Aivan tavallinen suomalaismökki voi olla rahasampo – 5 vinkkiä, joilla teet vapaa-ajanasunnollasi rahaa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Aivan tavallinen suomalaismökki voi olla rahasampo – 5 vinkkiä, joilla teet vapaa-ajanasunnollasi rahaa

Oikean tunnelman luominen on mökkiä vuokratessa tärkeää.

Mökin vuokrauksella voi hankkia lisätienestejä. Asiantuntijan mukaan kaikenlaisille mökeille on kysyntää.­

24.4.2019 17:18

Aivan tavallinen suomalaismökki voi olla kultakaivos, jolla on mahdollista tienata mukavasti ylimääräistä. Tätä mieltä on Suomen mökkivuokraajat ry:n puheenjohtaja, Mökkivuokraajan käsikirjan kirjoittanut Sari Hyvärinen.

Mökkivuokrauksen asiantuntija haluaa hätistellä turhan vaatimattomuuden suomalaisten mökinomistajien harteilta. Maamme mökit ja niiden ympärille levittäytyvä luonto kiinnostavat vapaa-ajanasuntojen vuokraajia ulkomaita myöten.

– Suomen turvallisuus, puhdas luonto ja öisin taivaalla tuikkivat tähdet eivät ole mitään itsestäänselvyyksiä joka puolella maailmaa. Visit Finlandin lanseeraama live like a local -slogan kuvaa hyvin kasvavaa matkailumallia. Aito Suomi kiinnostaa varsinkin ulkomaalaisia nyt todella paljon, Hyvärinen kuvailee.

Tyhjillään jopa 289 vuorokautta

Suomessa on noin 600 000 vapaa-ajanasuntoa, joista suuri osa seisoo tyhjillään jopa 289 vuorokautta vuodessa.

Mökin vuokraus siis kannattaa, sillä rakennus voi paremmin, kun se ei joudu seisomaan kylmänä tyhjillään pitkiä aikoja. Lisäksi vuokrauksen alkuinvestoinnit ovat yleensä edullisia, ja viikkovuokrilla pääsee mukaville lisätienesteille. Hyvärisen arvion mukaan hyväkuntoisen mökin viikkovuokra liikkuu tuhannen euron tietämillä.

– Kaikenlaisille mökeille on kysyntää, Hyvärinen lupaa.

Sari Hyvärinen kokosi Ilta-Sanomien lukijoille viisi vinkkiä, jotka mökkiä vuokratessa kannattaa pitää mielessä:

1. Etsi sopiva foorumi

Mökin vuokraajille riittää foorumeita.

Sari Hyvärinen mainitsee erityisesti Airbnb:n, jota käyttävät ahkerasti etenkin ulkomaiset vuokraajat. Välityspalkkio on kohtuullinen, vain kolme prosenttia, eikä ilmoituksen tekeminen maksa mitään.

Suomalaisia mökkivuokrausfoorumeita ovat muun muassa Lomarengas, Gofinland ja Nettimökki.

Yksi vaihtoehto on perustaa mökillesi omat nettisivut ja Facebook-sivut.

Niissä kannattaa kertoa mökin ja lähitienoon kuulumisia aika ajoin. Tunnelman luominen on tärkeää tässäkin yhteydessä.

2. Luo oikea tunnelma

Oikeanlaisen tunnelman luomisella löydät juuri sinun mökillesi sopivat vuokraajat.

Mökkikuumetta kannattaa herättää vuokraajissa jo ennen mökin vuokrauksen alkua kertomalla paikasta tarkempia tietoja ja jopa sisäpiirin niksejä.

Luo vuokrausilmoituksessa tunnelmaa. Missä sijaitsevat parhaat mustikka-apajat? Kuuluuko soutuvene hintaan?­

Missä sijaitsevat parhaat mustikka-apajat? Kuuluuko soutuvene hintaan? Mitä tapahtumia mökin lähettyvillä kesän aikana on?

Kerro kaikesta sellaisesta, mikä saa mökkikuumeen nousemaan huippuunsa jo ennen loman alkamista.

3. Kirjoita tarkka kuvaus

Kirjoita mökistäsi mahdollisimman tarkka kuvaus vuokrausilmoitukseen. Kuvaile varustelutason ja vuodepaikkojen lisäksi myös miljöötä.

Hyvien kuvien, eli riittävän valoisien ja kattavien otosten, roolia ei voi liikaa korostaa.

4. Ole rehellinen

Suomalaiset vähättelevät helposti itseään ja omaisuuttaan, mutta jotkut sortuvat myös liikaan rehentelyyn. Mökin vuokrauksessa rehellisyys on tarpeen, sillä totuus tulee vuokraustilanteessa joka tapauksessa selville.

– Omaa mökkiä saa ja pitää rakastaa, mutta olisi hyvä osata tarkastella paikkaa myös ulkopuolisin silmin, Hyvärinen sanoo.

5. Hinnoittele oikein

Kaikki eivät juokse halvimman hinnan perässä. Hinnoittele siis mökkisi oikein, vaikkapa vertaamalla sitä alueen yleiseen hintatasoon.

Liian alhainen hinta voi yllättäen karkottaa vuokraajat tai ainakin houkutella mökillesi väärää kohderyhmää. Hinnoittele mökkisi siis realistisesti ja tarjoa vieraille sitä, mitä lupaat.

Lisää kesämökeistä ja mökkeilystä voit lukea Ilta-Sanomien uudesta erikoisjulkaisusta Ihana mökki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?