Huvila&Huussi -ohjelman yksinkertaisella niksillä kuka tahansa saa puutarhan kukoistamaan

rac

Julkaistu:

Huvila&Huussi
Jokaisesta tulee viherpeukalo tällä Huvila&Huussi-ohjelman puutarhavinkillä.
Huvilan & Huussin maanantain jaksossa sisutusarkkitehti Mikko Vesanen päivittää 60-luvun pimeän ja epäkäytännöllisen saunamökin oleskelutiloineen beach house -tyyliin.

Puutarhavinkkinsä jaksossa katsojille jakaa maisemasuunnittelija Eva Wuite.

– Tärkein ohje, jonka voin antaa puutarhanomistajille, on kastelu. Sade ei auta mihinkään. Mä aina sanon, että ei jano lähde, kun tukka kastuu, Wuite selittää ohjelmassa.

Eva näyttää esimerkin: sadevesi kosteuttaa kasvia yleensä vain päältä, kun vesi pitäisi saada kasvin juurelle. Siksi kasvia pitää kastella runsaasti.

– Sitten jokainen on melkein viherpeukalo, Eva rohkaisee.


Kosteuden voi sitoa maahan muun muassa käyttämällä istutusten juurilla kuorikatetta. Se estää rikkakasvien ilmassa lenteleviä siemeniä juurtumasta maahan.

– Toisekseen kate pitää kosteuden hyvin maassa. Kun annatte kasvin juurelle paljon vettä ja kate on tässä päällä, niin vesi ei pääse niin hyvin haihtumaan maasta, Mia Oksanen GardenLivingiltä neuvoo.

Jos pihasta löytyy havukasveja, ne pitää suojata kuivumiselta jo talvella.

– Talvella maa jäätyy. Helmikuussa, kun aurinko rupeaa lämmittämään, kasvi alkaa hengittää. Kun maa ja juuret ovat vielä jäässä, kasvi ei saa vettä, eli silloin se kuivuu, Mia Oksanen selittää.

Kun helmikuun lopussa tuntuu, että aurinko alkaa lämmittää, kasvin suojaksi tulee laittaa varjostusverkko. Verkon voi poistaa, kun routa ja jää ovat sulaneet. Onko maa jäässä vai ei, selviää esimerkiksi rautakangella kokeilemalla.

– Ilman suojausta havut kuivuu ja kuolee, Oksanen muistuttaa.

Huvila & Huussi 10 kauden jaksot maanantaisin kello 21.30.

Nelonen ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt