Elina, 34, päätyi ostamaan 70-luvun omakotitalon, koska ei kehdannut enää sanoa ei: ”Tunsin jo ennen kauppoja, että ei kannattaisi lähteä tähän”

Julkaistu:

Me Naiset
Elina ja hänen miehensä jäätyivät kaupantekotilanteessa, vaikka olivat jo päättäneet vetäytyä talokaupasta.
Kymmenisen vuotta sitten Elina etsi uutta taloa, koska perheeseen oli syntymässä toinen lapsi. Tulevaisuuden kuvaan kuului perhe, omakotitalo isolla pihalla ja kaksi autoa, Elina kertoi, kun Me Naiset pyysi lukijoiltaan tarinoita kehtaamisesta ja kehtaamattomuudesta.

Anoppi olikin bongannut sopivan asunnon Jyväskylän maalaiskunnasta ja toivoi, että pariskunta menisi katsomaan sitä.

– Olin jo siinä vaiheessa sitä mieltä, että se on liian kaukana. Että emme me muuttaisi yli 30 kilometrin päähän, nyt 34-vuotias Elina kertoo.

Elinalla ja hänen miehellään Markolla oli aina ollut haaveena maalle muuttaminen ja ihana iso puutarha, josta voisi saada myös satoa. Puutarha olikin se, joka sai parin katsomaan taloa. Kyseessä oli 1970-luvulla rakennettu iso omakotitalo, jonka tontti oli lohkottu tilan maista. Talo vaatisi kuitenkin täyden remontin.

– Olin ihan viimeisilläni siinä raskaana, mutta mieheni vakuutteli, että kyllä me saisimme remontin valmiiksi ennen kuin vauva syntyy.

Epäilykset talon ostamisesta kasvoivat kuitenkin parin mielessä, kun kaupanteonhetki läheni.

– Tunsin jo ennen niitä kauppoja, että ehkä meidän ei kannattaisi lähteä tähän ja molemmilla oli asiasta tosi epävarma olo.

”Jäädyimme ihan totaalisesti”

Ennen talokauppoja pariskunta olikin jo päätynyt siihen, että he peruisivat kaupat. Vielä kaupantekotilaisuuteen kävellessään Elina ajatteli tulevan remontin olevan liian työläs, kun toinen lapsikin syntyisi pian.

Kaupantekotilaisuudessa heitä oli kuitenkin vastassa taloa myyvä herttainen vanha pariskunta, joka otti Elinan ja Markon iloisina vastaan. Kahdeksankymppiset tilan omistajat olivat onnellisia siitä, että juuri tämä nuori pariskunta ostaisi heidän talonsa.

– Me jäädyimme ihan totaalisesti siinä kauppatilanteessa ja vain allekirjoitimme ne paperit. Ajattelimme, että mitä hitsiä me menimme tekemään. Emme kuitenkaan kehdanneet enää perua kauppoja.

Elina kertoo, että hänet ja hänen miehensä on molemmat kasvatettu hyvin tunnollisiksi ja kilteiksi, ja siitä syystä he eivät voineet tuottaa taloa myyneelle eläkeläispariskunnalle pettymystä.

Suorittaminen johti isoon kriisiin

Tila oli ostohetkellä alkuperäisessä kunnossa ja vaati täyden remontin. Myös unelmien piha osoittautui liian työllistäväksi.

Alkuperäisen ajatuksen mukaan remontti olisi valmistunut ennen toisen lapsen syntymää, mutta loppujen lopuksi kahden kuukauden remontti venyi kolmen vuoden mittaiseksi.

Elina kertoi kokeneensa vauva-arjen remontin keskellä vaikeaksi. Raskaushormonien vallassa keskeneräiseen taloon muuttaminen aiheutti stressiä ja monet yöt tuli itkettyä karua tilannetta.

– Siinä vaiheessa kadutti tosi paljon, että olimme tehneet ne kaupat.

Elämä pienten lasten kanssa remontin keskellä oli vaikeaa aikaa myös parisuhteelle. Talous oli tiukalla, ja talo tuntui syövän kaikki säästöt. Vaikea tilanne sai parin syyttelemään toisiaan.

– Kyllä meille tuli siitä kova kriisi. Me kumpikin ehkä toteutimme sellaisia malleja, jotka me olimme saaneet kotoa. Suoritimme elämää ilman, että mietimme, mitä oikeasti haluamme.

Vaikea elämäntilanne pakotti Elinan tekemään itsetutkiskelua. Talokaupat toimivatkin loppujen lopuksi sysäyksenä elämänmuutokselle. Elina löysi itsestään myös kiltin tytön syndrooman.

– Ja myös miehillä voi olla sellainen kiltin pojan syndrooma. Kun kaksi tällaista ihmistä päätyy yhteen, niin voi tulla eteen hullunkurisia tilanteita. Me ostimme tilan, koska kumpikaan ei uskaltanut sanoa ei.

Mihin päätökseen Elina ja Marko lopulta päätyivät? Mitä Elina ajattelee kokemuksesta nyt? Lue alkuperäinen juttu kokonaisuudessaan Menaiset.fi:stä täältä.

Elinan ja Markon nimet on muutettu.

Lue myös:

Anneli, 42, hinkkasi kylppäriä ja raivasi kotia tekemättä siitä numeroa – kertoo nyt, mitä tapahtui parisuhteelle, kun lopetti salasiivoamisen

Espoolaiset Tiia ja Jouni piiskaavat työkseen: ”Meidän puoleemme käännytään, kun omalta kumppanilta ei kehdata pyytää”

Asiantuntijat arvioivat, kuinka paljon tavis saisi maksaa Anni Hautalan ja Niko Kivelän mökkiremontista

Kristiina, 56, muutti saaristoon neljän lossinvaihdon päähän mantereesta: ”Nyt elän unelmaani – alle 600 eurolla kuukaudessa”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt