Seijan mökkinaapuriksi muuttaneen nuoren miehen liiallinen aktiivisuus enteili pahaa heti - Asuminen - Ilta-Sanomat

Seijan mökkinaapuriksi muuttaneen nuoren miehen liiallinen aktiivisuus enteili pahaa heti

Julkaistu: 30.4.2019 12:02

Miten suhtautua mökkinaapuriin, joka pesee perunatkin alasti, varastaa pihasta tai häiritsee humalahuuteluillaan? IS:n lukijat jakavat kokemuksensa ja asianajaja kertoo, miten mökkiriitaa pitäisi sovitella.

Mökillä otetaan rennosti eikä pahastuta pienistä. Niin kuuluu kirjoittamaton suomalainen kesäsääntö.

Tästä huolimatta hyvät ja sopuisat mökkinaapurit ovat leppoisan loman tae. Naapurien kanssa on voitava neuvotella yhteisistä pelisäännöistä.

  • Jutun videolla kerrotaan, mistä asioista kannattaa sopia etukäteen naapurin kanssa.

Mökkinaapurien ykkösrikoksia ovat kunnianloukkaus ja salakatselu, kertoo kodin ja asumisen lakiasioihin erikoistunut asianajaja ja varatuomari Mika Talviaro.

– Naapureiden mökkirikokset ovat onneksi harvinaisia kokonaiskuvassa, hän toteaa.

Talviaro sanoo, että poliiseilla on usein muutakin tekemistä kun naapuruston nokkapokan selvittäminen.

 Valitettavasti kiusantekijä saa mennä hyvin pitkälle teoissaan, että syyte nostettaisiin. Ensikertalainenkin saa yleensä sakkoja.

– Valitettavasti kiusantekijä saa mennä hyvin pitkälle teoissaan, että syyte nostettaisiin. Ensikertalainenkin saa yleensä sakkoja.

Entä mitä tehdä naapurille, joka hyörii näkyvällä paikalla alasti? Saunomisen vielä ymmärtäisi, mutta kun alasti on oltava perunoidenpesussa ja puusavotassakin.

– Jos alastomuuteen ei liity mitään seksuaaliperäistä, toisen ärsyttämistä ja rienaamista, sitä ei voi oikein kieltää. Vaikea nähdä, miten tällaista käsiteltäisiin käräjäoikeudessa.

Talviaro muistuttaa, että laki toimii lähtökohtaisesti samalla tavalla mökillä kuin kaupungissakin.

Ilta-Sanomat pyysi lukijoitaan kertomaan kinkkisiä mökkinaapurikokemuksia. Osa vastauksista on saatu Facebook-ryhmä Mökkihöperöistä.

Uusi naapuri kaatoi tontilta melkein kaikki puut

Joskus kyseessä ovat hankaavat henkilökemiat ja huono käytös. Sen sai kokea Etelä-Suomessa mökkeilevä Seija, 52, jonka naapuriin muutti liian aktiiviselta vaikuttanut kolmekymppinen mies.

– Uusi naapuri kaatoi tontiltamme melkeinpä kaikki puut. Tuli ehkä vähän liioiteltua, isäntä totesi siihen.

 Uusi naapuri kaatoi tontiltamme melkeinpä kaikki puut. Tuli ehkä vähän liioiteltua, isäntä totesi siihen.

Mies oli ennakoimaton, Seija kertoo. Tämä saattoi pelmahtaa milloin minkäkin nurkan takaa ja säikäyttää mökkiläiset pahanpäiväisesti.

Koetuksella eivät olleet pelkät henkilökemiat, sillä mies kävi käsiksi naapurissa asuvaan naiseen. Lääppimisestä ei tehty rikosilmoitusta, mutta naapuri teki selväksi, ettei kylään ollut enää asiaa.

Mies perheineen vaihtoi pian maisemaa.

Naapuri soitteli humalassa yöllisiä haukkumispuheluita

Moni lukija kertoo rajakiistoista. Rajan paikkaa on selvitetty usein maamittaustoimiston tonttikarttojen kanssa. On tarkkaa, missä juhannuskokkoa saa polttaa tai kenelle kantarelliapaja kuuluu.

Niin kävi myös Pertille, 60, jonka mökki sijaitsi Pohjois-Karjalassa.

– Mökki oli tyhjillään vuosia. Naapuri oli päättänyt laajentaa tonttiaan meidän tontin puolelle 11 metriä rajasta. Siihen oli laitettu mattoteline, koirankoppi ja juoksunaru sekä tietysti tessu itse, Pertti kertoo.

 Naapuri oli päättänyt laajentaa tonttiaan meidän tontin puolelle 11 metriä rajasta. Siihen oli laitettu mattoteline, koirankoppi ja juoksunaru sekä tietysti tessu itse.

Naapuri ei uskonut toimineensa väärin. Maanmittauskarttojen näkeminenkään ei ilahduttanut häntä – päinvastoin.

– Kyllä saman tien siirtyi edellä mainitut jutut naapurin tontin puolelle. Siitä alkoi kiusanteko.

Naapurin nainen soitteli humalassa yöllisiä haukkumispuheluita, ei enää tervehtinyt ja salli koiransa tehdä tarpeensa Pertin tontin puolelle. Lisäksi naapuri huuteli juovuksissa herjoja omalta puoleltaan rajaa.

– Ei ollut kivaa enää mennä mökille, Pertti harmittelee.

Lopulta hän myi mökin eikä naapurin toimista tehty poliisiasiaa.

Naapuri myi huonekalut kirpputorille

Mökkeilyn rikoksiin lukeutuvat myös mökkikaupoissa tapahtuvat epämääräisyydet. Niin kävi Elsalle, 56, joka osti merenrantamökin Lapista 15 vuotta sitten. Kauppaan sisältyi mökin lisäksi kaikki sen irtaimisto mukaan luettuna huonekalut.

– Mökki oli ollut tyhjillään useita vuosia, kun omistajat olivat eronneet. Ostimme mökin ja teimme kaupat. Kaupantekotilaisuudessa nainen pyysi vielä mökin avainta, että voisi hakea sieltä ”lapsille niin rakkaan isovanhempien sivustavedettävän sängyn”.

 Kaupantekotilaisuudessa nainen pyysi vielä mökin avainta, että voisi hakea sieltä ”lapsille niin rakkaan isovanhempien sivustavedettävän sängyn”.

Avaimen luovuttaminen oli virhe. Kun Elsa meni perheineen seuraavan kerran mökille, sieltä oli tyhjennetty kaikki huonekalut. Kun Elsa soitti myyjälle, tämä valitteli asiaa ja sanoi huonekalujen jättämisen olleen heille vaikeaa tunnearvosyistä.

Elsa lähti etsimään uusia huonekaluja vanhan tavaran kaupasta. Siellä odotti yllätys.

– Kaikki mökkimme huonekalut olivat siellä myytävänä. Liikkeen pitäjä kertoi hakeneensa ne mökiltä, sillä hänelle oli myyty koko irtaimisto. Tein varkaudesta rikosilmoituksen poliisille.

Lisää kesämökeistä ja mökkeilystä voit lukea Ilta-Sanomien uudesta erikoisjulkaisusta Ihana mökki.

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 24.6.2018.

Millaisia kokemuksia sinulla on mökkinaapureista? Onko mökkinaapuri tehnyt älyttömiä tempauksia ja sujuuko yhteiselo kaikin puolin mallikkaasti? Kommentoi alle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?