Siivousalan ammattilainen Anna varoittaa: Näistä siivousrasteista laistamalla vaarannat kotisi pinnat - Asuminen - Ilta-Sanomat

Siivousalan ammattilainen Anna varoittaa: Näistä siivousrasteista laistamalla vaarannat kotisi pinnat

Anna Kotamäki muistuttaa, että ylläpitosiivouksella on paitsi iloa tuova, myös pintoja säästävä tehtävä. Siivouksen tärkein tehtävä on ylläpitää pintojen kuntoa, sillä lika syövyttää pintoja.

Julkaistu: 8.5.2019 13:14

Ylläpitosiivous on tärkeämpää kuin osasit ajatellakaan. Pahimmillaan vaarassa ovat kodin pinnat.

Valon määrä kasvaa ja energiatasot nousevat. Kevät on monen lempivuodenaika, jolloin elämään tulee uutta virtaa. Samalla tekee mieli laittaa koti kuntoon, putsata paikat ja nauttia lopputuloksesta.

Kysyimme siivousalan ammattilaiselta, Siivouspalvelu Kodan toimitusjohtaja Anna Kotamäeltä, mitkä kodin siivoustyöt kannattaa tehdä juuri nyt.

Ikkunoita ei kannata välttämättä pestä

Kevään klassisin siivousrasti on tietenkin ikkunanpesu. Monet ryhtyvät hommaan heti valon lisäännyttyä, mutta kaikkien ei kannattaisi ryhtyä työhön liian aikaisin.

– Jos asut sellaisessa paikassa, jossa on paljon esimerkiksi mäntyjä, ikkunat kannattaa pestä vasta, kun männyt ovat kukkineet, koska mänty kukkii myöhemmin, Kotamäki muistuttaa.

Pyykkeihin tarttuu herkästi siitepölyä, joka voi herkistää allergikon.

Moni haaveilee myös raikkaasta tuoksusta, joka pyykkeihin tulee, kun ne kuivattaa ulkosalla.

Malttia kannattaa kuitenkin olla matkassa myös pyykin ulkokuivatuksen kanssa, jos kärsit siitepöly- tai katupölyallergiasta. Pyykkeihin tarttuu herkästi siitepölyä, joka voi herkistää allergikon.

Katse kylppäriin ja keittiönkaappeihin

Kevät on kuitenkin monelle muulle siivoustyölle otollista aikaa.

Kun valon määrä lisääntyy, pinnoilla olevat pölyt näkyvät paremmin.

Yläpölyjen lisäksi huomio kannattaa kiinnittää kylpyhuoneeseen, jonka ylläpitosiivous unohtuu monelta. Kertynyt kalkki voi olla vaikea irrotettava.

Huomio kannattaa kiinnittää kylpyhuoneeseen, jonka ylläpitosiivous unohtuu monelta.

Myös keittiön kaapinpäällisiin kertyy vuosien saatossa likaa ja rasvaa, joiden putsaus unohtuu monelta.

Anna Kotamäki muistuttaa, että ylläpitosiivouksella on paitsi iloa tuova, myös pintoja säästävä tehtävä. Siivouksen tärkein tehtävä on ylläpitää pintojen kuntoa, sillä lika syövyttää pintoja.

– Jos siivous on tehty huonosti, edes ammattisiivooja ei saa pintoja puhtaaksi. Vuosikausien rasva- ja pölykerrostumia voi olla vaikea saada pois, sillä kovin voimakkaita aineita ei voi pintoja vahingoittamatta käyttää ja miedoilla aineilla lika ei lähde.

Keväisin kiertävät keräysautot

Kotamäki tietää, että monella herää keväisin into tehdä kotiin todellinen suursiivous. Ammattilaisen mukaan tehtävä helpottuu, kun hommaa ei tee yhdellä kertaa.

– Tehtävät voi jakaa eri viikoille. Tällä viikolla käydään läpi kesävaatteet, seuraavalla viikolla viedään matot pesulaan ja sitten pesetetään vaikka verhot, Kotamäki kuvailee.

Kevät on hyvää aikaa käydä myös tavarat läpi. Löytyykö kotoa ylimääräistä, josta pitäisi päästä eroon?

Keväisin monilla asuinalueilla kiertävät muun muassa vaarallista jätettä tai sähkölaitteita ja metalliromua keräävät keräysautot.

Turun alueella toimivan Kotamäen siivousyritys tekee parhaillaan yhteistyötä Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa. Siivouksen kotiinsa tilannut voi jättää kierrätyskassiin kodin tarpeettomat tavarat, jotka siivooja nappaa mukaansa siivouksen yhteydessä. Tavarat toimitetaan kierrätettäväksi suoraan LSJH:lle.

Jos vastaavaa ei ole tarjolla omalla paikkakunnalla, voi ylimääräiset tavarat viedä kierrätyskeskukseen. Keväisin monilla asuinalueilla kiertävät myös muun muassa vaarallista jätettä tai sähkölaitteita ja metalliromua keräävät keräysautot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?