Kuinka usein vaihdat lakanat tai peset jääkaapin? Neljä faktaa paljastaa, oletko yhtä siisti kuin muut suomalaiset

Me Naiset selvitti, millä tolalla suomalaisten hygieniataso on. Noin viidesosa pesee vessanpöntön pari kertaa kuussa, ja 6 prosenttia kerran kuussa.

17.4.2019 15:41

Me Naiset järjesti lukijoille hiljattain suuren hygieniakyselyn, joka paljasti, millä tasolla oma hygienia on muihin verrattuna. Kyselyyn vastasi yli 23 000 ihmistä.

Kerroimme jo aiemmin, että yllättävän moni suomalainen ei pese käsiään aina vessassa käynnin jälkeen. Henkilökohtaisen hygienian lisäksi Me Naisten kyselyssä selvitettiin, miten suomalaiset huolehtivat kodin siisteydestä ja pyykkäämisestä.

1. Moni on tunnollinen lakananvaihdossa

Vastaajista 42 prosenttia kertoi vaihtavansa lakanat 2–3 kertaa kuukaudessa. Lähes yhtä moni vaihtaa lakanat kerran kuussa. Kymmenesosa on niin siistejä, että lakanat lähtevät pesuun jo viikon käytön jälkeen.

Niin ikään kymmenen prosenttia kertoi vaihtavansa lakanat vain muutaman kuukauden välein, ja yksi prosentti vaihtaa lakanat uusiin vain pari kertaa vuodessa.

Marttaliiton mukaan tyynyliinat, aluslakanat ja pussilakanat tulisi vaihtaa noin parin viikon välein. Me Naisten aiemmin haastattelema Marttaliiton hankekoorinaattori Katariina Juurikkala kertoi, että tyynyliina olisi tosin hyvä vaihtaa mieluiten kerran viikossa.

2. Pyyhe kannattaisi vaihtaa usein

Entäpä pyyhkeen vaihto? Noin 78 prosenttia vastaajista vaihtaa kylpypyyhkeen uuteen kerran viikossa tai parin viikon välein. Viisi prosenttia vaihtaa pyyhkeen päivän tai kahden välein. Kerran kuussa pyyhkeensä vaihtaa 16 prosenttia vastaajista, ja kolme prosenttia vaihtaa pyyhkeen sitäkin harvemmin.

Pyyhkeet suositellaan pestäviksi noin 3–4 käyttökerran välein, Marttaliiton Katariina Juurikkala kertoi aiemmin Me Naisille.

Kylpypyyhe on syytä vaihtaa tiheään, koska siihen tarttuu kuollutta ihosolukkoa ja eritteitä. Kosteassa pyyhkeessä voi kasvaa miljoonia bakteereita. Käsipyyhe on puolestaan hyvä vaihtaa viikoittain.

3. Vessapöntön pesu ei innosta kaikkia

Kyselyyn vastanneista suurin osa, 62 prosenttia, pesee pöntön vähintään kerran viikossa. 6 prosenttia hinkkaa sen puhtaaksi päivittäin. Noin viidesosa pesee vessanpöntön pari kertaa kuussa, ja 6 prosenttia kerran kuussa.

Oli tosin niitäkin vastaajia, joita tahriintunut pönttö ei näytä häiritsevän: 2 prosenttia pesee pöntön muutaman kuukauden välein ja prosentti vain pari kertaa vuodessa.

Marttaliiton mukaan vessa tulee pestä kunnolla viikoittain, ja satunnaiset töhryt ja roiskeet kannattaa putsata saman tien.

4. Jääkaappi puhtaaksi pari kertaa vuodessa

Viimeisenä Me Naisten kyselyssä selvitettiin, kuinka usein suomalaiset pesevät jääkaappinsa. Puolet vastaajista putsaa jääkaapin 2–3 kertaa vuodessa. Kolme prosenttia kertoo pesevänsä jääkaapin kerran viikossa tai jopa sitä useammin.

Viidesosa ryhtyy jääkaapin siivoushommiin kerran kuussa, mutta toisaalta yhtä moni kertoo pesevänsä jääkaapin vain kerran vuodessa.

Kolmisen prosenttia vastaajista tunnusti pesevänsä jääkaappinsa vain muutaman vuoden välein tai sitäkin harvemmin.

Me Naiset haastatteli aiemmin Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehtoa, jonka mukaan jääkaappi kannattaa siivota kokonaan pari kertaa vuodessa. Silloin kaikki jääkaapin seinät pyyhitään ja tasot, lokerot ja laatikot irrotetaan ja pestään. Myös ovi pyyhitään ulko- ja sisäpuolelta, ja tiivisteet putsataan.

Lue myös:

5 kodin paikkaa, joita moni ei tajua siivota – ”Osa uusista asunnoista on huonossa kunnossa jo vuoden jälkeen”

Annakaisa, 40, ei ole imuroinut kotiaan 5 vuoteen – silti asunto on putipuhdas

”Himosiivooja” Satu-Maria Ravelinin, 34, kotona ei ole yhtään rättiä – kuivaa kylppärin kaakelitkin kiistanalaisella metodilla

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?