Ethän unohda näitä? 6 pihatyötä, jotka tulee tehdä toukokuussa

Julkaistu:

Pihatyöt
Ruoho vihertää ja taimet kaipaavat karaisua. Asiantuntija kertoo, mitkä pihatyöt tulee tehdä toukokuussa.
Suomi on iso maa, joten toukokuun pihatyöt voivat vaihdella asuinpaikan, kuten myös säiden, mukaan.

Tiettyjä ohjenuoria voi kuitenkin antaa.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori kertoo, mitkä kuusi pihatyötä kannattaa tehdä tässä kuussa.

1. Muokkaa kasvimaa

Maa muokataan kääntämällä, haraamalla ja pöyhimällä kasvualusta ennen kylvöä ja taimien istutusta. Rikkaruohot ja niiden juuret poistetaan, mutta syksyn lehdet ja kasvijätteet voi jättää mullan joukkoon maanparannusaineiksi.

Nyt on aika tehdä myös ensimmäiset kylvöt kasveille, jotka eivät ole kylmänarkoja. Tilli, persilja ja salaatit voi huoletta kylvää. Perunan voi myös istuttaa harson alle. Harson tehtävä on kerätä lämpöä maahan ja säilyttää maan luontaista kosteutta.

2. Hanki kesäkukat


Kesäkukkien kanssa kannattaa säilyttää maltti. Sopiva ajankohta tuoda kukat ulos on Etelä-Suomessa yleensä äitienpäivän jälkeen. Kylmää kestäviä kukkia ovat esimerkiksi orvokit ja viherliljapuut. Herkemmät lajit, kuten vaikkapa petuniat ja samettikukat kaipaavat vielä peittämistä, jos ennusteissa on hallavaroituksia.

3. Sopeuta taimet

Esikasvatitko sisällä taimia? Nyt on aika sopeuttaa niitä ulkoilmaan. Nosta taimet pariksi tunniksi per päivä aurinkoon ja pidennä aikaa vähitellen.

Sopeuttamisen eli karaisun tavoitteena on totuttaa taimet alkukesän viileään ilmaan ja voimakkaaseen valoon. Näin kasvu ei pysähdy ulos istutuksen jälkeen.

4. Lannoita nurmikko

Toukokuussa nurmikko alkaa vihertää. On siis aika tehdä nurmikolle ensimmäinen lannoitus ja huoltaa ruohonleikkuri kesän leikkuuta varten kuntoon.


Jos sammal on vallannut nurmikon, käytä sammaleenpoistoainetta. Tämän jälkeen voit rapsutella kuolleen nurmikon ja sammalen pois.

Jos nurmikko ei ala lannoituksesta huolimatta vihertää, levitä nurmelle pintamultaa ja tee kylvöpaikkaus.

5. Kastele avomaan kasvit

Kevätkesällä kasvit, esimerkiksi kauniit alppiruusut, alkavat pikkuhiljaa kukkia.

Kevät on kuitenkin monesti kuivaa aikaa.

Tarkkaile siis, missä kunnossa avomaan kasvit ovat. Lisäkastelu voi olla juuri nyt tarpeen.

6. Levitä katteet

Levitä katteet perennapenkkeihin ja pensaiden sekä puiden juurille. Voit ostaa puunkuorikatetta valmiina kaupasta tai silputa oksia oksasilppurilla juurien päälle.

Kate vähentää kitkemisen tarvetta, sillä se estää rikkaruohojen kasvun ja vähentää veden haihtumisen maasta.

Sammalta pihakivetyksessä? Tee näin

Sammalta voi olla nurmikon lisäksi myös pihalaatoissa, portaikoissa ja sokkeleissa. Erityisen herkästi se leviää huokoiseksi muuttuneessa betonissa.

Paras aika poistaa sammal on juuri nyt, kertoo tiedotteessa Sokeva. Sammal kannattaa poistaa ainakin kulkuväyliltä, jos on huolissaan kasvuston aiheuttamasta liukastumisriskistä.

Sammaleen voi poistaa teräsharjalla, painepesurilla tai kasvustojen poistoon tarkoitetulla puhdistusaineella, joka ei kuluta pintoja ja jotka tepsivät myös betonin sisään kasvaneisiin rihmastoihin.

– On hyvä muistaa, että nurmikon sammalentorjunnassa käytettävät aineet eivät käy kiveyksille. Ne saattavat värjätä esimerkiksi betonia. Siksi erilaiset kasvustot on tärkeää poistaa nimenomaan pihakiveyksille tarkoitetuilla puhdistusaineilla, kertoo tiedotteessa Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Sammaleenpoistoaineita löytyy useilta valmistajilta, esimerkiksi Tikkurilalta, Sokevalta, Kekkilältä ja Kerabitilta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt