Näin tunnistat kielletyn kurtturuusun, jonka voi helposti sekoittaa muihin kasveihin – ”Ihmiset ovat tappamassa jo juhannusruusujakin”

Julkaistu:

Kurtturuusu
”Ihmiset ovat tappamassa jo juhannusruusujakin”, Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut lukija ihmettelee.
Kerrostalojen pihoilta ja teiden varsilta tutun kurtturuusun myynti lopetettiin lauantaina 1. kesäkuuta. Kasvatus on kiellettyä kesäkuusta 2022 lähtien.
Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut lukija kertoi, että kiellolla on ollut haittavaikutuksensa.

– Ihmiset ovat sitten tappamassa jo juhannusruusujakin naapureiden takapihoilta, IS:n lukija kertoo.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori ei ole yllättynyt IS:n lukijan havainnosta.

– Kyllä ruusuja voi helposti sekoittaa toisiinsa, Taulavuori kommentoi.

Erityisen vaikea kurtturuusu on erottaa sen jalostetuista muodoista, mutta myös sekoittuminen juhannusruusuun on mahdollista.

Näin erotat ruusut

Miten kurtturuusun sitten erottaa juhannusruususta?

Juhannusruusu, eli pimpinellaruusu, on yleensä valkoinen mutta joskus harvoin myös vaaleanpunainen, kertoo luontoportti.com sivuillaan.


Lajike on saanut nimensä siitä, että sen kukat puhkeavat kukkaan Etelä-Suomessa juhannuksen tienoilla.

Juhannusruusut kasvavat pihoilla, puutarhoissa, niityillä, nummilla kivikkorinteissä, hietikoilla ja dyyneillä.

Tällainen on kurtturuusu

Juhannusruusua matalampi kurtturuusu tunnetaan helakanpunaisista tai värimuunnoksessa valkoisista kukistaan.

Kurtturuusun kukinta on jatkuvaa ja se alkaa juhannusruusun kukinnan jälkeen.

Kurtturuusu ei kuulu Suomen alkuperäiseen kasvilajistoon, vaan laji on tuotu maahan koristekasviksi. Haitallinen vieraslaji kasvaa merenrantahietikoilla, -kivikoilla tai -niityillä, joutomailla ja tienvarsilla, luontoportti.com kertoo.


Timo Taulavuoren mukaan kurtturuusun ja juhannusruusun erottaa parhaiten toisistaan lehdistä.

– Ne ovat kurttulehtiruusulla paksut ja kurttuiset ja juhannusruusulla sileät ja ohuemmat. Juhannusruusun kasvutapa on pystympi ja korkeampi, yli metrin, kun kurttulehtiruusu jää alle metrin korkuiseksi ja versot ovat tanakoita, Taulavuori kertoo.

Tarhakurtturuusun kauppa ja kasvatus sallittua

Viherympäristöliitto ry ja Taimistoviljelijät ry muistuttavat tiedotteessa, että vaikka kurtturuusun kauppaus ja kasvattaminen kielletään, kielto koskee pelkästään kurtturuusua Rosa rugosaa sekä sen valkokukkaista alba-muotoa. Sen sijaan tarhakurtturuusujen kasvatus ja kauppa on sallittua.

Ruusunjalostajat ovat käyttäneet risteytyksissään kurtturuusua tuomaan pensasruusuihin kestävyyttä ja terveyttä. Nämä risteymät eivät ole haitallisia vieraslajeja, koska niiden lisääntymiskyky ja leviäminen ovat selvästi alkuperäistä luonnonlajia heikompia.

– Kurtturuusun myyntikielto on aiheuttanut runsaasti hämmennystä taimimyymälöissä asioivien kuluttajien keskuudessa. Kuluttajien voi olla vaikea erottaa kurtturuusua ja tarhakurtturuusua. On sääli, jos ei osata erottaa hienoja, käyttökelpoisia ja täysin luvallisia pensasruusuja haitalliseksi luokitellusta kurtturuususta, toiminnanjohtaja Jyri Uimonen Taimistoviljelijät ry:stä toteaa.

Tarhakurtturuusut tunnistaa parhaiten myyntipisteissä taimien nimilapuista. Niissä lukee selvästi tarhakurtturuusu ja tieteellisen Rosa-sukunimen perässä Rugosa-ryhmä. Sen jälkeen lappuun on kirjoitettu lajikenimi yksinkertaisten lainausmerkkien sisään, esimerkiksi Rosa Rugosa -ryhmä ’Katri Vala’.

Helpoin muistisääntö on se, että kasvin nimen perässä on lajikenimi. Silloin taimi ei ole kielletty kurtturuusu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt