Sanna-Kaisa ei osannut epäillä mitään pahaa, kun äiti lapsineen vuokrasi häneltä mökin – vierailun jälkeen paljastui karu totuus

Julkaistu:

Mökki
Sanna-Kaisa Kuparisen kauniisti sisustama vuokramökki joutui varkaan kynsiin keväällä.
– Harmittaa ihan hitokseen.

Näin tiivistää tuntemuksensa Hattulassa ja Lopella mökkejä miehensä kanssa vuokraava Sanna-Kaisa Kuparinen.

Vuokraaminen on sujunut yleensä moitteetta.

Tänä kevät on ollut poikkeus. Lopen Pilpalassa sijaitseva kaunis vuokramökki joutui varkaiden kohteeksi.

– Meillä kävi muuan rouva lapsineen, jonka matkaan lähtivät mökin lautaset, ruoanlaittoastiasto, sisustuspurkit, lasten leluja, laadukas imuri ja jopa potta.

– Tavarat olivat noin 500 euron arvoisia, Kuparinen arvioi.

Tajusi varoitusmerkit jälkikäteen

Jälkiviisaana Kuparinen voisi todeta, että varoitusmerkkejä oli ilmassa jo vuokrauksen alussa. Vuokralainen vetosi kiireellisyyteensä ja tarpeellisuuteensa saada majapaikka heti saman illan aikana hänelle ja lapsilleen, joten normaalisti perittävä takuuvuokra jäi veloittamatta.


Rahallista menetystä isompi harmi oli varkaudesta aiheutuva ylimääräinen työ. Mökkiä oli sisustettu hartaudella ajan kanssa, viihtyisyyttä silmällä pitäen.

Tapauksesta on ilmoitettu poliisille, mutta on epävarmaa, saako Kuparinen koskaan tavaroitaan takaisin.

– Meille vuokraaja oli ilmoittanut osittain väärät henkilötiedot, mutta poliisi sai hänet kiinni. Kyseessä on poliisin vanha tuttu.

Tarkista vakuutusturvasi

Suomen välityspalveluiden listoilla on noin 12 000 vuokramökkiä, kertoo tiedotteessa Lomarengas. Tilastokeskuksen maaliskuussa 2019 julkaiseman selvityksen mukaan näillä vuokramökeillä kertyi viime vuonna 2,5 miljoonaa yöpymistä.

Välityspalveluiden lisäksi yksityiset henkilöt vuokraavat vapaa-ajanasuntojaan esimerkiksi sosiaalisen median kautta, kertoo Ilta-Sanomille Suomen mökkivuokraajat ry:n puheenjohtaja Sari Hyvärinen.

Sanna-Kaisa Kuparisen kohtaamissa ongelmatilanteissa harmillista on, ettei vakuutusyhtiöillä ole tarjota pakettiratkaisuja varkauksien varalta mökkejään vuokraaville yksityishenkilöille.

– Suomen mökkivuokraajat ry on ollut yhteydessä useampaankin vakuutusyhtiöön asiasta, mutta kiinnostusta ei ole ollut, Hyvärinen sanoo.

Suomen mökkivuokraajat ry:n puheenjohtaja suosittelee kuitenkin jokaista mökkivuokraajaa olemaan itse yhteydessä vakuutusyhtiöön ja kilpailuttamaan ja räätälöimään vakuutuksensa sisällön.

– Pakettitarjouksiin ei tarvitse tyytyä. Sisältö kannattaa tarkistuttaa ja kilpailuttaa niin, että vakuutus on mahdollisimman optimaalinen itselle.

Näin minimoit ongelmat

Sari Hyvärinen uskoo, että mahdollisiin ongelmiin voi vaikuttaa myös vuokraaja itse.

Se, miten vieraan ottaa vastaan, kuinka mökin esittelee ja kuinka vieraiden kanssa kommunikoi, vaikuttaa vuokraajan sitoutumiseen paikkaa kohtaan.

– Kun osoittaa arvostusta vieraita kohtaan, se tarttuu. Eihän kaveriltakaan varasteta, Hyvärinen sanoo.


Vieraan vastaanottamisen yhteydessä kannattaa tarkistaa vuokraajan henkilöllisyys. Vuokralaisen tulisi myös täyttää matkustajailmoitus, Hyvärinen muistuttaa.

– Poliisi saattaa tarvita matkustajailmoituksen tietoja selvittäessään rikosasioita.

Lopputarkastus on tilanteen niin mahdollistaessa hyvä tehdä kasvokkain. Jos huomaa, että jokin tavara on kadonnut, rauhallisen keskusteluyhteyden säilyttäminen on tärkeää.

– Toisinaan käy niin, että jotakin lähtee vieraan matkaan ihan vahingossa. Moni asia selviää keskustelemalla.

Jos jotakin isompaa katoaa, kuten Kuparisen tapauksessa, voi välityspalvelusta olla apua.

– Isoimmilla välityspalveluilla on asiakaspalvelu tai sovittelukeskus käytössään, Hyvärinen vinkkaa.

Varkaus ei säikäyttänyt

Kuparinen ei aio antaa ikävän tapauksen säikäyttää, vaan hän jatkaa vuokraamista.

– Koemme olevamme etuoikeutettuja, kun voimme tarjota luonto- ja matkailupalveluita heille, joilla ei ole omaa mökkiä.

Joitakin muutoksia Kuparinen aikoo takaiskun jälkeen vuokrauskäytäntöihinsä tehdä.

– Jotakin muutoksia aion tehdä. Aion tarkistuttaa lakimiehellä vuokrausehdot asianmukaisiksi ja toimivaksi, Kuparinen sanoo.

Lue lisää kesämökeistä ja mökkeilystä Ilta-Sanomien uudesta erikoisjulkaisusta.Oletko sinä törmännyt epärehellisiin vuokralaisiin? Lähetä viestiä osoitteeseen maarit.rasi@iltasanomat.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt