Jenni meinasi laittaa perintöruukkunsa kirpputorille 50 sentillä – esine osoittautui 600 euron aarteeksi

Julkaistu:

Löytö
Perintötavaroiden joukosta voi löytyä aarre. Näin kävi Jennille, jonka keramiikkaesine osoittautui kotimaisen Iris-tehtaan helmeksi.
Löytääpä perintötavaroiden joukosta aarre, jonka arvo on korkeampi kuin kuvittelitkaan.

Näin kävi Jennille, joka löysi isoisänsä perintökaapista tuntemattoman ruukun.

Nainen oli jo laittamassa perintöruukkua kirpputorille 50 sentin pilkkahintaan, mutta päätyi kuitenkin kysymään neuvoa Facebookin Pelastetaan vvanhat esineet -ryhmästä.


Siellä tunnettiin ruukun arvo. Kyseessä oli Porvoossa sijainneen Iris-tehtaan keramiikkaesine, jonka ryhmäläiset tiesivät olevan haluttua tavaraa huutokaupoissa.

Kuriositeetti on keräilijöiden mieleen

Suurelle yleisölle Iris-tehtaan esineet eivät välttämättä ole tuttuja.

Selityskin on selvä, sillä 1900-luvun alussa Porvooseen perustettu keramiikkatehdas toimi vain pari vuotta.

Keräilijöiden keskuudessa Iris-keramiikkaa arvostetaan kuitenkin korkealle.

Antiikkia – ostajan opas (2017) listaa syitä menestyksen takana: lyhyt toimintakausi, poikkeuksellinen taiteellinen laatu suunnittelija-taiteilija Louis Sparren alaisuudessa sekä esineiden nykyaikaiselta vaikuttava ilme ovat lisänneet kiinnostusta esineitä kohtaan.

Myös Huutokauppa Hagelstamin intendentti Tuomas Rossi kertoo, että Iris-keramiikka on edelleen kohtuullisen suosittua keräilijöiden keskuudessa, etenkin jugend-esineistöistä kiinnostuneen ostajakunnan parissa.

– Iris-esineistölle on toki myös oma aktiivinen keräilijäkuntansa. Esineitä liikkuu harvakseltaan, joten kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, Rossi kertoo.


Huutokaupoissa Iris-keramiikan hinnat liikkuvat joistakin sadoista euroista useisiin tuhansiin, esineen harvinaisuudesta ja etenkin kunnosta riippuen.

– Suurimman suosion ovat ehkä saavuttaneet suuret ja näyttävät vadit, joissa vahvakontrastinen sgraffitokoristelu pääse parhaiten oikeuksiinsa, Rossi kertoo.

Myytiin 600 eurolla

Myös Jennin perintöruukku päätyi lopulta huutokauppaan.

Hinta kohosi lopulta paljon korkeammaksi kuin Jenni olisi vielä alussa uskaltanut veikata.

– Tuote kaupattiin hintaan 600 euroa.

Ruukun historia on kuitenkin yhä Jennille arvoitus.

– Se päätyi minulle isoisäni menehtymisen jälkeen. Isoisäni oli kotoisin Porvoosta, kuten tehdaskin. Luulen sen olleen lahja, Jenni pohtii.

Oletko sinä saanut tai ostanut esineen, joka olikin arvokkaampi kuin luulit? Lähetä tarinasi osoitteeseen maarit.rasi@is.fi.

Osittainen lähde: Maria Ekman-Kolari, Merja Asikainen: Antiikkia, ostajan opas (2017)

Korjattu Pelastetaan vanhat esineet -ryhmän nimi 5.4. klo 9.39.

Iris-keramiikka

  • Iris-tehdas perustettiin Porvooseen 1900-luvun alussa. Louis Sparren perustama tehdas valmisti huonekaluja ja keramiikkaa.
  • Keramiikkaesineet valmistettiin punasavesta, ja ne oli suunniteltu miellyttämään suomalaista makua.
  • Tehtaan taiteellinen laatu oli korkea, tuotantoa myytiin myös kansainvälisesti.
  • Nykyään Iris-keramiikka on keräilijöiden suosiossa. ”Iris-keramiikka on usein niin sanottua käyttöesineistöä. Omalla tavallaan jokainen esine, joka on säilynyt hyvässä kunnossa vuosisadan, on jo sinänsä kiinnostava”, Hagelstamin intendentti Tuomas Rossi kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt