Haaveiletko yhtä suuresta mökkiremontista kuin Anni Hautala Huvila & Huussi -ohjelmassa? Asiantuntijat laskivat, kuinka isoksi lasku voi kohota

Julkaistu:

Me Naiset
Meidänkin mökille tuollainen remontti! Haaveiletko Huvila Huussi -ohjelmaa katsoessasi oman mökin uudistuksesta? Selvitimme, kuinka paljon ohjelmassa nähtyjen remonttien kaltainen jättiuudistus omalla mökillä maksaisi, jos sellaisen toteuttaisi itse.
Huvila & Huussi -ohjelma on palannut televisioruutuihin inspiroimaan mökkikansaa. Ohjelmassa on nähty ajoittain varsin mittavia uudistuksia: esimerkiksi parhaillaan pyörivä kymmenes tuotantokausi starttasi juontaja Anni Hautalan ja koomikko Niko Kivelän kesäpaikan totaalisella muodonmuutoksella.

Annin ja Nikon remontti oli sarjassakin poikkeuksellisen laaja ja haastava.

Parilla oli etukäteen mielessään pitkä lista toiveita jyrkän rinnetontin muokkaamisesta saunamökin uusimiseen. Viiden viikon aikana piha muokattiin useampaan tasoon portaineen ja kulkuväylineen, tontille porattiin kaivo sekä rakennettiin kaksi terassia ja uusi ulkohuussi.

Lisäksi toiveet uudesta laiturista, kesäkeittiöstä ja hyötypuutarhasta toteutettiin. Raakapinnalla olleesta mökistä kuoriutui uutuuttaan hohtava, kun sinne rakennettiin lasikuisti, makuuhuone ja -parvi sekä pieni keittiö.
  • Katso videolta, miltä muutos näyttää!

Moni katsoja on huomannut, että itse ohjelmassa kustannuksista ei puhuta. Anni on myöntänyt, että mistään halvasta lystistä ei ollut kyse.

– Kun olimme hankkimassa mökkiä, Vappu (Pimiä) sanoi, että siihen menee sitten kaikki rahat ja aika. Se on just noin, Anni kertoi Ilta-Sanomille.

Kustannukset vaihtelevat

Päätimme selvittää, millaisiin kustannuksiin tavallinen ihminen saa varautua, jos haaveilee vastaavasta mullistuksesta omalle kesäpaikalleen.

Ohjelman tuottaja Petra Turkia kertoi aiemmin, että ohjelmassa nähtyjen remonttien kustannukset ovat tyypillisesti olleet 10 000 ja 80 000 euron väliltä, mutta riippuvat paljon kohteesta.

Asiantuntijoiden on vaikea antaa yhtä suoraa vastausta kysymykseen, koska kokonaiskustannuksiin vaikuttavat paljon esimerkiksi remonttikohteen sijainti, tontin koko ja kaltevuus, kivien määrä maaperässä, rakennuksen koko sekä käytettävät materiaalit.


Saimme kuitenkin asiantuntijoilta suuntaa antavat arviot, joihin omia unelmiaan voi peilata.

Aloitetaan itse mökistä ja sen sisätiloista. Rakennusliikeyrittäjä Tuomas Tikkanen arvioi, että kustannukset ovat kaikkiaan noin 20 000 euron pintaan, kun puhutaan Annin ja Nikon rantamökin kaltaisesta remonttikohteesta.

– Siinä on kaikki työ ja materiaalit, sähkötyöt sun muut, Tikkanen sanoo.

Hän arvioi, että työn osuus olisi noin 10–15 000 euroa ja materiaalien kodinkoneita lukuunottamatta 7–10 000 euroa. Tarkemmat hinnat on toki mahdollista laskea vain, kun remontoitava kohde ja käytettävät materiaalit ovat tiedossa.

Mökkipiha uusiksi

Entä piha sitten? Ohjelman perusteella Annin ja Nikon mökkitontille tehtiin varsin suuri mullistus.

Vuosia alalla toiminut maisemasuunnittelija Laura Talo Garden Livingiltä kertoo, että maallikko arvioi herkästi piharemontin kustannukset alakanttiin.

