Moni ei edes tiedä, milloin tämä kotityö on tehty viimeksi: ”Merkitystä ei muisteta korostaa”

Allergikko voi hyötyä ilmanvaihdon suodattimien vaihdosta. Hengitysliitto suosittelee suodattimien vaihtoajankohdiksi kevättä ja syksyä.

Suodatin kuusi viikkoa asentamisen jälkeen.

6.5.2019 18:58

Ilmanvaihdon suodattimet poistavat sisään tulevasta raittiista ilmasta siitepölyä, katupölyä ja muita pienhiukkasia. Joka neljäs suomalainen ei kuitenkaan tiedä, milloin oman kodin suodattimet on vaihdettu.

Tämä käy ilmi sisäilmaan erikoistuneen Terveysilman kyselystä*, johon vastasi tuhat iältään 18– 86-vuotiasta suomalaista.

Ilmanvaihtoratkaisuja valmistava Climecon on puolestaan kertonut, että 15 prosenttia suomalaisista on peittänyt kotinsa korvaus- tai tuloilma-aukkoja. Yhdenkin asunnon venttiilin tukkiminen voi saada koko talon sisäilmaston sekaisin.

Apua allergiasta kärsiville

Terveysilman avainasiakaspäällikkö Teemu Parkkinen on sitä mieltä, että suodattimista on apua myös siitepölykaudesta kärsiville.

– Keväisin puhutaan katupölystä ja hiekoitushiekan poistosta. Siitepölykauden lähestyessä muistutetaan allergialääkityksen aloittamisesta. Puhtaiden suodattimien merkitystä ei kuitenkaan muisteta korostaa, vaikka ne helpottaisivat erityisesti allergikkojen oloa, Parkkinen kertoo tiedotteessa.

Ilmansuodattimet tulisi vaihtaa kotona säännöllisin väliajoin. Vaihtoväli riippuu siitä, missä asuu. Esimerkiksi vilkas liikenne ja runsaasti siitepölyä tuottavat puut vauhdittavat suodattimien likaantumista.

– Jos suodatin likaantuu liikaa, ilma ei enää kulje kunnolla sen läpi. Tämä aiheuttaa tunkkaisuutta. Lisäksi kodin sisäilman laatu kärsii, kun poistoilmaventtiilit alkavat imeä korvausilmaa sieltä mistä saavat, kuten viemäristä ja rakenteiden raoista, Parkkinen muistuttaa.

Hengitysliiton mukaan ilmansuodattimet on hyvä vaihtaa keväällä ennen katu- ja siitepölykauden alkua. Toinen vaihto on syytä tehdä syksyn aikana, jotta suodattimeen kerääntynyt lika ja pölyt eivät haittaisi ilmanvaihtoa.

Silminnähden likaantuneet suodattimet on aina vaihdettava, Hengitysliitto muistuttaa.

Valitse suodatinluokka oikein

Suurimmassa osassa suomalaiskodeista on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Niissä suodattimet vaihdetaan seinään, ikkunankarmiin tai puiseen tuuletusluukkuun asennettuihin venttiileihin.

Ilmanvaihtosuodattimien välillä voi olla myös suuria laatueroja, muistuttaa Terveysilman Parkkinen.

Heppoisimpia niistä Parkkinen kuvailee hyönteissuojan veroisiksi.

– Ne keräävät kyllä näkyvät hiukkaset, mutta pienemmät hiukkaset kulkevat niistä läpi. Siksi suodattimia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota suodatinluokkaan. Se kertoo materiaalin laadusta ja tiheydestä, Parkkinen neuvoo.

Suodatinluokka on merkitty tuotepakkaukseen. Esimerkiksi F7-luokan hienosuodattimet nappaavat lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset.

Sairaaloissa leikkaussalien laitteissa ja hengityssuojaimissa käytetään Filtrete-suodatinmateriaalia, jonka kuiduissa on pieni sähköinen varaus. Se vetää pienhiukkasia puoleensa kuin magneetti. Samaa suodatustehoa on saatavana kodin ilmanvaihtoon tavallisesta rautakaupasta.

Joka neljäs ei tiedä, milloin suodattimet on vaihdettu

Suurimmassa osassa suomalaiskodeista on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Niissä suodattimet vaihdetaan seinään, ikkunankarmiin tai puiseen tuuletusluukkuun asennettuihin venttiileihin.

Suodatinkankaan voi kiinnittää myös tuuletusikkunaan, jossa on hyönteisverkko tai säleikkö.

Täysin koneellinen ilmanvaihto löytyy joka neljännestä kodista. Niissä vaihdettavat suodattimet sijaitsevat ilmanvaihtokoneen sisällä, eivät asunnon tuloilmaventtiileissä.

* Terveysilman ilmanvaihtokysely toteutettiin marraskuussa 2017. Siihen vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta suomalaista. Vastaajista 49 % oli miehiä ja 51 % naisia.

Suodattimien vaihto on nyt taloyhtiön velvollisuus

Vastuu suodattimen vaihdosta riippuu asumismuodostasi.

Kiinteistöliitto on tänä keväänä tehnyt tarkistuksia vastuunjakotaulukkoon, jossa määritellään taloyhtiön ja osakkaan välistä kunnossapitovastuuta.

Kiinteistöliiton uuden linjauksen mukaan vastuu suodattimen vaihdosta on nyt siirretty taloyhtiön vastuulle. Omakotitaloasujan täytyy yhä itse muistaa vaihtaa suodattimet.

Uusina vastuina taloyhtiölle on siirretty ilmanvaihdon suodatinten vaihtamisen lisäksi tukkeutuneen hajulukon puhdistus. Aiemmin nämä ovat kuuluneet asukkaan velvollisuuksiin.

Poistoilmaventtiileiden ja lattiakaivojen puhdistus kuuluu jatkossakin asukkaan tehtäviin. Jos uutta vastuunjakoa ei haluta noudattaa, se tulee kirjata yhtiöjärjestykseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?