4 kiinnostavaa viherkasvitrendiä – myös kotisi vaikuttaa kasvin valintaan - Asuminen - Ilta-Sanomat

4 kiinnostavaa viherkasvitrendiä – myös kotisi vaikuttaa kasvin valintaan

Vanhanajan tunnelmaa henkivät mummokasvit, graafiset kaunottaret ja mielenkiintoiset lehdet kiinnostavat nyt viherkasvikansaa.

Viherkasvitrendit vaihtuvat siinä missä muukin muoti. Graafiset viherkasvit, kuten peikonlehti, kiehtovat nyt viherkasvikansaa.­

26.5.2019 14:43

Viherkasvitrendit vaihtuvat siinä missä muutkin muoti-ilmiöt. Kasvimaailmassa hötkyilylle ei kuitenkaan ole sijaa, joten tuntuu täysin mukiinmenevältä, että myös trendit vaihtuvat siellä muuta lifestyle-maailmaa verkkaisempaan tahtiin.

Kukkakauppa Steniuksen puutarhuri ja floristi Maarit Sova on sitä mieltä, että viherkasvien kanssa ei kannata toimia ryppyotsaisesti. Kasvien tarkoitus on tuoda luonto lähelle ja tuottaa hyvää mieltä.

Jos kasvi ei viihdy omassa kodissa, sen voi hyvin lahjoittaa eteenpäin ja kokeilla tilalle jotakin muuta. Se ”oma kasvi” löytyy kyllä.

Itselle sopivin viherkasvi on sellainen kuin sen hoitajakin.­

Tältä näyttävät ajankohtaiset viherkasvitrendit:

1. Mummolatyyli pitää pintansa

Muistatko isoäitikasvit, eli mummolasta tutut viherkasvit, jotka nousivat suosioon joitakin vuosia sitten? Anopinkieli, kultaköynnös, rönsylilja ja muut, ilmaakin puhdistavat kasvit, ovat yhä suosiossa.

Mummolakasveissa viehättää tietenkin nostalgia. Ne tuovat mieleen ihanat lapsuuden muistot.

Huolettomalle sopii vaikkapa kultaköynnös, joka selviää vähemmällä huoltamisella.­

2. Selkeälehtiset graafiset kasvit ihastuttavat

Ajankohtaisia kasveja ovat myös graafiset viherkasvit, kuten peikonlehti, piileat ja lyyraviikuna, joka kasvaa isona puumaiseksi.

Sisätiloissakaan ei tarvitse pihistellä kasvien koossa. Näyttävät viheristutukset ovat ajankohtainen trendi.

Kilpipiilea on kaunis ja kasvaa nopeasti.­

3. Värikkäät ja mielenkiintoiset lehdet

Instagramissa on viime aikoina huhuiltu variegata-versioiden, eli perusversiosta poikkeavien lehtien perään. Kirjavalehtiset lehdet ovat suosiossa, samoin värikkäät, jopa tummanvioletit tai mustat lehdet.

4. Skandityyli väistyy

Kesä on hyvää aikaa viedä talvella sisällä viihtyvät viherkasvit parvekkeelle osaksi sisustusta.

Viherkasvien lisäksi parveketta sisustetaan tietenkin myös värikkäillä kesäkukilla. Perinteinen skandityyli on kukkamaailmassakin väistymässä uuden tieltä.

– Joitakin vuosia sitten kaikki halusivat ostaa valkoisia kukkia. Nyt valkoinen skandityyli ei ole enää ainoa oikea. Värit, boheemius, eri muodot ja konstrastit sallitaan.

Valitse kukka persoonasi mukaan

Trendit vaikuttavat väistämättä valintoihimme, mutta kukkakaupassa kannattaa pitää paitsi mieltymykset, myös oma persoonallisuus mielessä.

Itselle sopivin viherkasvi on nimittäin sellainen kuin sen hoitajakin.

– Mieti, oletko hoivaajatyyppi, joka rakastaa sumutella, nyppiä ja hoitaa kasveja usein, vai huoleton tai kiireinen tyyppi, joka jättää kasvit helposti pidemmäksi ajaksi oman onnensa nojaan, puutarhuri ja floristi Maarit Sova neuvoo.

Sekä hoivaajatyypeille että huolettomille löytyvät omat kasvinsa. Huolettomille sopivat esimerkiksi helppohoitoiset anopinkielet, rönsyliljat, kultaköynnökset ja peikonlehdet, jotka selviävät vähemmällä huoltamisella.

Myös asunnon ominaisuudet vaikuttavat kasvin valintaan. Mieti siis, minkälainen kotisi on. Tulviiko valo sisälle ikkunoista, vai onko valo vähäistä? Minne kasvi ylipäätään sijoitetaan?

Sova suosittelee suhtautumaan kokeiluihin, myös niihin epäonnistuneisiin, suopeasti.

– Ei kannata masentua ja jättää kasviharrastusta. Kasvit eivät ole niin vakava asia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?