiset kalusteet kiinnostavat, vaikka niillä olisi jo ikää ja vaikka ne kaipaisivat vähän korjaustakin. Kulahtaneetkin huonekalut saattavat olla jonkun toisen aarre.

Vanhoista nojatuoleista ja sohvista yksinkertaiset ovat suosituimpia. Jos pehmusteet ja päällysteet ovat hyvässä kunnossa, niistä voi saada satasia. Ammattiverhoilijalla käyttämisen jälkeen hinta nousee. Yllä kuvassa näkyvä Carl-Gustaf Hiort af Orsnäsin hyväkuntoinen tuoli on todellinen aarre. Muutama vuosi sitten Tanskassa Siesta-tuoliparista maksettiin huutokaupassa 12 000 euroa.


Peilit. Mökeille on usein viety kiinnostavia peilejä, jotka ovat saaneet väistyä kotona modernimman tieltä. Hinta on yleensä muutaman kympin.


Vanhat lakanat, joissa on vanhoja pitsejä, ovat joillekin keräilyesineitä. Virkatuilla päiväpeitoillakin voi olla kysyntää. Hinnat ovat muutamista kympeistä ylöspäin.


Ryijyt ja raanut voivat saada uuden elämän, erityisesti käsin solmitut kannattaa säilyttää. Seinävaatteet ovat nyt nousussa. Niitä ei enää välttämättä pidetä alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan, vaan esimerkiksi ryijy saattaa mennä makuuhuoneen matoksi.

Myös nämä kiinnostavat nyt ostajia:

 • Arkut, vaikka olisivat jo vanhoja ja huonokuntoisia.
 • Jos lasi- tai keramiikkaesineen pohjasta löytyy signeeraus tai leima, sillä on yleensä ainakin jonkinlainen jälleenmyyntiarvo.
 • Vanhat työkalut, laatikot, hevosen länget, tikapuut.
 • Valaisimet.
 • Vanhoja sarjakuvia ja lehtiä voi tarjota divariin varsinkin hyväkuntoisina.

Näillä ei asiantuntijoiden mukaan ole käyttöä vanhojen tavaroiden markkinoilla:

 • Kertakäyttöiset tavarat kuten säilytysrasiat ja -astiat.
 • Tavalliset kahvikupit ja lautaset, jotka eivät ole ulkomaalaisia tai kalliita.
 • Lastulevykaapit ja Ikean kalusteet.
 • Jos design-lasiesineessä on särö, sillä ei yleensä ole enää jälleenmyyntiarvoa.
 • 1980-luvun mäntykalusteet.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt