4 ihanaa ideaa parvekkeelle – tässä on kauden hitti

Julkaistu:

Parveke
Miltä näyttää kevään 2019 ajankohtaisin parveke? Kysäisimme asiantuntijoilta.
Moni asuu pikkukodissa, eikä omaa pihaa ole. Parvekkeesta onkin muotoutunut monelle todellinen vapaa-ajankeidas, jossa vietetään aikaa samaan tapaan kuin pihalla ennen.

Parvekkeella viihdytään. Siellä ruokaillaan, rentoudutaan, luetaan, leikitään tai hoidetaan kasveja. Hyvin varustellulla parvekkeella ulkoilmaelämästä on mahdollisuus nauttia pitkälle syksyyn saakka.

Kokosimme yhteen parvekkeen hyödylliset piristykset.

Vinkit parvekkeen sisustamiseen antavat SOK:n valikoimajohtaja Lassse Ketola ja K-Raudan PR-tuottaja Mere Sundqvist.

Rohkea sisustaminen

Parveke ei ole enää kodin hylkiö, jonne kärrätään muualle kelpaamattomat tavarat. Kyseessä on kodin lisähuone, jota sisustetaan antaumuksella.


Viihtyisyyttä parvekkeelle tuovat puulaatat, matot, terassilaudoitus, tekstiilit, lyhdyt ja muu valaistus.

– Värikäs seinä tekee parvekkeesta persoonallisen, mutta se on varmistettava taloyhtiöltä, Sunqvist ehdottaa.


Kylmä betonilattia kaipaa kipeästi lämmikettä. Erilaiset, keinokuituiset matot ovat SOK:n Lasse Ketolan mukaan yleistyneet parvekkeiden sisustamisessa.

– Ne kestävät hyvin säiden vaihteluita. Keinokuituista mattoa voi pitää parvekkeella ympärivuotisesti, Ketola vinkkaa.

Hyötykasvit


Ihmiset sisustavat nyt innokkaasti kasveilla. Parvekkeilla suositaan Lasse Ketolan mukaan hyötykasveja, joista saadaan ruokapöytään maistuvia herkkuja.

– Kukissa puolestaan kiinnostavat nyt aiempaa värikkäämmät lajit. Myös seinäpuutarhat, joilla saa helposti vihreyttä parvekkeelle, ovat yleistyneet, Ketola kertoo.


Kauden ruukkutarjonnassa on paljon rouheaa pintaa, kuten betonia, ruostetta ja punoksia.

– Vihreän keitaan tunnelma parvekkeelle syntyy runsaudesta; paljon ruukkuja, amppeleita, seinähylly, kukkateline. Perinteisissä orvokeissa ja pelargoneissa ei kannata pitäytyä, vaan muistaa myös viher- ja mehikasvit sekä pienet runkopuut, Mere Sundqvist vinkkaa.

Vaalea puu

Sirot mutta mukavat kalusteet tekevät parvekkeesta kutsuvan. Parvekkeella voi käyttää myös käteviä, sekä ulko- että sisäkäyttöön soveltuvia kalusteita.

Kalusteissa suositaan tällä hetkellä aiempaa vaaleampaa puuta. Harmaa, kuullotettu puu ja läpinäkyvät värit kiinnostavat.

– Maku voi vaihdella ihmisten kesken kuitenkin paljonkin, Ketola sanoo.

Hyönteishotelli on kauden hitti


Yksi tämän kevään/kesän suosikeista on hyönteishotelli, jonka voi rakentaa myös itse.

– Koristeenakin hyönteishotelli on kivan näköinen. Hyvällä tuurilla se houkuttelee asukkaikseen hyönteisiä, joiden elämää perheen pienimmätkin voivat seurata, Sundqvist sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt