Älä sorru hallaa tekeviin virheisiin nurmikon kanssa – näin hoidat nurmea oikein juuri nyt

Julkaistu:

Nurmikko
Ethän halua tehdä huomaamattasi virhettä ja tehdä hallaa nurmikolle? Näiden vinkkien avulla hoidat nurmikkoa oikein.
On toukokuu ja nurmikko alkaa viimein vihertää.

Malta kuitenkin vielä hetki, ennen kuin ryhdyt nurmikonleikkuuseen.

Ruohon voi leikata, kun se on kasvanut 7–8 sentin pituiseksi, kertoo sivuillaan Biltema.

Koulukuntia nurmikon leikkuusta on kuitenkin kaksi. Toisten mukaan nurmikon voi leikata keväällä heti, kun nurmikko on hieman kasvanut.


Aiemmin Ilta-Sanomille haastattelun antanut Viherympäristöliitto ry:n pääsihteeri Seppo Närhi kommentoi, että kipeimmin leikkaamiselle tarve on nimenomaan kasvukauden alussa keväällä ja alkukesästä, kun nurmi kasvaa nopeasti.

– Kasvukauden alussa nurmikko pitää leikata muutaman päivän tai vähintään viikon välein. Syksyllä riittää harvempikin leikkuuväli, Viherympäristöliitto ry:n pääsihteeri Seppo Närhi kertoi aiemmin Ilta-Sanomille.

Närhin mukaan leikkaaminen on palvelus nurmelle. Se pitää muun muassa epätoivotut vieraat, kuten voikukat ja muut rikkakasvit poissa, Närhi muistuttaa.
Nurmikon leikkaaminen kannattaa myös siksi, että näin siitä tulee tuuheampi ja se kestää paremmin kulutusta.

Älä leikkaa liikaa

Leikkasitpa nurmikon milloin tahansa, tärkein ohje on kuitenkin se, että nurmikkoa ei tulisi leikata liikaa kerralla. Parin sentin lyhennys riittää niin, että jäljelle jää 4–5 senttiä ruohoa.

Rakentaja.fi-sivusto varoittaa lyhyeksi leikkaamisen haitoista. Nurmikon rakenne ja siinä kasvavat lajikkeet sekä käyttö- ja hoitamistavat vaihtelevat hieman joka puutarhassa, mutta liian matalaksi leikkaus hävittää nurmikosta muun muassa sen tärkeimmän lajin eli niittynurmikan.

Biltema varoittaa myös virheestä, johon moni voi nurmikon kanssa sortua.

Siinä missä nurmikkoa ei tulisi leikata liian lyhyeksi, sitä ei tulisi myöskään haravoida liikaa. Sinne tänne voikin jättää lehtiä, sillä ne toimivat nurmikon lannoitteena.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt