Toni rakensi erikoisen muotoisen, liikuteltavan minitalon – sisätilat yllättävät

rac

Julkaistu:

Liikuteltava talo
Toni Goltzin liikkuvassa kodissa on kaikki tarvittava – ja mahdollisuus lähteä talvea pakoon vaikka Espanjaan.
Tutustuimme Toni Goltzin liikuteltavaan minitaloon vuosi sitten, kun pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva rakennusinsinööri esitteli liikkuvaan elämäntapaan tähtäävää konseptiaan Porin asuntomessuilla.
Aiemmin kerrostaloja rakentanut Goltz inspiroitui vapaan elämän ideologiasta ja perusti Luomukoti Oy:n. Yrityksen ensimmäinen, auton perässä liikkuva Luomukoti on nyt valmis.

Vieraita se ottaa vastaan parhaillaan Helsingin Teurastamolla, jossa vietetään kesän avajaisviikonloppua.

Holvimainen asuintila

Entisen teurastamoalueen pihamaalla seisoo trailerin päällä talo, joka herättää useimmissa ohikulkijoissa selvää kiinnostusta.

Rohkeimmat uskaltavat kurkkia sisälle saakka.


Näky sisällä on vaikuttava.

Vastassa on holvimainen, korkeuksiin kohoava asuintila, joka henkii japanilaista minimalismia. Talon kauneimpia yksityiskohtia ovat haapaviiluseinät, jotka Goltz on muotoillut päreen näköisiksi.


Tilan takaosassa huomion kiinnittää perinteinen japanilainen tatami, jota käytetään syömiseen, oleskeluun ja nukkumiseen. Katse ei voi olla kiinnittymättä myöskään ikkunoiden muotoihin, joista osa on pisaranmuotoisia.

Talon etuosassa on kylpyhuone ja viimeistelyä vailla oleva keittiö.


Toisin kuin perinteisissä asuntoautoissa, täällä keittiössä on tilaa puuhastella ilman kumartelua. Ruoanlaittoon löytyy kaikki tarvittava: riittävästi laskutilaa, kaasu-induktiolieden yhdistelmä ja kamina, jolla voi lämmittää vettä.

Halutessaan talon jokainen yksityiskohta soveltuu off grid -elämäntapaa, eli sähköverkosta vapaaseen ja omavaraisuuteen tähtäävää elämäntyyliä varten.

Goltz inspiroituu vapaudesta

Luomukoti on yhdistelmä rauhoittavaa minimalismia ja toisaalta vapauden suomia mahdollisuuksia. Kodin voi parkkeerata talveksi vaikka Etelä-Eurooppaan ja tuoda kesäksi takaisin Suomeen.

Goltzin Luomukoti syntyikin yhteiskunnallisten pohdiskelujen kautta.


Joitakin vuosia sitten Goltz teki vielä töitä rakennusinsinöörinä kerrostalojen rakentamisen parissa. Aamuisin miehellä oli tapana seurata asuntonsa parvekkeelta ihmisten kulkua töihin ja kotiin.

Goltzista ajatus siitä, että ihmiset ponnistelevat merkittävästi pelkästään asumisen kulujen kattamiseen, tuntui hullulta. Oravanpyörässä pyöriminen pelkän asunnon takia ei ollut sitä, mitä Goltz halusi.

– Minulla on aina ollut vahva halu vapauteen, Goltz selittää.

Ajatus liikkuvasta kodista vaati kuitenkin vielä yhden sysäyksen.


Käännekohtana toimi Junichiro Tanizakin kirja Varjojen ylistys. Maailmankirjallisuuden klassikko teki vaikutuksen mieheen, joka inspiroitui kirjan ajatuksista prosessin tärkeydestä.

– Lopputulos ei voi olla onnistunut, jos keskitytään pelkästään fyysiseen lopputulokseen. Myös prosessilla on merkitystä.

Goltz on pitänyt ajatuksen mielessä myös liikuteltavan kodin rakentamisen aikana.


Rakennusinsinööri on painanut jarrua erityisesti kohdissa, jossa olisi tehnyt mieli lähteä tehostamaan tahtia.

Kiihdyttäessä rakentamisesta olisi hävinnyt tarkoitus.

– Jo talon muodot kielivät, etten yrittänyt tehdä mahdollisimman tehokasta. Juuri epätehokkuus, esimerkiksi ”väärän muotoiset” tilat, keventävät mieltä.

Ensin vuokralle, sitten kenties Espanjaan

Kesän tullen Goltz aikoo parkkeerata liikuteltavan kotinsa Lohjalle, Järvi Cafe & Barin rantaan. Siellä asunto toimii hetken aikaa Airbnb-käytössä.

Syksyllä, vilkkaimman matkailukauden päätyttyä liikkuva asunto olisi mahdollista viedä vaikka Espanjaan, jossa Goltz haluaisi tehdä töitä.


Yrittäjä nimittäin uskoo, että liikkuva elämäntapa on nousussa.

– Tarkoituksena on jatkossa valmistaa liikkuvia koteja muille vastaavasta haaveileville, Goltz kertoo.

Mistä on kysymys?

Kiinnostus minimalismiin ja liikkuvaan elämäntapaan on Suomessakin kasvussa, arvioi Luomukoti Oy:n perustaja Toni Goltz. Mielenkiintoa lisännee se, että asumisen kustannukset ovat kohonneet paikoin kestämättömän korkeiksi. Lisäksi etätyö on mahdollista yhä useammille.

Goltzin yritys Luomukoti Oy valmistaa liikuteltavia koteja liikkuvasta elämäntavasta haaveileville.

Tällainen on 13 neliön liikuteltava koti.
  • Luomukodin materiaaleina on käytetty suomalaista mäntyä, kuusta ja haapaa. Esimerkiksi sisäverhoilu on millin paksuista haapaviilua, joka on ladottu päreen näköiseksi.
  • Eristeenä on kotimaista hamppua. Lisäksi talossa on käytetty ekologista tuulensuojalevyä ja perinneilmansulkupahvia.
  • Talo on kokonaan vapaa liimoista ja muista kemikaaleista, kuten muovista.
  • Tilankäyttöön on saatu inspiraatiota japanilaisesta minimalismista.
  • Reissussa koti kulkee mukana kuin matkailuvaunu, pysyvämpään parkkeeraamiseen tarvitaan toimenpidelupa.
  • Asunto soveltuu off grid -elämäntapaan. Asunnon voi liittää myös sähkö- ja vesiliittymään.