Nyt on syytä tarkastaa salaojat – nämä merkit voivat kieliä ongelmista

Salaojajärjestelmän toimivuus kannattaa tarkistaa keväisin. Ongelmista voivat kieliä muun muassa värimuutokset sokkelissa, Kiinteistöposti-lehti vinkkaa.

Salaojien huoltotoimet tehdään kaivojen, tarkastuskaivojen sekä tarkastusputkien kautta.

30.5.2019 12:00

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin, että pitkään jatkuvat sateet ovat suuri rasite talojen rakenteille.

Jos sadevesiä ei ohjata talosta pois päin, tai järjestelmä toimii väärin, voi talon katolta kulkeutua jopa tuhansia litroja vettä rakennuksen vierustalle eli suoraan sen perustuksiin.

Kosteat perustukset puolestaan rappeuttavat talon rakenteita ja aiheuttavat homeongelmia.

Ongelmista voivat kieliä esimerkiksi veden kertyminen pihalla tiettyihin paikkoihin lähelle taloa tai kellarimainen haju.

Kurkkaa salaojakaivoon

Ongelmia ehkäistäkseen salaojien tarkastuskaivoon on syytä kurkistaa keväisin, vinkkaa artikkelissaan taloyhtiö- ja kiinteistöalan ammattilehti Kiinteistöposti.

– Vesisateen jälkeen voi kurkistaa, onko salaojakaivossa vettä eli kulkeutuuko vesi talon seinustoilta salaojaputkia myöten tarkastuskaivoon. Jos kaivossa ei ole virtausta, kertoo se siitä, että jossain on mahdollisesti vikaa, kertoo Kiinteistöposti-lehdelle tekninen isännöitsijä Marjut Koivumäki Turun Isännöintikeskus Oy:stä.

Isot puut ja kasvillisuus juurineen voivat tukkia salaojajärjestelmän.

Kiinteistöposti-lehden mukaan salaojajärjestelmän toimimattomuus paljastuu usein siinä vaiheessa, kun havaitaan kosteutta talon maanvastaisissa seinissä. Pahimmillaan vesi voi tulla läpi asuntoihin ja kellareihin.

– Niin ikään isot puut seinän vierustoilla aiheuttavat riskin ja salaojien kuntoa kannattaa tarkkailla, Koivumäki kertoo lehdessä.

Myös värimuutokset sokkelissa tai veden lammikoituminen voivat olla merkkejä salaojajärjestelmän kunnostustarpeesta.

Tarkista salaojien tarkistuskaivot näin

Nyt on siis hyvä aika käydä läpi taloa ympäröivät salaojien tarkastuskaivot.

Molarum Salaojat Oy muistuttaa, että sadeojakaivot ja sadevesikaivot sijaitsevat aina erillään, eikä niitä pidä sekoittaa keskenään.

Salaojakaivoissa veden pinta saa olla korkeintaan alimman salaojaputken alareunan korkeudella. Jos vedenpinta on tätä korkeammalla, putkistossa on jokin vialla.

Kaivojen lietepesät tulee tyhjentää, jos ne ovat täynnä.

Tarkista samalla, että sadevesi ohjautuu oikeaan paikkaan joko syöksytorvia pitkin sadevesikaivoon tai pintakouruja pitkin vähintään kolmen metrin etäisyydelle talosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?