”Haastoin kaverin oikeuteen” – karut tarinat ”ystävistä”, jotka lainasivat rahaa eivätkä ikinä maksaneet takaisin

Lainaisitko rahaa tuttavillesi? Ilta-Sanomien lukijat avautuvat karvaista lainauskokemuksistaan.

Monilla oli huonoja kokemuksia rahan lainaamisesta. Asiantuntijan mukaan ystävälle lainatessa on aina hyvä tehdä kirjallinen sopimus.

25.4.2019 17:03

Rahan lainaaminen ystävälle voi päättyä huonosti.

Me Naisille aiemmin haastattelun antanut velkasovittelija ja talousneuvoja Satu Mäkelä ei säästellyt sanojaan aihetta kommentoidessaan.

Asiantuntijan mielestä ystävälle lainatessa on aina hyvä tehdä kirjallinen sopimus, johon merkitään maksupäivä, mahdollinen korko ja sanktio, jos maksua ei tule.

Mäkelällä oli myös huonoa sanottavaa ystäville ja tuttaville lainatuista rahoista. Pääsääntöisesti ne eivät nimittäin Mäkelän mukaan palaudu takaisin.

– Jos lainaa usein satasen sinne ja toisen tänne, on todella vaikea saada rahoja itselleen, Mäkelä kertoi omasta kokemuksesta.

Lainaamiseen liittyvät ongelmat olivat tuttuja myös Ilta-Sanomien lukijoille. Poimimme kommenttien joukosta lukijoiden kokemuksia aiheesta.

Useampi käytti hyväkseen

– Nuorena olin niin hyväuskoinen ja vedätettävissä, että useampikin ”kaveri” käytti sitä hyväkseen. Lainattiin levyjä, lehtiä, kirjoja ja tietenkin rahaa. Melkein kaikki lainat muuttuivat ajan mittaan lahjoiksi ja kaverit entisiksi. Yksi romutti jopa autoni jonka annoin lainaksi, En ole pankki -nimimerkki kirjoittaa.

40 euron perässä

– Kerran olen lainannut niin sanotulle ystävälle 40 euroa, ja kuten arvata saattoi, niin vapaaehtoista takaisinmaksua ei kuulunut, vaan jouduin muistuttelemaan, että milloinkas maksat velkasi. Vastauksia ei kyselyihin tietenkään tullut. Lopulta ajattelin, että toisaalta halvalla pääsin ns. ystävästä eroon, nimimerkki Laina..tako kirjoittaa.

Halvalla pääsin ystävästä, lukija kertoo.

Oikeuteen asti

– Itse lainasin kaverille 1 000 euroa, ja täytettiin siinä sitten netistä löydetty lainapohja. Kun en saanut rahoja karhuttua takaisin, haastoin kaverin oikeuteen, yksi kirjoittaa.

Ystäville ei lainata

– En lainaa, en todellakaan. Olen joskus jonkun pienen summan lainannut, ei ole kuulunut, ei tipu enää. Jokainen tienatkoot omat rahansa, Elämän Nainen kirjoittaa.

Hyviä kokemuksia

– Itse olen lainannut kavereille, joilla tiedän olevan maksukykyä, alle kymppitonnin vippejä muutamaksi viikoksi tilanteissa, joissa sijoitusten myynti olisi hidasta ja kallista, foobar kertoo.

Vain 20 euron laina

– Lainaan maksimissaan 20 euroa, jos jollain on tosihätä. Mutta aina ei edes niitä saa takaisin, enkä sellaiselle henkilölle toiste lainaa, Tiukkapipo kirjoittaa.

Sukulainenkin voi olla epärehellinen

– Siskolle (lainasin), takasin myös lainoja. Ei ole kuulunut rahoja eikä kiitosta muista palveluksista. Päinvastoin. Mutta eipä mulla olekaan siskoa enää, eli jätin hänet pois elämästäni, nimimerkki Suku on pahin kertoo.

Laina avoinna vuodesta 2004

– Vuonna 2004 tuli ystäväni pyytämään minulta lainaksi rahaa. Itselläni tuohta oli vain 60 euroa viisihenkisen perheen viikon ruokiin, joten annoin hänelle 20 euroa ja jätin itselleni 40 euroa. Lupasi tulla maksamaan takaisin seuraavana päivänä, kun oli korvauspäivä. Ei ole vielä näkynyt takaisinmaksua, eli sen arvoinen oli meidän vuosien ystävyys, Jolle Kulle kirjoittaa.

”Ei ole vielä näkynyt takaisinmaksua, eli sen arvoinen oli meidän vuosien ystävyys”, lukija kertoo.

Hyväksikäytetty

– Lainasin peliongelmaiselle kaverille 500 markkaa. Hän tarjosi joskus kahvit ”korkona” lupaillen maksaa. Kerran soitti kotiin, siis soitti eikä puhunut silmäkkäin, pyytäen 9000 markan lainaa, josta tehtäisiin oikein velkakirja. Kerroin, että minulla ei ole tuollaista rahaa. Toveruus jatkui, mutta mistään rahasta ei enää puhuttu, enkä maksua saanut. Velallinen kuoli.

Lomamatkarahat saamatta

– Lainasin ”kaverille” vuonna 1986 etelänloman, 1 800 markkaa. Hän perui matkansa ja piti rahat, tosin ilmeisesti 400 markkaan jäi varausmaksuja matkatoimistoon. Ikinä ei maksanut takaisin penniäkään, Kusetettu-nimimerkki kertoo.

Älkää luottako ihmisiin

– Minä lainasin kaverille 1 500 euroa, mutta tein samalla siitä velkakirjan, jossa oli kahden todistajan allekirjoitukset. Kolmen ja puolen vuoden aikana sain lainaa takaisin 200 euroa, eikä kaverilla ollut tarkoitustakaan maksaa takaisin. Käytti vain kiltteyttäni hyväkseen. Vein velkakirjan haastemiehelle ja niin lähti laina ulosottoon ja sain velan takaisin korkoineen. Älkää hyvät hyvät ihmiset luottako ihmisiin, oli kyseessä kuka tahansa ystävästä sukulaiseen, Ei liian sinisilmäinen -nimimerkki kertoo.

”Nappasin silmälasit päästä”

– Pari tällaista luihua lainaajaa tiedän. Ensimmäinen vippasi minultakin aikoinaan muutaman satasen, eikä toistuvista lupauksista huolimatta koskaan maksanut takaisin. En nähnyt häntä vuosiin, kunnes kerran törmäsin sattumalta kaupungilla. Kyselin kuulumisia, velka tietenkin mielessäni, ja heppu alkoikin vuolaasti kertoa uudesta hyvästä työpaikastaan. Nappasin saman tien siltä silmälasit päästä ja sanoin että nämä hajoaa nyt, jollet heti suorita velkaasi. Sain rahat, Ino kuvailee.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?