6 asiaa, jotka kannattaa tehdä kotona ennen kuin lähtee matkoille – näin pidät varkaat loitolla

Julkaistu:

Koti
Lähdössä lomalle? Näillä vinkeillä suojaat kotisi pitkäkyntisten iskuilta.
Kesälomakausi mökkireissuineen on korvaamaton mahdollisuus rentoutua. Valitettavasti se tarjoaa mahdollisuuksia myös murtovarkaille.

Abloy Oy kertoo tiedotteessaan, että kesäkuukaudet tuovat tullessaan myös ikävän trendin. Asuntomurtojen määrät ovat kasvaneet viime vuosina erityisesti loma-aikoina, kun asukkaat ovat pitkiä aikoja poissa kotoa.

Kiinteistöliitto ja ja Abloy Oy listasivat kuusi vinkkiä, joiden avulla voit suojata kodin tai loma-asunnon murtoyrityksiltä.

1. Varmista, että asunnossasi on toimiva lukko

Lukitus on luonnollisesti suuressa roolissa asuntomurtojen ehkäisyssä. Tarkista lukkosi: jos se ei avaudu helposti tai kiinnitys on löystynyt, saattaa se kaivata huoltoa tai uusimista.

– Jos lukon vaihto on ajankohtaista, kannattaa harkita älylukkoa. Älylukko hälyttää murtoyrityksistä. Lisäksi puhelimella on helppo tarkistaa, että ovi on varmasti lukossa, vaikkei itse olisi kotona, kertoo Yale Smart Living -tuotteiden tuotepäällikkö Markku Ryynänen Abloy Oy:stä.

Kiinteistöliitto muistuttaa tiedotteessaan käyttämään myös oven takalukitusta.

– Käytä varmuuslukkoa. Muistathan, että itse asennutetun varmuuslukon avain pitää toimittaa myös taloyhtiölle siltä varalta, että asuntoon on pakko päästä poissa ollessasi.

Kiinteistöliitto vinkkaa myös asennuttamaan huoltamattomaan ja tasareunaiseen oveen rakoraudat, jotka estävät oven vääntämisen auki.

2. Pidä koti asutun näköisenä ja kerro poissaolostasi naapurille

Kun lähdet lomalle, pyydä ystävää tai naapuria leikkaamaan nurmikko ja kastelemaan ulkokukat. Huolehdi myös, ettei postilaatikkosi pursua lomasi aikana – tässäkin asiassa naapurista on suuri apua.

– Pyri muutenkin jättämään kotisi asutun näköiseksi esimerkiksi jättämällä verhot auki, Kiinteistöliitto muistuttaa.

Erityisen tehokas suoja varkaita vastaan on valo.

– Liiketunnistukseen perustuvat pihavalot vaikeuttavat varkaan työtä. Myös sisävaloja voi ohjata etäpistorasioilla mobiililaitteen avulla. Näin talo näyttää asutulta, Ryynänen vinkkaa.

3. Kerro hälytysjärjestelmän olemassaolosta

Abloy Oy muistuttaa, että varkaat kiertävät todennäköisemmin kohteet, joiden ovissa ja seinissä on ilmoitettu valvonnasta. Siksi hälytysjärjestelmästä kertovat tarrat kannattaa laittaa hyvin näkyville. Kodin tarkkailun voi ulkoistaa vartiointiliikkeelle, tai sen voi hoitaa itse omavalvontaisella hälytysjärjestelmällä.

– Suomalaiset olettavat, että kodinturvalaitteiden hankinta tulee todella kalliiksi, ja moni jättää sen takia kodin turvaamatta. Todellisuudessa älykkään turvajärjestelmän voi hankkia noin 400 euron kertahintaan, Ryynänen kertoo.

4. Muista kodin takaosa

Usein takapihan puoli on huonommin valaistu ja piilossa naapureiden katseilta. Takapihan puolella on yleensä myös suuremmat ikkunat.

– Valvontakameroita kannattaisi sijoittaa kuvaamaan etukuistin tai autopaikan lisäksi talon suojaisaa takaosaa. Muista tarkistaa myös takaoven lukitus ja huolehtia valaistuksesta, muistuttaa Ryynänen.


5. Älä kerro lomamatkasi kestoa tai kohdetta sosiaalisessa mediassa

Varkaat voivat päätellä päivityksesi perusteella, milloin olet poissa kotoa. Vaikka lomamatkasta hehkuttaminen sosiaalisessa mediassa houkutteleekin, turvallisin vaihtoehto on julkaista lomasta kertovat fiilistelypostaukset vasta, kun olet palannut takaisin kotiin.

6. Vältä huolimattomuusvirheitä

Kiinteistöliitto muistuttaa, ettei arvoesineitä kannata jättää näkösälle ikkunoiden eteen. Myös se, että kaikki ikkunat ovat varmasti suljettu, on syytä tarkistaa juuri ennen lähtöä.

– Pidä tarkasti huoli avaimistasi. Älä jätä vara-avainta ilmeisiin piiloihin, kuten kukkaruukun tai ovimaton alle. Murtovarkaat ovat hyvin selvillä mahdollisista piilopaikoista. Jos avain katoaa, ota yhteys taloyhtiöön, Kiinteistöliitto neuvoo.

Vinkit antoivat kodinturvan asiantuntija, Yale Smart Living -tuoteryhmäpäällikkö Markku Ryynänen Abloy Oy:sta ja Kiinteistöliitto.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt