6 työtä, jotka tulee tehdä mökillä nyt

Julkaistu:

Mökki
Tarkista putket ja anna sähkölaitteiden lämmetä rauhassa. Kevätpuuhat valmistavat vapaa-ajanasunnon ongelmatonta mökkikesää varten.
Mökinomistajan lempivuodenaika, kesä pitkine viikonloppuineen ja lomineen, on kohta täällä.

Kerroimme syyskuussa, kuinka mökki valmistellaan talviteloille.
Työ ei toki lopu tähän, sillä mökillä riittää tehtävää myös keväällä, kertoo tiedotteessa mökkitontteja tarjoava Finsilva oy.


Lumisen talven jälkeen juuri nyt on hyvä aika tarkistaa, missä kunnossa mökin katto ja rakenteet ovat. Samalla on hyvä poistaa ränneistä ylimääräiset roskat ja lehdet.

Tarkistuskierros kannattaa ulottaa koko mökkiin. Rakenteita silmäillessä on kiinnitettävä erityistä huomiota muun muassa siihen, ovatko tuholaiset kuten pikkujyrsijät tehneet vahinkoa mökin rakenteisiin.

– Tarkastuskierroksen yhteydessä kannattaa katsoa myös, ettei mitään tavaroita ole lähtenyt varkaiden matkaan. Jos näin on käynyt, paikka kannattaa valokuvata vakuutusyhtiötä varten ennen siivousoperaatiota, kertoo tiedotteessa Finsilva Oy:n maankäyttöasiantuntija Jukka Suhonen.

Aloita lämmitys ja vedenkäyttö maltilla

Talven ajan kylmänä olleen mökin lämmittäminen kannattaa aloittaa varovasti, jotta piippu ei vahingoitu äkillisestä lämpötilan muutoksesta.

Sokkilämmityksen vaarana on, että tulisijan tai savupiipun rakenteet vaurioituvat, Nuohousalan keskusliiton toimitusjohtaja Hannu Murtokankare muistutti Ilta-Sanomille taannoin.
Varovainen lämmitys ehkäisee myös savuvahinkoja mökin sisällä, kun kostean piipun aiheuttamaa ilmalukkoa ei pääse syntymään hormiin, Finsilva muistuttaa.

– Mökin kunnollinen tuulettaminen on tärkeää ennen lämmitystä ja lämmittämisen aikana. Tuulettaminen poistaa ylimääräistä kosteutta mökin sisältä tehokkaasti, Jukka Suhonen sanoo.


Myös veden käyttäminen kannattaa aloittaa maltillisesti. Veden laskeminen hiljalleen putkiin on suositeltavaa, ja liitoksia on syytä tarkkailla mahdollisten vuotojen löytämiseksi. Mikäli mökillä on oma kaivo, myös veden laatu on tarkastettava.

– Kaivon kunnon ja veden laadun voi tarkastaa aistinvaraisesti, mutta varmimman tuloksen veden puhtaudesta saa tietenkin laboratoriotesteillä, Suhonen vinkkaa.

Tarkasta palohälytin ja sähkölaitteet

Kärsivällisyys on tarpeen myös sähkölaitteiden kanssa.

Niiden on annettava lämmetä ja kuivua rauhassa ennen käyttöönottoa.

Aikaa laitteiden lämpenemiseen kannattaa varata ainakin pari tuntia sen jälkeen, kun mökki on saavuttanut normaalin huonelämmön.

– Sähkölaitteiden tarkastuksen lisäksi on muistettava tarkistaa myös palovaroittimen tilanne. Paristoja kannattaa pakata matkaan jo tullessa, jotta varoittimen mahdollisesti talven aikana loppuun kuluneet paristot voi heti vaihtaa uusiin, Suhonen sanoo.

Raikkaan ja viihtyisän mökin kruunaa huolellinen perussiivous. Ensimmäinen siivous kannattaa tehdä imurin sijasta lämpimällä pesuainevedellä. Vesisiivous ehkäisee esimerkiksi myyräkuumeen leviämistä, kun pöly ei leviä huoneilmaan siivouksen seurauksena.

Mökkiläisen muistilista keväälle:

  1. Tarkasta mökki ja muut rakennukset silmämääräisesti
  2. Lämmitä varovaisesti
  3. Tarkasta putket ja veden laatu
  4. Anna sähkölaitteiden lämmetä rauhassa
  5. Tarkista palovaroitin
  6. Siivoa mökki perusteellisesti pesuainevedellä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt