10 ökyhuvilaa, joissa ei ole säästelty – kiinteistökonkari Kaisa Liski paljastaa, mistä miljoonahuvilan ostaja ei tingi - Asuminen - Ilta-Sanomat

10 ökyhuvilaa, joissa ei ole säästelty – kiinteistökonkari Kaisa Liski paljastaa, mistä miljoonahuvilan ostaja ei tingi

Pitkästi rantaviivaa ja rutkasti neliöitä. Arvokkaita vapaa-ajan asuntoja kaupataan ympäri maan. Kaisa Liski kertoo, mitä arvomökkien ostajat odottavat kesäpaikalta.

Yksityisyys ja oma ranta kiinnostavat miljoonaluokan huviloiden ostajia, kertoo Kaisa Liski.­

4.6.2019 19:00

Miljoonamökkikaupat ovat kiinteistövälittäjä Kaisa Liskille tuttuja – ja niin myös arvokiinteistöjen ostajat.

Liskin myytävänä on ollut muun muassa yli kolmen miljoonan euron vapaa-ajan asunto ja puolentoista miljoonan vapaa-ajan asunnon tontti. Tontin ostajalle yksityiskohdat olivat yhdentekeviä. Ei ollut väliä, millainen jäteveden käsittelyjärjestelmä tontilla oli, sillä kaiken saattoi uusia, jos jokin ei miellyttänyt, Liski kertoo.

Liskin mukaan poikkeuksellisen kalliita kohteita ostavat asiakkaat ovat yksilöllisiä, eikä heitä voi laittaa valmiiseen muottiin toiveineen ja mieltymyksineen.

Määrätyt toiveet joka tapauksessa korostuvat, kun asiakkaana on miljonääri.

Toisin kuin voisi kuvitella, Liskin mukaan harva asiakas, joka tahtoo sijoittaa mökkiin suuria summia etsii kesäpaikkaa yksityiseltä saarelta. Kun mökkiin sijoittaa kuusinumeroisia summia, on siellä voitava viettää aikaa myös silloin, kun meri tai järvi on jäässä. Ellei ostajalla ole sitten omaa helikopteria ja mökkitontilla helikopterikenttää, Liski huomauttaa.

– Muuten on aika tiukka juttu, että vapaa-ajan asunnon täytyy olla mantereella, Liski sanoo.

Oma ranta on ehdoton

Itsestäänselvyys on Liskin mukaan se, että tontin on oltava veden äärellä.

Omaa rantaa on oltava tarpeeksi, sijaitsipa tontti sitten meren tai järven äärellä. Järvi ei tosin saa olla liian pieni, koska veneellä on päästävä liikkumaan kunnolla.

Myös oma rauha on monelle rahan väärti. Kun ostaja on valmis laittamaan huvilaan tai mökkiin miljoonan tai muutaman, yksityisyys ei tarkoita korkeita aitoja, vaan etäisyyttä muihin ihmisiin.

– Yksityisyys on se, mistä joutuukin maksamaan. Voi joutua tekemään yksityistien, minkä takia rakennuskustannukset ovat kovat, Liski sanoo.

– Joskus näkee ihania paikkoja, jotka ovatkin saarissa, mutta niihin on tehty oma silta, hän jatkaa.

Moni viihtyy vaatimattomassa ja kotoisassa mökeissä, jonka tunnearvo on rahallista arvoa merkittävämpi, mutta Suomen miljoonien mökkien joukkoon mahtuu myös viimeisen päälle suunniteltuja luksushuviloita ja -mökkejä. IS esittelee 10 kalleinta vapaa-ajan asuntoa, joiden esittelyt löytyvät sekä Etuovi.com että Oikotie.fi -sivustoilta. Näissä taloissa ei ole materiaaleissa pihistelty.

1. Särkisalo, Salo / 6 500 000 € / 1400 m²

Kiinteistöön kuuluu lukuisia rakennuksia, joissa voi majoittaa vaikkapa vieraita.­

Salon Särkisalossa sijaitsevaan vapaa-ajan kiinteistöön Villa Kanervalaan kuuluu parikymmentä rakennusta ja oma tenniskenttä. Tilan historiaan on mahtunut erilaisia omistajia, ja aikanaan paikka oli VR:n lomakeskuksena.

2. Korsholmen, Strömsö, Raasepori / 4 200 000 € / 320 m²

Merkittävä osa kiinteistön pinta-alasta on terassia, joka on osin katettu.­

Terassilta on näkymä rantaan.­

Villa Korsholmen on arkkitehti Joanna Maury-Aholan suunnittelema kokonaisuus, jossa on reilun 300 neliön suuruisen villan lisäksi 900 neliön osin katettu terassi ja uima-allas sekä venesatama.

