Ukkostutkija Peter Ukkonen kertoo, missä on turvallisinta ukonilmalla – ja mitä silloin ei kannata tehdä

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Ukonilmalta suojautumisessa kaksi paikkaa on yli muiden.
Ukkonen on mahtava luonnonvoima! Sen jyrinä ja salamat herättävät kunnioitusta ja ihailua, mutta monissa myös pelkoa.

Vaikka salaman iskeminen ihmiseen on hyvin harvinaista, moni miettii, missä ukkosella olisi turvallisinta olla. Asiasta elää monenlaisia uskomuksia, ja moni muistaa jo lapsuudesta vanhempiensa varoitteluja eri paikoista.

Luulo ei kuitenkaan ole tiedon väärti, joten kysyimme neuvoa ukkostutkija Peter Ukkoselta. Hänen perusohjeensa hyväksi paikaksi ukkosella on joko pysyä kotona tai istua autossa. Niissäkin pystyy vielä suojaamaan itseään tietyillä keinoilla.

1. Pysy sisällä ja pois ikkunoiden äärestä

Jos ukonilma on päällä, on paljon turvallisempaa olla sisätiloissa kuin ulkona, kertoo ukkostutkija Peter Ukkonen Ilmatieteen laitokselta.

Salaman iskeminen taloon on harvinaista, sillä salama pyrkii maahan. Jos niin kuitenkin tapahtuisi, talo toimii suojaavana kuorena.

Ukonilmaa ei siis kannata mennä ihailemaan avoimelle parvekkeelle. Lasitettu parveke on hieman parempi suoja, mutta ikkunoiden äärellä ei silti ole turvallisinta ukkosmyrskyllä oleskella. Jos salama iskee rakennuksen viereen, paineaalto voi hajottaa ikkunalasin ja salama edetä ilmaa pitkin.

Taloissa olevat ukkosenjohdattimetkaan eivät aina estä salamoiden virtapiikkejä. Salama voi päästä sisään esimerkiksi televisioantennin tai savupiipun kautta.

– Salama etenee yleensä jotain pintaa pitkin, ja metalli toimii hyvänä sähkönjohtimena, kertoo Ukkonen ja vinkkaa pysymään ukonilmalla etäämpänä metalliesineistä ja muusta, jonka kautta salama voi edetä: sähkölaitteista, pistorasioista ja tulisijoista.

On myös puuhia, joita ukkosella kannattaa välttää. Koska sähkövirta voi siirtyä myös vesiputkea ja puhelinlinjoja pitkin, jätä suihkuun meno ukonilmalla väliin äläkä soita lankapuhelimella, jos sinulla vielä on sellainen.

2. Aja tien sivuun ja mene auton takapenkille

Jos sisätiloihin linnoittautuminen ei ole mahdollista, hyvä turvapaikka ukkosmyrskyssä on auto.

– Auton metallikori toimii niin sanottuna Faradayn häkkinä. Eli jos salama iskee autoon, sähkövirta ei pääse auton rungon sisään, Peter Ukkonen kertoo.

Ukonilman tullessa päälle kesken automatkan on hyvä ajaa tien sivuun. Jos haluat ottaa varman päälle, siirry takapenkille ja istu auton keskellä. Koska autojen tuulilasit ovat nykyisin usein suuria ja viistoja, suojaavaa metallia on etupenkillä vähemmän.

Artikkelin on tuottanut Kodin Kuvalehti, ja se on julkaistu alun perin Menaiset.fi:ssä. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä. Jutun lähteenä Peter Ukkosen lisäksi ilmatieteenlaitos.fi.

Lue myös:

Meteorologi Pekka Pouta paljastaa, kuinka taktikoi kesälomalleen hyvän sään – yhtä virhettä hän ei enää toiste tee!

Meteorologi kertoo vastauksen ikuisuusmysteeriin – tässä vaiheessa sääennusteeseen pystyy oikeasti luottamaan

Helppo tuuletinkikka viilentää kodin entistä tehokkaammin

Synkistääkö sää mielesi? Saatat olla meteopaatti – tutkijalla on sinulle ehdotus

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt