Järjestätkö juhlat kotona? Ammattilaisen muistilista viimeiselle viikolle ennen juhlia

Juhlitaanko teillä tänä kesänä rippijuhlia, syntymäpäiviä tai muita merkkipaaluja? Katso ammattilaisten vinkit onnistuneisiin juhliin.

Valmistelu kannattaa aloittaa ajoissa.

16.6.2019 11:47

IS:n keräämän vinkkilistan avulla järjestät onnistuneet juhlat.

Vinkit juhlien järjestämiseen antaa Ilta-Sanomille ammattijärjestäjä ja yrittäjä Tarja Kapp Kodin Kevennyksestä, Arkijärki-blogia kirjoittava Jenni Sarras ja koordinaattori Katariina Silanen Marttaliitosta.

Alkuvalmisteluihin kuuluvat kutsujen lähettäminen, kakkujen tilaaminen, menun suunnittelu, lisäastioiden hankkiminen ja juhlapuvun hankkiminen ja huolto. Osa ruuista kannattaa valmistaa pakkaseen hyvissä ajoin.

Kodin ehtii laittaa kuntoon viikon aikana, kunhan alkuvalmistelut on tehty aiemmin.

– Juhlien järjestäminen kannattaa aloittaa kuukausi ennen h-hetkeä, Tarja Kapp vinkkaa.

Alkuvalmisteluihin kuuluvat kutsujen lähettäminen, kakkujen tilaaminen, menun suunnittelu, lisäastioiden hankkiminen ja juhlapuvun hankkiminen ja huolto. Osa ruuista kannattaa valmistaa pakkaseen hyvissä ajoin.

Isoissa juhlissa lisäavulle voi olla tarvetta. Apuvoimien kannattaakin käydä tutustumassa kodin tiloihin etukäteen.

Vinkkilista juhlia varten:

Tiistai: Raivaa koti

Karsi ja vähennä tavaraa kodin kulkuväyliltä ja lattiapinta-aloilta, niin saat kotiin väljyyttä ja avaruutta juhlia varten. Poista lehti- ja paperipinot tasoilta ainakin olohuoneesta, keittiöstä ja eteisestä. Siirrä eteisestä pois talvivaatteet ja varusteet. Raivaa pois myös keittiön tasojen pikkutavarat ja harvoin käytettävät kodinkoneet.

– Hyödynnä siirrettävien tavaroiden säilytyksessä niitä tiloja, joihin vieraat eivät mene. Tällaisia ovat esimerkiksi sauna, kodinhoitohuone, vaatehuoneet, kaapit, komerot ja kellari, Kapp vinkkaa.

Tiistaina on myös hyvä sopia perheenjäsenten kanssa, miten tehtävät jaetaan juhlaa edeltävänä päivänä ja varsinaisena juhlapäivänä. Kuka noutaa kakut leipomosta? Kenen vastuulle jää huolehtia vieraiden tuomista kukista juhlapäivänä? Kuka huolehtii vieraiden takeista ja lahjapöydästä, ja niin edelleen.

Keskiviikko: Käy kaupassa ja tee lista menusta

Viimeistään nyt on aika hankkia juhlia varten kaikki kuivat, pilaantumattomat ruoat ja tarvikkeet, kuten sokerit, servetit, kahvi ja tee.

Viimeistään keskiviikkona on aika hankkia juhlia varten kaikki kuivat, pilaantumattomat ruoat ja tarvikkeet, kuten sokerit, servetit, kahvi ja tee.

Tee samalla lista kaikista kutsutuista vieraista ja huomioi mahdolliset allergiat. Tee lista jääkaapin oveen juhlapäivän menusta juomineen. Se toimii muistin tukena sekä itselle että tarjoilussa auttaville tuttaville.

Printtaa myös valmiiksi pienet nimilaput ruokalajeista juhlapöytää varten.

Torstai: Siivoa ja hanki tuoretuotteet

Siivous, joko itse tehtynä tai tilattuna, kannattaa ajoittaa torstaille. Siivouksen kanssa ei kuitenkaan kannata liioitella, sillä tehtävää riittää muutenkin.

