Jääkaapin siivoamatta jättäminen voi olla paloriski – vähintään näin usein se kannattaisi putsata

Jääkaappi tulisi siivota ainakin kaksi tai kolme kertaa vuodessa.

Jääkaapin siivous on myös turvallisuusteko.

15.5.2019 18:58

Auki ja kiinni, auki ja kiinni.

Harva kodinkone on yhtä ahkeralla käytöllä kuin jääkaappi, jota auotaan monta kertaa päivässä.

Elintarvikkeiden säilytyspaikan tulisi olla hygieenisyyden tyyssija.

Jääkaappi tulisikin putsata ainakin kaksi tai kolme kertaa vuodessa, kertoo nettisivuillaan siivousyritys Moppi. Jos ruokaa pääsee homehtumaan, siivoaminen tulisi tehdä vieläkin useammin, ainakin kuukauden tai kahden välein.

Näin siivoat jääkaapin

Jääkaapin siivoaminen aloitetaan ottamalla sieltä ulos kaikki ruokatarvikkeet, tarkistamalla niiden viimeiset käyttöpäivämäärät ja heittämällä menemään vanhentuneet ruoat.

Tämän jälkeen jääkaapista otetaan pois kaikki laatikot ja pestään ne kuumalla saippuavedellä. Jääkaapin sisäosat pestään laimealla saippuavedellä, yleispuhdistusaineella tai käyttämällä apuna valkoviinietikkaa. Pintojen kanssa kannattaa olla varovainen, ettei niitä tule naarmutettua.

Aloita jääkaapin siivoaminen poistamalla kaapista kaikki ruoat.

Puhtaus on turvallisuusteko

Jääkaappi tulisi pitää puhtaana paitsi ruoan hygieenisyyden vuoksi, myös turvallisuussyistä.

Jääkaapin taakse kerääntyvä pöly voi olla paloriski. Laitteiden takaosat tulisikin puhdistaa noin puhdistaa noin puolen vuoden välein, jotta pöly ei keräänny, Moppi kertoo.

Myös tapaturmien ehkäisyverkosto kotitapaturma.fi ja Suomen Pelastusalan keskusjärjestö muistuttavat sivuillaan, että pölyt tulisi imuroida säännöllisesti laitteen takaa. Imuroinnin ajaksi pistotulppa irrotetaan.

Kylmälaitteiden sijoittelussa tulisi huomioida riittävä ilmanvaihto jääkaapin ja pakastimen ympärillä. Jääkaappia ei tulisi sijoittaa lieden tai muun lämmönlähteen viereen tai suoraan auringonvaloon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?