Näillä vempaimilla karkotat hyttyset – hyttysasiantuntija nostaa esiin etenkin yhden apurin: ”Tehokas laite”

Julkaistu:

Hyttyset
Hyttysimureita, -myrkkyjä ja -savuja. Hyttyskarkottimien tarjonta on nykyään niin laaja, että etsivällä voi mennä kaupan hyllyllä sormi suuhun.
Maailman vaarallisimmaksi eläimeksi kutsuttu hyttynen on useissa maissa uhka, joka tartuttaa muun muassa pelättyä malariaa. Tautiin menehtyy vuosittain satojatuhansia ihmisiä.

Suomessa terveysriskejä ei tarvitse pelätä, mutta monelle hyttynen on silti kesäiltojen kiusa, josta halutaan eroon.

Ei ihme, että kauppojen hyllyt pursuavat erilaisia hyttyskarkottimia.

Mutta mikä niistä toimii?

Suomen johtavaksi hyttysasiantuntijaksi tituuleerattu luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela Lapin maakuntamuseosta ei ole kaikkia karkottimia kokeillut, mutta itse hän luottaa takuuvarmaan kikkaan.

– Minulla on hengittävät retkeilyhousut, pitkähihainen retkeilypaita, lippalakki, huppu ja hyttysharso. Käsissäni on armeijatyyliset taisteluhansikkaat. Käytännössä koko kehoni on suojattu, pärjään loistavasti, Salmela kertoo.

Hinnakas hyttysimuri on tehokas laite

Kaupoissa myytäviin hyttyskarkottimiin Salmela suosittelee varautumaan kriittisesti. Osassa on rahastamisen makua, mutta osa tuotteista tunnetusti myös toimii.

– Esimerkiksi hyttysimuri on varmasti tehokas laite, Salmela kehuu.

Hyttysimuri tai -ansa toimii jäljittelemällä ihmistä ja vapauttamalla tasaisena virtana hiilidioksidia, lämpöä ja kosteutta. Ansa aloittaa hyttysten pyynnin välittömästi ja lupaa havaittavia tuloksia muutamassa päivässä.

– Hyttysimuriin ei mene haitallista sivusaalista, vaan ainoastaan verenimijöitä, eli hyttysnaaraita, Salmela kertoo.

Hyttysimureiden haittapuolena on hinta. Laite kustantaa useamman sata euroa.

Kokeilla voi myös edullisia, perinteisempiä kikkoja, kuten hyttyssavua.

– Ne saattavat torjua hyttysiä jonkin verran ja toimia pienellä alueella, kuten terassilla. Hyttyssavut tosin haisevat inhottavalta. Kumpi sitten on pienempi paha, se että on hyttysiä vai että tuoksahtaa?

Tiesitkö tätä?

Lapin maakuntamuseon luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela tunnustautuu hyttysten ystäväksi, joka muistuttaa, että hyttysillä on myös tärkeä roolinsa osana ekosysteemiä.

Hyttynen on ravintoa monille petohyönteisille ja linnuille, mutta on niillä myös tuntemattomampi, joskin pienimuotoinen tehtävänsä.

– Hyttynen tekee jonkin verran pölytystä kukille, Salmela kertoo.

Tämän kesän hyttyskesästä on kerrottu tulevan hyvä, sillä kevät on ollut sateinen. Hyttyshavaintoja itsekin tekevä Salmela on tehnyt myös toisenlaisia havaintoja.

– Niillä alueilla, joissa olen käynyt, ei ole ollut tavanomaista enempää toukkia ja koteloita. Viime kesän kuivuus on saattanut vaikuttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt