Alkaako imurisi imuteho heikentyä? Selkeä pölypussisääntö ja muut vinkit, jotka paljastavat missä vika piilee

Imurointi on yksi yleisimmistä kotitöistä. Pölynimurin heikentynyt imuteho pistääkin ärsyttämään helposti, kun kotityöt pitäisi saada tehtyä arjen kiireessä.

Mikäli haluat säilyttää imurisi ehjänä, pidä mielessäsi, että kaikkea ei suinkaan kannata imuroida.

10.6.2019 16:30

Pölynimurit eivät ole kaikista edullisimpia siivousvälineitä, joten niistä kannattaa pitää huolta. Kun imuri alkaa pitää outoa ääntä, on korkea aika tarkistaa, missä vika piilee.

Ylläpidolla ja säännöllisellä puhdistuksella imurin käyttöaika nimittäin pitenee ja se palvelee kotitaloutta useita vuosia.

Kokosimme yhteen vinkkejä, jotka imurin omistajan on hyvä muistaa.

Näin usein suodatin ja pölypussit ovat vaihdettava

Pölynimuri kestää käytössä pidempään, kun suodatin vaihdetaan säännöllisesti. Vaihto on hyvä suorittaa kerran vuodessa tai tarpeen mukaan. Pölypussi tulee vaihtaa ennen kuin se on täynnä, Gigantista neuvotaan.

Kuluttaja.fi-sivusto ja Good Housekeeping neuvovat vaihtamaan pölypussin jo silloin, kun siihen on kerääntynyt pölyä kolme neljäsosa pussista. Täydellä pussilla imurointi on turhaa, sillä imuteho kärsii.

Gigantin myyntipäällikkö Sami Viitanen kertoo, että pölynimureissa on yleensä yksi tai kaksi suodatinta. Ne pitää tarkistaa aina silloin tällöin, jotta pölynimuri pysyy puhtaana. Suodattimet on suunniteltu niin, että ilma virtaa niistä läpi, mutta pöly ja allergeenit jäävät niihin kiinni. Ajan myötä suodatin siis täyttyy ja likaantuu.

Kun ostat uusia pölypusseja, mukana tulee myös mikrosuodatin. Mikrosuodatin on hyvä vaihtaa aina pölypussin vaihdon yhteydessä tai viimeistään siinä vaiheessa, kun pölypussipakkauksen viimeinen pussi otetaan käyttöön. Näin suodattimen vaihtamisesta tulee tapa. Kun suodatin menee tukkoon, ilma ei kulje niin kuin pitäisi ja pölynimurin moottori voi rikkoutua.

– Jos pölynimuri käynnistetään ja ilma ei kulje täysinäisen pussin läpi, moottori voi vahingoittua. Tämän vuoksi myös pölypussi pitää vaihtaa säännöllisesti, Viitanen korostaa Gigantin tiedotteessa.

Hosuminen ei kannata

Nopea imurointi ja imuri takaisin siivouskaappiin? Nopean siivoojan kannattaa muistaa olla kärsivällinen imurin suhteen. Kelaa johto tasaisen rauhallisesti takaisin imuriin. Näin estät sitä rikkoutumasta ja pidennät imurin käyttöikää.

Imuroinnin jälkeen tulisi myös muistaa putsata imuri hiuksista. Hiukset ovat imureiden piina, sillä kaikenlaisilla karvoilla on tapana kiertyä imurin imuosaan ja putkeen. Tämä voi aiheuttaa aivan oikeita ongelmia, esimerkiksi moottorin ylikuumenemista. Siksi myös hiukset tulisi siivota imurista säännöllisin väliajoin.

Älä imuroi kaikkea!

Mikäli haluat säilyttää imurisi ehjänä, pidä mielessäsi, että kaikkea ei suinkaan kannata imuroida.

Suuret lasinsirut voivat tukkia imurin letkun tai viiltää pölynimurin pussin rikki. Jos lasiastiasi päätyvät sirpaleina lattialle, käytä ennemmin rikkaharjaa isompien sirpaleiden siivoamiseen.

Usein remontissa ja rakennustyömailla muodostuu hienopölyä, kuten kipsipölyä. Tällainen pöly voi tukkia tavallisen pölynimurin suodattimen. Pöly on myös niin kevyttä, että se vain pöllyää ympäriinsä imuroitaessa. Tällaisten pölyjen imurointiin on olemassa erikseen siihen tarkoitettuja imureita. Sama pätee myös takan tai saunan tuhkaan.

Tavallisten kotitalouksien imureita ei ole myöskään tarkoitettu minkään märän tai nesteen imurointiin. Vaikka maahan tippunut ruoka olisi näppärää vain imuroida pois, käytä mieluummin paperia tai rättiä.

Pienet esineet voivat tukkia pölynimurin letkun tai rikkoa imurin säiliön. Nosta siis kaikki pienetkin tavarat ja lelut lattioilta ennen imurointia. Kiikuta roskat roskikseen.

Gigantin pölynimurivinkit

  • Vaihda suodatin säännöllisesti.

  • Vaihda pölypussi ennen sen täyttymistä.

  • Tamppaa matot mattopiiskalla, jotta saat enimmät pölyt pois.

  • Käytä lattian imuroimiseen lattiasuulaketta.

  • Älä temmo pölynimuria ympäriinsä ja vältä törmäilyä seiniin ja huonekaluihin.

  • Älä kisko pölynimuria letkusta tai johdosta. Käytä lähintä pistorasiaa ja vaihda pistorasiaa sitä mukaa kuin etenet.

  • Hyödynnä pölynimurisi eri asetuksia ja säädä teho ja suulake sopivaksi kovalle lattialle, matoille ja huonekaluille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?