Sinikka raivasi purkukuntoista mökkiä – kiukaan vierestä löytyi astia-aarre: ”Mukava siivouspalkka”

Sinikka teki vuosia sitten löydön, joka saa yhä hymyn huulille. Asiantuntijan mukaan muki on 50 euron löytö.

Espoolainen Sinikka löysi yhden lempiesineistään hauskalla tavalla mökin purkutöissä.

7.5.2019 16:13

Se voi tulla vastaan yllättävässä paikassa kirpputorilla tai pitkän etsinnän jälkeen kaupassa. Kodin lempiesineillä on usein tarina, sillä vaivalla hankittu tavara tuntuu muita arvokkaammalta.

Espoolaisen keräilijän Sinikka Komulaisen yksi suosikeista löytyi kuitenkin tavallista poikkeavalla tavalla.

Lempimuki, joka on nyt aseteltu hyvään säilöön yhteen kodin laatikoista, löytyi jo yli kymmenen vuotta sitten, sattuman kautta.

– Tyttäreni perhe oli ostanut Espoosta tontin, jossa oli huonokuntoinen, vanhan miehen aiemmin asuttama mökki. Tarkoituksena oli purkaa mökki ja rakentaa tilalle uusi talo, Komulainen kertoo.

Vanha, jo haiseva mökki ei vaikuttanut paikalta, josta tulisi tehtyä kummoisiakaan löytöjä. Mökki oli kärsinyt vesivahingosta ja kaikkialla leijaili ummehtunut, tunkkainen haju.

Komulainen liittyikin tyttärensä avuksi auttamaan mökin siivouksessa. Tyttären ohjeet kuuluivat: kaatopaikalle kaikki vain!

– Osa tavaroista olikin selvästi poisheitettäviä, Komulainen muistelee.

Suunnittelijan nimi paljastui mukin pohjasta

Vanhan miehen asuttama mökki osoittautui kuitenkin aarreaitaksi, jossa oli useita käyttökelpoisia tavaroita.

Yksi suosikeista löytyi, kun Komulainen oli jo lopettelemassa siivousurakkaansa.

– Jossain vaiheessa katsoin vielä yhden oven taa. Siellä oli kiuas ja lauteentapainen, ja vesiastian vieressä löylykauhan virkaa toimittava iso muki. Otin ja katsoin, että kovasti on likainen.

Komulainen vei mukin kotiin ja pesi sen huolella.

Pohjassa luki Arabia ja Gunvor Olin.

Lian alta paljastui todella kaunis kuvio ja kuvion alta tuttu signeeraus.

– Pohjassa luki Arabia ja Gunvor Olin. Olipa mukava siivouspalkka!

Huutokaupan arvio hinnasta

Myöhemmin Komulainen vei mukin huutokauppaan arvioitavaksi ja sai sille hinta-arvioksi 50 euroa.

Esineen nimi unohtui kuitenkin vuosien saatossa.

Soitto huutokauppaan, Huutokauppa Helanderin johtavalle intendentille Hanne Siekkiselle paljastaa, että kyseessä on Gunvor Olin-Grönqvistin suunnittelema, käsinmaalattu ja signeerattu, niin kutsuttu ”Haarikka”-muki 1960-luvulta.

– Mukia on valmistettu eri kokoja, ja samantyyppisillä mutta hieman erilaisilla sinisillä koristeaiheilla. Koristeaihe on hyvin ajalle tyypillinen, mutta silti tyylikkään hillitty.

– Suomalaisten makuun sinivalkoinen väritys astioissa on aina kysytty ja hinnaltaan korkeampi kuin vastaava muunvärinen malli. Liikkeet pyytävät vastaavista noin 50 euron kappalehintaa, Siekkinen kommentoi.

Kalliimpia ovat Gunvor Olin-Grönqvistin uniikimmat taide-esineet, kuten kuvassa näkyvä kannellinen linnunmuotoinen purkki, josta maksettiin Helanderilla lokakuussa 2018 1325 euroa.

Siekkinen uskoo, että mukille on yhä kysyntää, sillä Gunvor Olin-Grönqvistin omaleimainen muotokieli, koristeaiheet ja tyylikkäät värit puhuttelevat suomalaisia. Siekkinen pitää suunnittelijan suosiota vakiintuneena.

– Esineissä on käytetty paljon muodossa tai koristeaiheena eläimiä, muun muassa lintuja ja kaloja. Astiasarjoista monille tutuin lienee Kosmos. Suosittuja ovat astiapuolella tällä hetkellä erityisesti Susan-koristeaiheella olevat TV-setin astiat sekä Graffito ja Valpuri. Kalliimpia ovat tietysti uniikimmat taide-esineet, Siekkinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?