– Valitettavan usein edelleen on harhaluuloa, että kymppitonnilla saadaan koko piha kuntoon. Se ei ole ollut totta enää 1980-luvun jälkeen.

Hintalappuun vaikuttaa eniten työstettävän alueen koko.

– Pihalla tulee monesti pinta-alasokeus. Ei ymmärretä, että pelkästään yksittäisen rinteen kunnostus hyväksi ja helppohoitoiseksi voi maksaa kymppitonnin. Kun kohteita ja asioita tulee pitkin tonttia, remonttiin saadaan helposti menemään useita kymmeniä tuhansia.


Talon mukaan ulkopuolisen toteuttama kokonaisvaltainen pihauudistus kesäpaikan tai omakotitalon tontille maksaa kaikkineen keskimäärin 30 000 – 60 000 euroa. Arvioon sisältyy kaikki ideasta valmiiseen pihaan.

– Nyrkkisääntö on, että puolet on materiaalikustannuksia ja puolet työtä, Talo avaa kustannusten jakautumista.

– Suunnittelukustannukset ovat valtakunnallisesti 2 000–6 000 euron välimaastossa, kun puhutaan sellaisista papereista, jotka ovat täysin urakkakelpoiset. Niihin sisältyy siis kaikki mahdollinen data tarjouksen hakemista varten. Kevyemmät suunnitelmat ovat tietysti edullisempia.

Talo kertoo, että todella mittavan mullistuksen hinta voi kohota vielä huomattavasti korkeammaksi. Jos haluaa pihalleen kokonaisvaltaisen uudistuksen ja työstettävänä on suurikokoinen haastava rinnetontti, voi muutoksen hinta kohota peräti yli 100 000 euroon.

Talo muistuttaa kuitenkin, että kesäpaikoilla on harvoin tarvetta näin suurelle myllerrykselle. Sadantonnin piharemontit ovat siis harvinaisuus, eikä 80 000 euroa maksavia kohteitakaan tule vastaan kuin silloin tällöin.

Talon mukaan keskivertoa pienemmälläkin budjetilla, 10 000–20 000 eurolla, voi saada isolta tuntuvia, kivoja muutoksia aikaan. Tällöin kannattaa pohtia, mitkä ovat välttämättömät asiat ja mistä on valmis tinkimään. Lisää säästöä syntyy, jos lähipiirissä on osaavia tekijöitä, jotka voivat auttaa toteutuksessa.

– Kesäpaikoilla on paljon sellaisia yksittäisiä pieniäkin juttuja, joilla ulkokäytön voi saada huomattavasti mukavammaksi. Aina ei kannata miettiä, että kaikki pitää vetää uusiksi, hän sanoo.

Millaiset ovat kokonaiskustannukset?

Kun lasketaan yhteen sekä ulko- että sisätöiden kustannukset, perusteellista kesäpaikan uudistusta suunnittelevan pitäisi siis pärjätä yhteensä 50–80 000 eurolla. Kaikkein laajimmissa ja haastavammissa poikkeuskohteissa kokonaishinta voi hipoa jopa 150 000 euroa.

Huvila & Huussi -ohjelmassa osallistujat maksavat itse remontin työn, mutta saavat alennuksia esimerkiksi materiaaleista.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Me Naisissa. Voit lukea sen täältä.

Lue myös:

Kuka todellisuudessa maksaa Huvila & Huussin hulppeat remontit? Tuottaja paljastaa 15 yllättävää asiaa suosikkiohjelmasta

Onko sinunkin pihallasi piilossa satojen eurojen aarteita? Huvila & Huussi -ohjelmassa paljastetaan, kuinka paljon luonnonkivillä voi tienata

Asuntokaupat sokkona -ohjelman kiinteistövälittäjä paljastaa nyt asiat, joista ohjelmassa vaietaan: ”Odotukset eivät kohtaa todellisuutta”

Juontaja Anni Hautala uusperhearjestaan: ”Nykyään minulla on enemmän aikaa olla yksin”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt