Ihana idea puutarhaan: Tee porttikaari raudoitusverkosta – katso ohjeet kohta kohdalta - Asuminen - Ilta-Sanomat

Ihana idea puutarhaan: Tee porttikaari raudoitusverkosta – katso ohjeet kohta kohdalta

Oikeastaan sitä pitäisi käyttää betonin raudoittamiseen valamisessa, mutta on se ruusuporttina kauniimpi!

Julkaistu: 5.5.2019 15:15

Tee raudasta porttikaari puutarhaasi. Se ei ole erityisen vaikeaa – ja siitä tulee kivan näköinen!

Raudoitusverkosta voi valmistaa monenlaisia näppäriä ratkaisuja puutarhaan. Pian ja Micken puutarhassa on ollut jopa yhdeksäntoista puutarhaporttia, jotka on rakennettu raudoitusraudasta ja -verkoista.

Rakennustarvikeliikkeet ovatkin saaneet varautua tilaamaan ylimääräisiä raudoitusverkkoja viimeisen vuoden aikana. Nyt nimittäin puutarhaintoilijat ovat keksineet, kuinka rautoja voi käyttää pihamaalla. Ne ovat alunperin tarkoitettu betonin raudoittamiseen valamisprosessissa.

Nykyään niitä voi nähdä varsin monessa puutarhassa, sillä ne ovat samalla sekä sisustuselementti että tukikeppi.

Pia ja Micke ovat käyttäneet sekä verkkoja että rautoja jo yli kymmenen vuotta.

– Pidän siitä, että kaikki ei ole täydellistä ja korjattua. Löysin vahvistusverkot romuna ja ajattelin, että ne olivat niin hienoja. Niinpä raahasin ne kotiin ja aloin miettiä, miten hyödyntäisin niitä.

Micken avulla hän teki niistä valtavan portin, joka toimii sisäänkäyntinä puutarhaan.

– Se on aika raskasta hommaa, varsinkin jos haluaa portista niin suuren kuin minä halusin. Sen läpi on pystyttävä kulkemaan, vaikka siinä kasvaisi paljon kasvillisuutta, Pia sanoo.

Pia neuvoo harkitsemaan huolellisesti, mitä kasveja haluaa kiipeilemään porteissa. Jos kasvit ovat kovin suuria, tarvitaan todella vakaita vahvistusverkkoja, jotta portin kaari säilyttää haarojen paineen. Pia itse tykkää käyttää porteissa kevyempiä kasveja, kuten kärhöjä ja ruusuliljoja, joiden ansiosta kaaren ruosteinen pinta saa kauniin loisteen.

– Jos kaarelle nouseva kasvi on erittäin tiheä, se kannattaa leikata kunnolla alas syksyllä. Muuten päälle kerääntyy lunta. Jos talvi on erityisen luminen, kaari saattaa rikkoutua.

Pia ja Micke ovat käyttäneet sekä verkkoja että rautoja jo yli kymmenen vuotta.

Tarvitset:

 1. Yhden raudoitusverkon, noin 2,20 m X 5 m, 6 millimetrin paksuinen riittää

 2. Neljä noin 1,5 metrin pituista raudoitustankoa, vähintään 10 millimetrin (voit katkaista 6 metrin tangon rautakaupassa voimapihdeillä)

 3. Kulmahiomakoneen

 4. Rautalankaa kiinnitykseen; parasta on surrilanka ja -koukku

Tee näin:

 1. Aloita halkaisemalla raudoitusverkko pitkittäin kulmahiomakoneella niin, että osat ovat noin 1 x 5 metriä. Porttiin käytetään yksi osa.

 2. Katkaise ulkonevat piikit sivuilta. Irrota terävät piikit, jotka voisivat aiheuttaa haavoja eläimille ja ihmisille.

 3. Iske maahan neljä raudoitustankoa noin 60 senttimetriä maan alle, kaksi molemmille puolille, pitämään portin sivuja pystyssä, verkon leveyden mukaisesti.

 4. Kiinnitä verkko ”polun” ensimmäisen puolen tankoihin. Jos käytät surrilankaa ja -koukkua, saat ne helposti tiukasti kiinnitetyksi.

 5. Taivuta sen jälkeen verkkoa alas kohti ”polun” toista puolta. Kapua porrasjakkaran päälle, että yletyt. Ennen maton kiinnittämistä tankoihin sitä voi taivuttaa aavistuksen verran esimerkiksi tynnyriä tai vastaavaa pyöreää esinettä vasten. Sido verkko surrilangalla tankoihin. Näin portista tulee noin 190–200 senttimetrin korkuinen.

 6. Jos haluat leveämmän portin, voit laittaa verkon molemmat puoliskot vierekkäin. Silloin kiinnitä kohdassa 4 verkko ensin vain toiseen tankoon, taivuta se ja kiinnitä vastapäiseen tankoon ”polun” toisella puolelle (kohta 5). Sitten kiinnitä verkon toinen puolisko toisiin tankoihin vastaavasti. Tämän jälkeen kiinnitä surrilangalla verkon puoliskot kiinni toisiinsa. Verkko on raskas taivuttaa, joten on helpompi toimia näin kuin yrittää taivuttaa 2,2 metriä leveää verkkoa kerralla.

 7. Istuta lajike, joka voisi alkaa kasvaa porttia pitkin joko vain toiselle sivulle tai molemmille puolille. Esimerkiksi köynnösruusu ja metsäköynnös sopivat usein hyvin yhteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?