Pelastustiet ja vaaran merkit tutuiksi – näin varmistat, että lomamökkisi on turvallinen

Julkaistu:

Lomakodissa jää herkästi huomaamatta paloturvallisuusriskejä.
Kittilän Levillä tapahtunut traaginen tulipalo saattaa herättää kysymyksiä oman mökin tai vuokramökin turvallisuudesta – eikä turhaan. Paloturvallisuusasioissa varovaisuus on harvemmin haitaksi.

Myös Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kehottaa mökinomistajia tarkistamaan lomakotiensa paloturvallisuusasiat ja ottamaan sähkölaitteiden oireilun vakavasti, jotta vastaavilta onnettomuuksilta vältyttäisiin jatkossa.
Lattialämmityksen asennusvirhettä voi olla haasteellista paikantaa muusta kuin sen huonosta toimivuudesta. Muut sähkölaitteet sen sijaan ovat mökillä hyvin yleinen syy tulipalojen syttymiseen. Moni saattaakin tietämättään laiminlyödä suositeltuja paloturvallisuusohjeita, vaikka vaara kytisi suoraan silmien edessä.

Pelastusopiston tilastojen mukaan suomalaisissa vapaa-ajan asunnoissa syttyy vuosittain noin 150 tulipaloa. Niistä hieman yli 100 pääsee leviämään alkuperäisestä syttymispaikasta. Kuolonuhreja mökkipalot vaativat keskimäärin viisi vuodessa.

Pelastusopiston suunnittelijan Johannes Ketolan mukaan määrä ei ole huolestuttava, mutta turvallisuudessa on selvästi silti parannettavaa.

– Aina on parantamisen varaa, kun onnettomuuksia sattuu. Onhan sata tapausta aika paljon, mutta vakituisiin asuntoihin verrattuna määrät ovat pieniä. Huolellisuus ei silti ole haitaksi.

Yleisin syy mökeissä syttyneille tulipaloille on tulisija: esimerkiksi niistä karkaavat kipinät jäävät herkästi kytemään suuremmaksi roihuksi. Toiseksi yleisin syy tulipaloille ovat sähkölaitteet ja niiden virheelliset asennukset.

Molempia tulipalon alkuperiä yhdistää usein huolimattomuus, joka on suomalaisten lomamökkien paloturvallisuuden akilleenkantapää.

Tulisija tulisi sytyttää oikeaoppisesti ja kärsivällisesti. Mökillä myös käytetään herkästi vanhempia laitteita, mitä kelpuutettaisiin vakituiseen asuntoon.

Vapaa-ajan asunnoissa yleisimpiä sähköperäisiä tulipalon syitä ovat esimerkiksi sähköjohdot ja sähköasennukset. Laitteista tulipaloriskin synnyttävät yleisimmin kylmälaitteet, eli jääkaapit ja pakastimet.

– Kesäasunnoissa, missä käyttö on vähäisempää, pitäisi silti huolehtia samalla tavalla sähkölaitteiden ylläpidosta, kuin vakituisissa asunnoissa, Ketola sanoo.

Mistä tiedän, että mökkini on turvallinen?

Ilta-Sanomat pyysi sisäministeriön pelastusosaston erityisasiantuntijalta Jarkko Häyriseltä ohjeet, miten kannattaa varmistaa, että oma tai vuokrattu lomamökki on turvallinen.

Tässä keskeisimmät turvallisuustekijät, mitkä kannattaa huomioida.

Palovaroitin.

– Palovaroittimia pitäisi olla vähintään yksi alkavaa 60 neliötä kohti. Palovaroittimet suunnataan poistumisteille. On erittäin suositeltavaa, että kaikissa makuuhuoneissa olisi varoittimet. Palokaasut ovat ilmaa lämpimämpiä, ja sen takia ne nousevat ylöspäin. Siksi keskellä kattoa on palovaroittimen paras paikka. Alkuvaiheessa palokaasut tekevät ilmataskuja katon ja seinän rajapintaan, eli palovaroitinta ei kannata sijoittaa puolta metriä lähemmäksi seinää, valaisinta tai muuta vastaavaa.

Poistumistiet.

– Käy läpi, mitä kautta mökistä pääsee pois. Kun on kaksikerroksinen mökki, missä on parvitilaa, niin makuuhuoneesta pääsee usein suoraan ikkunasta ulos. Mökkiin tullessa voi vilkaista, miten ikkunan saa auki, ja kuinka siitä pääsee ulos.

Sähkölaitteet.

– Jos näkee huonokuntoisia sähköjohtoja, tummentumia johdoissa tai muita ylikuumentumisen merkkejä, niin niistä kannattaa ilmoittaa mökin omistajalle, eikä sellaista laitetta kannata käyttää.

Liesi ja Sauna.

– Palo syttyy usein liedestä, koska palavaa tavaraa on lieden ympärillä. Eli käytetään liettä kuten kotona ja sammutetaan se. Sauna puolestaan ei ole kuivaushuone, eikä siellä tule kuivattaa kamppeita.