Veljen vaimo pummasi kaiken, suvun vanhapoika vain makoili ja haisi – näin sukumökeillä kytee pinnan alla

Julkaistu:

Mökkeily
Yhteisomistusmökki voi toimia paperilla, mutta todellisuus voi olla aivan muuta. Ilta-Sanomien lukijat avautuvat mökkiongelmistaan.
Kauan odotettu kesä on vihdoin täällä.

On aika vetäytyä mökille ja nauttia kesästä ja elämästä.

Joskus mökkielämä ei kuitenkaan vastaa toiveita. Riitaisat ihmiset voivat saada riidan aikaan mökistäkin, kuten Ilta-Sanomille aiemmin haastattelun antanut varatuomari Hilkka Salmenkylä kommentoi.
Kysyimme Ilta-Sanomien lukijoilta, minkälaisia vaikeuksia he ovat kohdanneet mökeillä.


Röyhkeä vanhapoika pamahtaa mökille ja pilaa tuoksun

– Röyhkein muista piittaamaton vanhapoika vaan ilmoittaa, jos ilmoittaakaan, että menen nyt mökille. Hänellä on sellainen käsitys, että kaikki mikä on vanhempien, on myös hänen. Siellä se sitten vaan makailee ja tupakalle haisevana pilaa mökille ominaisen puun tuoksun.

Mökkireissut loppuivat, kun äiti vanheni

– Minä huomasin voivani paremmin, kun lopetin kahden kesän jälkeen äitini omistamalla mökillä käymisen. Vanha äitini ei enää käy mökillään, joten muut sukulaiset ovat jo vallanneet mökin. Minulla ei ole majatalossa tilaa. Tehköön mitä haluavat, mutta pitäköön mökin myös kunnossa. Sinne en enää mene.

Kesämökin siirto perillisille ei kiinnostanut

– Kun vanhemmat alkoivat pienentää menojaan, tuli puheeksi kesämökin siirto perillisille. Kieltäydyin kohteliaasti, koska tunnen sisarukseni ja itseni. Kompensaation sain osuutena kuolinpesästä, en jäänyt tappiolle.

Joskus pitää työntää tunne sivuun ja päättää järjellä, mutta monelle se on mökkiasioissa ylivoimaista. Ikään kuin nyt mökit maasta loppuisivat, jos sellaisen haluaa. Oma mökki on parempi kuin yhteinen, ja monesti vuokramökki päihittää oman.

Veljen nuorempi vaimo sekoitti pakan

– Me purimme lahjaksi saamamme mökin omistukset tontteineen heti, kun vanhemmat kuolivat. Syy oli vanhemman veljemme uusi ja paljon meitä nuorempi vaimo, joka ei tuonut edes vessapaperia, sokereita, kahvia tai mitään tarvikkeita koskaan. Käyttivät kuitenkin minun ja sisareni tarvikkeet loppuun. Olivat aina persauki, ja me muut olisimme saaneet maksaa. Nyt on hyvä olla, ei mitään yhteistä enää, kaikki yhteisomistukset purettiin, yksikin voi hakea purkua.

Vanhapoika söi kuin kunniavieras

– Siskon miehen vanhapoikaveli toi mökille aina vain itsensä, mutta joi ja söi kuin kunniavieras. Muut saivat passata kuin piispaa pappilassa, eikä ikinä kiittänyt.

Kimppamökkikokeilu riitti

– Oli kimppamökki, jossa minä ja mieheni olimme kesät töissä. Toiset tulivat sukulaisineen pitämään hauskaa ja rentoutumaan. Välillä oli niin paljon vieraita, ettemme itse mahtuneet yöpymään, vaan ajelimme kotiin. Oltiin liian kilttejä. Myytiin vihdoin oma osamme alihintaan pois, jotta päästiin siitä eroon. Nyt ollaan jo useampi kesä reissattu pitkin Suomea ja katsottu uusia paikkoja ja toisten tekemiä mökkejä. Olemme nauttineet vapaudesta kahdestaan ja siitä tunteesta, ettei olla toisten orjina.Mökistä ei pääse eroon

– Mies ei pääse eroon perikunnan mökistä, vaikka ilmaiseksi olisi annettu. Ei jakseta määräileviä sisaruksia ja miniöitä. Ei päästy yhteisymmärrykseen. Varmaan täytyy olla yhteydessä asianajajaan.

Sisar painosti mökin itselleen

– Meiltä, yksinhuoltajaäidiltä ja lapsilta, mökkireissut loppuivat siihen, että keskimmäinen tytär junaili ja painosti isän kuoleman jälkeen äidin lahjoittamaan mökin itselleen. Nuorin sisar onneksi kuoli pois sopivasti, joten aika painostukseen oli kypsä. Äiti ei kestänyt painostusta.

Kiertolaiset kulkevat mökiltä toiselle

– Työkaverin aikuiset lapset (30–35-vuotiaita) kiertävät perheineen kaikki kesälomat eri sukulaisten ilmaisilla mökeillä. En ymmärrä, miksi kaikki pitää saada ilmaiseksi. Jos ei ole varaa vuokrata mökkiä tai muuten matkailla, niin silloin lomaillaan kotona ja/tai kotoa käsin pikku reissuja. Eikös sen sano jo järkikin.

Lue lisää kesämökeistä ja mökkeilystä Ilta-Sanomien uudesta erikoisjulkaisusta.


Kiristääkö mökkeily hermoja? Mennäänkö yhteismökillä aina jonkun muun pillin mukaan? Onko suvussa leimahtanut jopa kunnon mökkiriita? Kerro kokemuksistasi alla kommenteissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt