Riita mökkinaapurin kanssa yltyi koston kierteeseen: 6 ärsyttävää naapurityyppiä, jotka koettelevat lain rajoja - Asuminen - Ilta-Sanomat

Riita mökkinaapurin kanssa yltyi koston kierteeseen: 6 ärsyttävää naapurityyppiä, jotka koettelevat lain rajoja

– Sitten kun ollaan maaseudulla villimmässä ympäristössä, kyllä siinä mieluummin kannattaa valita tontin toinen reuna ja sulkea korvansa ja silmänsä, jos ei halua ihailla naapureiden vartaloita, asianajaja neuvoo.

Miten suhtautua alastomaan mökkinaapuriin? Entä laiturin salakäyttäjään?­

14.6.2019 19:00

Mökkinaapurusten välinen sopu on aina aika ajoin koetuksella.

Listasimme Vauva.fi:ssä käytyjen keskustelujen ja Ilta-Sanomien lukijoiden tarinoiden perusteella kuusi ikävää naapurityyppiä, jotka saavat hermot kireälle, ja kysyimme asianajaja ja laamanni Harri Kontturilta, mitä vastaavissa kärhämätilanteissa voi tehdä.

1. Siveettömät mökkinaapurit

Joskus mökkinaapurilla saattaa olla hyvin eroava näkemys siveellisyydestä.

– Pariskunta juoksee alasti toistensa perässä ja paneskelee pitkin pusikoita. Rouva pitää pahempaa ääntä kun järven joutsenet ja mies örisee ja murisee kun luolamies. Nyt vielä naurattaa, mutta voi olla, että hymy hyytyy syksyyn mennessä. Täytyy varmaan istuttaa joku tiheä, korkea aita rajalle, eräs mökkeilijä kertoo Vauva.fi:ssä.

Kontturi kertoo, että alastomuuteen ja seksin harrastamiseen voidaan puuttua, mikäli mökki sijaitsee kaupunkialueella, jonne järjestyssäännöt ylettyvät.

Naapurin alastomuuteen maaseudulla sijaitsevalla mökkitontilla on kuitenkin hankalampi puuttua.

– Sitten kun ollaan maaseudulla villimmässä ympäristössä, kyllä siinä mieluummin kannattaa valita tontin toinen reuna ja sulkea korvansa ja silmänsä, jos ei halua ihailla naapureiden vartaloita.

Asianajaja tietää mökkiriidan, johon liittyi ajastettu ruotsalainen ooppera.­

2. Laituria salaa käyttävät naapurit

Eräs keskustelija kertoo jälkien paljastaneen mökkinaapureiden käyttäneen salaa heidän laituriaan.

– Ärsyttää vaan, kun kysyttiin niitä mukaan laituritarjoukseen ja oltaisiin saatu alennus, jos molemmat hommaisi. Silloin ei kiinnostanut, mutta nyt käyttää meidän laituria. Me asumme parin tunnin päässä mökkipaikasta ja he suhteellisen lähellä. Miten voitaisiin estää se käyttö? Naapuriin tuskastunut mökkeilijä kysyy Vauva.fi:n keskustelupalstalla.

Kontturi toteaa yksikantaisesti, että naapurin hankkiman laiturin käyttö on ilman lupaa kiellettyä.

– Kysymys on kotirauhan rikkomisesta. Jos naapuri ei poistu kehotuksesta, silloin ylittyy kotirauhan rikkomisen tunnusmerkistö. Se on rikoslaissa rangaistava teko.

Kontturi tietää myös tapauksen, jossa naapurin laituri hinattiin omaan käyttöön.

– Silloin kyseessä on luvaton käyttö ja se on rangaistava teko.

3. Kyttäävät naapurit

Naapurin uteliaisuus voi joskus yltyä kyttäämiseen asti.

– Mökkinaapuri tulee veneensä kanssa onkimaan noin 10 metrin päähän meidän rannasta ja kuikuilee sieltä veneestään tänne pihaan. Onneksi tässä on puita ja kaislikkoa näkösuojana, mutta sieltä se nytkin kyttää. Eikö tuohon ole mitään sääntöjä, että kuinka lähelle saa tulla? Vauva.fissä kysytään.

Kontturi kertoo, että yleensä vesialueet ovat vapaasti käytettäviä, mutta toisen tarkkailu esimerkiksi kiikareilla tai onkivehkeillä naamioituneena voi joissakin tapauksissa toteuttaa salakatselun tunnusmerkistön.

– Kehottaisin siinä tilanteessa käskyttämään tiukasti poistumaan.

4. Meluisat mökkinaapurit

Jatkuvasti juhlia järjestävän mökkinaapurin tai lapsiperheen mökiltä voi kuulua rauhaa häiritsevää melua.

– Naapurimökki on ihan liian lähellä, melkein kuin taajamassa olisi, ja he ovat uskomattoman meluisaa sakkia. Lasten järvessä hihkumisen vielä ymmärrän, enkä siitä pahastu, mutta koko perheellä tuntuu olevan tapa kommunikoida huutamalla. Vanhemmat karjuu komentoja lapsille mökin portailta ja lapset kiljuu vanhemmille järvestä takaisin, ja perheen koira haukkua louskuttaa mukana. Aamusta iltaan, ja illalla sitten perheen aikuiset kokoontuvat laiturille kälättämään ja käkättämään, Vauva.fi:n keskustelussa harmitellaan.

Kontturi tietää, että mökkinaapurien meluaminen on yleinen ongelma.

– Ainoa, mikä tähän puree, on laki naapuruussuhteista, mutta ihmisistä lähtevä ääni harvoin toteuttaa säädetyn desibelirajan.

Naapurin meluamisesta voi joskus syntyä myös koston kierre. Kontturi tietää tapauksen, jossa naapuria on haluttu häiritä tahallisesti ajastamalla tyhjälle mökillä soimaan ruotsalaista oopperaa aamuseitsemästä iltakymmeneen.

Alkoholi aiheuttaa mökkiriitoja.­

5. Yksityisyyttä loukkaavat ja valittavat naapurit

Eräs keskustelija harmittelee mökkinaapuriaan, jolla on tapana sotkeutua naapureidensa asioihin.

– Viimeksi pääsiäisenä poltettiin pientä kokkoa pihassa, niin naapurin emäntä tulee aamutakkisillaan kuvaamaan meitä, kun istutaan pihassa ja poltetaan kokkoa, eräs mökkeilijä harmittelee.

Kontturi muistuttaa, että mökkinaapurin kuvaaminen on erittäin kyseenalaista.

– Lähtökohtaisesti on kyseenalaista aina, kun omalta tontilta kuvataan naapurin tontille päin luvatta. Se voi toteuttaa tarkoitusperistä riippuen salakatselun tunnusmerkistön.

Kontturi tietää tapauksia, joissa naapuria on kuvattu riistakameralla. Tarkoituksena on ollut tarkkailla, ettei naapuri esimerkiksi hae luvatta kukkia. Riistakameran ja dronejen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

– Myös tällainen omintakeinen todistusaineiston hankkiminen toisen tontilta on erittäin kyseenalaista.

Käytätkö salaa mökkinaapurisi laituria?­

6. Puita kaatavat naapurit

Olemme aikaisemmin kertoneet mökkiriidoista, jotka ovat saaneet alkunsa puiden kaatamisesta.

Kontturi muistuttaa, ettei kukaan saa kaataa puita kuin omalta tontiltaan. Niin sanottua yhteistä puunkaatoaluetta ei ole. Jos puu sattuu olemaan puoliksi naapurin tontilla, asia kannattaa käydä sopimusteknillisesti läpi yhdessä.

– Minulla on ollut tapaus, jossa toinen kuvitteli kaatavansa omia puitaan, mutta naapuri piti niitä ominaan. Se äityi sanasotaa pidemmälle. Naapuri haki kirveen ja kajautti naapurin emäntää sillä päähän. Paikalle tulivat poliisi ja ambulanssi. Tapaus eteni käräjille asti, Kontturi huokaa.

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Puuttuuko listalta jokin mökkinaapurityyppi? Millaisia kokemuksia sinulla on mökkiriidoista? Keskustele kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?