– Kaikkia kaappeja ei tarvitse alkaa siivota, perussiivous riittää, Katariina Silanen sanoo.

Myös Jenni Sarras suosittelee rentoa otetta siivoamiseen. Aikaa ei kannata tuhlata esimerkiksi työhuoneeseen, jos sinne ei ole kukaan menossa.

– Laita ovi kiinni niistä huoneista, joihin et halua vieraiden eksyvän, ja keskity puunaamaan olohuone kuntoon, Sarras sanoo.

Kapp suosittelee panostamaan eteiseen ja wc-tiloihin, sillä niissä vieraiden katse ennättää viivähtää. Myös kriittisimmällä paikalla olevan, lähellä tarjoilupöytää tai kauneimman näkymän tarjoavan ikkunan voi pyyhkäistä.

Torstaina juhlakotiin hankitaan myös tuoretuotteet. Muista esimerkiksi kahvikerma, äläkä unohda pieniä yksityiskohtia, kuten tilliä ja persiljaa.

Perjantai: Valmista viime hetken ruoat

Valmista nyt ne ruoat ja leipomukset, joita ei ole voinut tehdä ennakkoon pakastimeen. Ota samalla pakastimesta sulamaan ne tarjoiltavat, jotka olet valmistellut hyvissä ajoin. Vie myös juomat kylmään.

Ota rento ote siivoamiseen ennen juhlia. Aikaa ei kannata tuhlata turhuuksiin.

Jos olet tilannut herkkuja leipomosta, suunnittele ja sovi etukäteen, kuka ne noutaa.

Valmistele illalla tarjoilupöytä liinoineen, astioineen ja servetteineen. Laita samalla aiemmin kirjoitetut pienet ruokalajien nimilaput pöytään valmiiksi odottamaan juhlapäivää.

Viime hetken siloittelu on tarpeen, mutta älä siivoa yötä myöten, että saat nukuttua levollisesti. Siisti kuitenkin ennen nukkumaanmenoa vielä vessat.

– Vaihda niihin puhtaat pyyhkeet. Laita myös yksittäinen pieni kukka maljakkoon eteiseen ja wc-tiloihin, Kapp vinkkaa.

Lauantai: Nauti juhlista

Nyt on aika juhlia! Älä siis enää touhua kodin järjestelyjen parissa, vaan levähdä hetki.

Pieni rentoutumisen hetki virkistää. Vieraat voi ottaa rentoutuneena vastaa hymyssä suin.

Mahdollisille yllätyksille on hyvä jättää hieman aikaa.

– Tarjoilussa auttamaan tulevat ihmiset voivat tulla kotiin jo aamulla, tai viimeistään pari, kolme tuntia ennen kodin juhlien alkamista. Ylellistä on myös, jos vieraat on kutsuttu kotiin vasta noin tunti sen jälkeen, kun oma perhe saapuu koulun juhlista, Kapp sanoo.

Muista myös nämä:

• Jos naulakossa ei ole riittävästi tilaa, siirrä oman väen takit väliaikaisesti makuuhuoneeseen.

• Juhlissa ei tarvitse olla kaikille istumapaikkoja, mutta vanhemmalle väelle ne on hyvä järjestää.

• Varaa riittävästi maljakoita onnittelukukille. Varaa pöytä lahjoille.

• Kukkien mukana tulee hirveä määrä sellofaania ja paperia. Varaa niille oma roskis kätevään paikkaan.

• Järjestele jääkaappi niin, että sinne mahtuu mahdollisimman paljon kylmäsäilytystä vaativia juhlaruokia. Kysy tarvittaessa lisäsäilytystiloja naapurista.

• Jos sää on lämmin, mieti riittävät alkoholittomat juomatarjoilut. Hellejuomaksi sopii esimerkiksi raikas kuplavesi, joka on maustettu sitrushedelmillä ja mintulla.

Vinkit: Katariina Silanen Marttaliitosta ja Jenni Sarras, sekä ammattijärjestäjä Tarja Kapp Kodin Kevennyksestä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?