3. Inkoo / 3 750 000 € / 369,5 m²

Talo on rakennettu aivan rannan tuntumaan.­

Arvokiinteistön sauna on tyyliltään varsin perinteinen.­

Inkoon Stävön saarella sijaitsevaan vapaa-ajan asuntoon kuuluu useita rakennuksia saunasta kalastusvajaan. Omaa rantaviivaa on noin 320 metriä. Kiinteistöön kuuluu myös laituri, ja rantaan pääsee purjeveneellä.

4. Sirkka, Kittilä / 3 690 000 € / 686 m²

Rakennus lämpenee maalämmöllä. Jääpuikkoja ei näy, sillä talossa ei ole lämpövuotoja, välittäjä kertoo.­

Rakennuksessa on epäsuora valaistus. Välittäjän mukaan rakennusta tehtiin tuntityönä parin vuoden ajan.­

Kiinteistövälittäjä Jarno Marttila, eli ”Jokivarren Jetro” kertoo, että vapaa-ajan talo on ”yksi Suomen laadukkaimmista”. Pistorasiat on upotettu lattiaan, ja lattialistoja ei ole lainkaan. Kiinteistö on ollut muutaman vuoden myynnissä, keskimäärin vastaavia kiinteistöjä myydään kolmesta viiteen vuoteen, Marttila sanoo. Taloa rakennettiin pari vuotta tuntityönä.

Vapaa-ajan asunto on kelohuvila, ja puiden päät ovat yhtä liukkaita kuin lasi, välittäjä kertoo.

– Mitään ei varmasti tartu, vaikka nojaisi pikkutakki päällä keloon.

Keittiö on italialainen, valaistus on epäsuora ja ikkunat on esikäsitelty liukkaiksi niin, että ne on helppo pestä.

5. Västra Styrskär, Porkkalan saaristo, Kirkkonummi / 2 000 000 € / 162 m²

Saarella on tämän puisen mökin lisäksi toinenkin vapaa-ajan asunto.­

Tontilla on kallioinen ranta.­

Porkkalan saariston Västra Styrskärin saarella on yhteensä kaksi vapaa-ajanrakennusta, jotka ovat hirsirakenteisia. Kaupan on osakkeet, jotka sisältävät hallintaoikeuden saarelle, joka on maapinta-alaltaan 4,29 hehtaaria ja sitä ympäröivään noin neljän hehtaarin vesialueeseen.

6. Kittilä / 1 650 000 € / 256 m²

Kiinteistö sijaitsee Lapin luonnon helmassa.­

Sisustuksessa on suosittu modernia.­

Kittilän Taalovaarassa sijaitsevan huvilan erikoisuus on sisäänrakennettu kota. Paikka sopii helposta lomailusta haaveilevalle, sillä aivan rakennuksen lähellä sijaitsee palvelukeskus, josta asukkaat saavat esimerkiksi catering-palveluita ympäri vuorokauden.

7. Levi / 1 550 000 € / ei tietoja neliöistä

Ilmakuvista näkyy kiinteistön vieressä sijaitseva joki.­

Kätkän alueella lähellä Levin keskustaa sijaitseva vapaa-ajan asunto on aivan luonnon helmassa. Tontin vieressä kulkee Myllyjoki. Tontilta on näkymä aina Levin eturinteille asti.

8. Rukatunturi, Kuusamo / 1 495 000 € / 300m²

Huvila on rakennettu Rukan huipulle.­

Avarasta ruokailutilasta on näköala luontoon.­

Kaksikerroksinen huvila sijaitsee Rukan huipulla. Luksusmökkiin kuuluu muun muassa poreamme, autotalli ja kelkkavarasto.

9. Pyhtää / 1 495 000 € / 269 m²

Pyhtäällä sijaitseva huvila on rakennettu meren rantaan.­

Pyhtäällä meren rannalla sijaitsevalla huvilalla on pitkä historia. Kiinteistön päärakennus on 2000-luvun alkupuolelta, mutta päärakennuksen pohjoispuolella sijaitsee vuonna 1905 rakennettu kalastajantorppa.

10. Suvisaaristo, Espoo / 1 490 000 € / 172 m²

Huvila sijaitsee Isossa Lehtisaaressa, joka kuuluu Suvisaaristoon.­

Laituri on ilmoituksen mukaan myrskynkestävä.­

Makuuhuoneesta avautuu merinäköala.­

Espoon Suvisaaristossa Isossa Lehtisaaressa sijaitseva huvila on valmistunut vuonna 2009. Huvilan rantasauna on vuodelta 1948. Saunapiha on päällystetty liuskekivellä.

Oikotie ja Jutun tiedot pohjautuvat Oikotie.fi-sivuston tietoihin 14.5.2019. Oikotie ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Juttuun valitut kohteet löytyivät sekä Oikotien että Etusivun verkkosivuilta. Mökkikylät ja hotellit jätettiin pois artikkelista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?