Seija kehitti systeemin, jonka avulla ystävät maksavat velkansa vikkelästi takaisin

Julkaistu:

Me Naiset
Seija kertoo lainaavansa ystävilleen vain sen summan, jonka on myös valmis menettämään. Ja se, joka ei maksa takaisin, on sen jälkeen vain tuttava.
Me Naiset keräsi hiljattain lukijoiden kokemuksia siitä, kannattaako ystävälle lainata rahaa. Kyselyn mukaan vastaus on yksiselitteinen: ei kannata.

Kyselyyn vastasi 419 ihmistä, joista moni kertoi jääneensä lainahommissa nuolemaan näppejä – usein rahat jäivät pysyvästi ystävän taskuun. Niin kävi myös Annelle, joka lainasi ystävälleen 10 000 euroa asunnon ostoon.

– Olen monesti yrittänyt kysyä, milloin hän alkaisi maksaa lainaa takaisin, mutta vastausta en ole saanut. Viimeksi viime viikolla kysyin, ja hän vain totesi, että velat ovat jo vanhentuneet, Anne kertoi aiemmassa jutussamme.

Samassa jutussa sadat muutkin suomalaiset kertoivat vaikeista tilanteista, joita rahan lainaaminen ystävälle on aiheuttanut. Pääset lukeman jutun tästä.

Jo muutaman kympin maksamattomasta lainasta voi tulla huijattu olo. Onko mitään tehtävissä, jos lainat ovat jääneet roikkumaan, eikä ystävällä ole aikomustakaan maksaa takaisin?

Seija kehitti toimivan systeemin

Me Naisten lukija Seija kertoo löytäneensä vuosien varrella yhden hyväksi todetun keinon saada rahat takaisin, mikäli ystävä ei maksa lainaansa vapaaehtoisesti:

– Osan rahoista sain niin, että menin kulloisenkin ihmisen luokse tilanteessa, jossa on muitakin ihmisiä kuulemassa, ja kysyin, että joko olisi rahaa maksaa laina takaisin, Seija kertoo.

– Kummasti sivusta seuraajien läsnäolo auttaa asiaan. Yleensä rahaa löytyi, vaikka muuten olisi ehkä sanonut, että voi kun ei nyt oikein voi.

Seija kertoo lainaavansa ystävilleen vain sen summan, jonka on myös valmis menettämään. Ja se, joka ei maksa takaisin, on sen jälkeen vain tuttava.

Haastehakemus säikäyttää takuulla

Usein rahaongelmiin ja rahan lainaamiseen liittyy häpeää. Seijan mielestä ystävän maksuaikeita voi yrittää tökkiä kepillä sosiaalisen paineen avulla eli utelemalla rahoista äänekkäästi. Jos poppaskonstit ei auta, asiantuntija neuvoo viemään asian rohkeasti käräjille.

Veloista eroon -talousneuvonnan velkasovittelija Satu Mäkelä sanoo, että rahojen hakeminen oikeuden kautta kannattaa, jos tietää ystävän olevan työssäkäyvä sekä maksukykyinen. Asiasta kannattaa olla kuitenkin kirjallinen todiste, kuten viestiketju, sillä suullista sopimusta on vaikea todistaa.

– Kun postiluukusta kilahtaa haastehakemus, yleensä ihminen säikähtää ja maksaa velan itse pois, Mäkelä sanoo.

Tilanne on toinen, jos ystävä onkin maksukyvytön: oikeusreissun kulut voivat jäädä itselle maksettavaksi, ja velka jää saamatta.

Tämä juttu on julkaistu alun perin menaiset.fi-sivustolla.

Lue myös:

Helka lainasi ystävälleen 100 euroa ja joutui kiusalliseen tilanteeseen – ei enää lainaa rahaa edes lapsilleen

Eerika, 44, työskenteli päivät pankissa ja yöt baarissa – kertoo nyt, miksei 2100 €/kk riittänyt arjen pyöritykseen

Leenan eläkeunelma mureni öiseen tunnustukseen – Eero paljasti hämärässä rahoistaan salaisuuden, joka muutti kaiken

Sannan velkakierre alkoi uuden pesukoneen ostosta – tavoitteena on velattomuus kuusikymppisenä

Ota kantaa

Lainaatko ystäville rahaa?

Kyllä 31% Ei 69%
Ääniä yhteensä 6655

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt